Back to top

3ο Donoussa Trail Running

Trail
18/10/2019
Δονούσσα, Κυκλάδων
km
9
19
μέχρι την λήξη των εγγραφών
Ο αγώνας περιλαμβάνει:
  • Υδροδότηση
  • Χρονομέτρηση

Πληροφορίες Αγώνα

Πρόγραμμα: 
Παρασκευή 18/10 αγώνας Run and Fun στις 10.00
και Σάββατο 19/10 αγώνες 9 και 19 χλμ. στις 10.00
Πληροφορίες περιοχής:

Η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων με έκταση μόλις 13,5 τ.χλμ. και βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης διατηρεί μία ήσυχη φυσιογνωμία μακριά από τη λογική του μαζικού τουρισμού.
Κατοικείται από περίπου 150 μόνιμους κατοίκους και έχει 4 χωριά το Σταυρό που είναι και το λιμάνι, τη Μεσσαρια (Χαραυγή), το Μερσήνι και την Καλοταρίτισσα. Το περιβάλλον της είναι τυπικό κυκλαδίτικο, γεμάτο θρούμπια, ρείκια, φασκόμηλα, κέδρους, ξερολιθιές και φραγκοσυκιές, χωρίς έντονη δόμηση. Στο νησί θα βρείτε όλο το χρόνο καταλύματα για διαμονή, ταβέρνες για φαγητό, πανέμορφες παραλίες για κολύμπι και σηματοδοτημένα ή μη μονοπάτια για πεζοπορίες.

Η απλότητα της ζωής και η φυσική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Δονούσα ιδανική για όσους αναζητούν έναν προορισμό τόσο για ξεκούραση όσο και για λίγη περιπέτεια!

Μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε!

Τηλέφωνο:
6982953374

Παραλαβή υλικού

Τουλάχιστον 1 ώρα πριν την εκκίνηση.

Κατηγορίες

9km
19km
10:00
383
Κόστος συμμετοχής:
από 10.00€
Χάρτης Διαδρομής
και Σάββατο 19/10 αγώνες 9 και 19 χλμ. στις 10.00

Η διαδρομή έχει μήκος 9 χιλιόμετρα και συνολική υψομετρική διαφορά ανάβασης 430 μέτρα.

Περιγραφή: Η διαδρομή ξεκινάει από το λιμάνι και ακολουθεί κοινή πορεία με την διαδρομή των 20 χιλιομέτρων μέχρι την κορυφή του νησιού Πάπας σε υψόμετρο 383 μέτρα. Στην συνέχεια στρέφει νότια και περνά κάτω από την δεύτερη κορυφή του νησιού την Βάρδια για να ενωθεί ξανά με την διαδρομή των 20 χιλιομέτρων στον οικισμό της Μεσσαριάς. Κινείται ως επί το πλείστον σε μονοπάτια και ένα πολύ μικρό κομμάτι είναι χωματόδρομος και άσφαλτος.

Είναι εξίσου απαιτητική με τον αγώνα των 20 χιλιομέτρων σε τεχνικές δυσκολίες αλλά με την μισή απόσταση και πολύ λιγότερη ανηφόρα!

10:00
1000
Κόστος συμμετοχής:
από 15.00€
Χάρτης Διαδρομής
και Σάββατο 19/10 αγώνες 9 και 19 χλμ. στις 10.00

Ο γύρος της Δονούσας είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος συνολικού μήκους 19 χιλιομέτρων με συνολική υψομετρική ανάβαση 1000 μέτρα.

Η διαδρομή ενοποιεί τα σημαντικότερα μονοπάτια του νησιού σε μία υπέροχη κυκλαδίτικη διαδρομή με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο.

Από τα 19 χιλιάδες μέτρα της διαδρομής δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο από το οποίο να μην φαίνεται η θάλασσα!

Παρότι η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί ο αγώνας φιλοδοξεί να μην υπολείπεται σε τίποτα από αντίστοιχους αγώνες που διοργανώνονται εδώ και πολλά χρόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η σήμανση θα είναι σαφής και σχετικά πυκνή – με σεβασμό στο ανέγγιχτο φυσικό τοπίο και τα μονοπάτια καθαρά.

Η διαδρομή δεν παρουσιάζει δυσκολίες για κάποιον που έχει εμπειρία από αντίστοιχους ορεινούς αγώνες.

Πρέπει όμως να δείξετε την δέουσα προσοχή δεδομένου ότι κάποια σημεία της διαδρομής είναι πολύ μακριά από πρόσβαση με αυτοκίνητο.

Ο αγώνας θα έχει ιατρική κάλυψη αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι η Δονούσα είναι ένα μικρό απομονωμένο νησί χωρίς νοσοκομείο γι αυτό τρέξτε υπεύθυνα!

Για οικολογικούς λόγους το νερό στους σταθμούς τροφοδοσίας θα είναι από την μοναδική πηγή του νησιού και θα πρέπει να μεριμνήσετε καταλλήλως δεδομένου ότι δεν θα μοιράζονται μπουκάλια ή ποτηράκια.

Αλλά ας δούμε την διαδρομή αναλυτικά χωρίζοντάς την σε 4 τμήματα:

1ο τμήμα: Σταυρός - Καλοταρίτισσα

Ο αγώνας ξεκινάει από τι λιμάνι της Δονούσας. Τα πρώτα 500 μέτρα είναι πλακόστρωτα και τσιμεντόδρομοι μέσα στον οικισμό. Αφού διασχίσουμε κάθετα τον κεντρικό δρόμο του νησιού μπαίνουμε σε ελαφρώς ανηφορικό μονοπάτι το οποίο στα 2,5 χιλιόμετρα φτάνει σε χαρακτηριστικό διάσελο.

Εκεί σε υψόμετρο 270 μέτρων θα υπάρχει ο 1ος σταθμός τροφοδοσίας με νερό. Στο σημείο αυτό ξεκινάμε την ανάβαση στην κορυφή Πάπας με υψόμετρο 385 μέτρα. Εδώ θα γίνεται καταγραφή των αθλητών. Αφού πάρετε μια ανάσα απολαμβάνοντας την μαγευτική θέα, συνεχίζετε το κατηφορικό μονοπάτι που καταλήγει ξανά στο χαρακτηριστικό διάσελο πάνω από την Καλοταρίτισσα και έτσι μπορείτε αν θέλετε να ανεφοδιαστείτε ξανά με νερό.

Από εδώ ξεκινάει ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του αγώνα, ένα καλογραμμένο μονοπάτι που καταλήγει στον οικισμό της Καλοταρίτισσας. Ένα ήσυχο οικισμό που έχει έναν μόνιμο κάτοικο! Εδώ στο 5ο χιλιόμετρο υπάρχει ο τρίτος σταθμός ανεφοδιασμού.

2ο τμήμα: Ο γύρος του φαναριού

Από τον τρίτο σταθμό μπαίνουμε σε ένα από τα πιο δυσπρόσιτα και άγνωστα τμήματα του νησιού. Το μονοπάτι που έχει κατέβει χαμηλά στα 40 μέτρα διασχίζει αραιή συστάδα κέδρων κερδίζει υψόμετρο και κινείται σε κρημνώδη κορυφογραμμή για να καταλήξει στο 8ο χιλιόμετρο στο φανάρι – έναν πρωτόγονο ημιερειπωμένο σιδερένιο φάρο.

Στο σημείο αυτό κάθετες ορθοπλαγιές καταλήγουν στην θάλασσα. Το μονοπάτι δεν είναι σε κανένα σημείο επικίνδυνο αλλά απαιτείται προσοχή να μην φύγετε εκτός σήμανσης.

Στο φανάρι γίνεται καταγραφή των αθλητών και ξεκινά η επιστροφή με κατηφορικό μονοπάτι που μετά από λίγο κινείται σε χαμηλό υψόμετρο. Περνά από την απομονωμένη παραλία της Τρυπητής και ο κύκλος κλείνει στην Καλοταρίτισσα όπου στο 10ο χιλιόμετρο υπάρχει ο 4ος σταθμός τροφοδοσίας.

3ο τμήμα: Καλοταρίτισσα – Μερσίνη

Μετά το 10 χιλιόμετρο ξεκινά χωματόδρομος στο υψόμετρο της θάλασσας που καταλήγει σε πηγάδι με πόσιμο νερό στην θέση Κουμαριά. Από εκεί ξεκινά καλντερίμι που μας ανεβάζει γρήγορα στα 120 μέτρα όπου συναντάμε και ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο για τα επόμενα 2,5 χιλιόμετρα. Το κομμάτι αυτό είναι ανηφορικό και κοπιαστικό και μας φέρνει στα 240 μέτρα υψόμετρο όπου κατηφορίζουμε και μπαίνουμε μέσα στον οικισμό Μερσήνι. Εδώ στο 14ο χιλιόμετρο υπάρχει η πηγή με τον πλάτανο και ο 5ος σταθμός ανεφοδιασμού.

4ο τμήμα: Μερσίνη – τερματισμός

Από την πηγή στο Μερσίνη ξεκινά μια μικρή αλλά απότομη ανηφόρα που μας φέρνει σε μονοπάτι που ελίσσεται κοντά στον ασφαλτόδρομο τον οποίο διασχίζει για να ανεβεί στο πάνω μέρος του οικισμού της Μεσαριάς – Χαραυγής και να κατηφορίσει τελικά στην πιο διάσημη παραλία του νησιού τον Κέδρο. Από την παραλία του Κέδρου ξεκινά η τελευταία ανηφόρα του αγώνα που μας ανεβάζει πάνω από τον οικισμό του Σταυρού απ’ όπου κατηφορίζουμε στην υπέροχη παραλία του Σταυρού την οποία διασχίζουμε για να φτάσουμε στον τερματισμό που είναι ακριβώς στο ίδιο σημείο από το οποίο εκκινήσαμε και αφού έχουμε διανύσει 19 χιλιόμετρα κυκλαδίτικης ομορφιάς!