Back to top

AIMS: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι του κόσμου!

Η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS), η οποία εκπροσωπεί πολλούς από τους μεγαλύτερους αγώνες μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ως τους κορυφαίους άνδρα και γυναίκα μαραθωνοδρόμους για το 2019 αντιστοίχως τον Lelisa Desisa (Αιθιοπία) και τη Ruth Chepngetich (Κένυα).

Η αρμόδια επιτροπή της AIMS αποφάσισε ότι για αυτή τη χρονιά (1η Οκτωβρίου 2018 έως 6 Οκτωβρίου 2019), οι Lelisa Desisa και Ruth Chepngetich ήταν οι επιφανέστεροι υποψήφιοι στις αντίστοιχες κατηγορίες ανδρών/γυναικών βάσει των επιδόσεων τους.

Ο Lelisa Desisa (29) είχε μια πολύ εντυπωσιακή χρονιά. Στις 4 Νοεμβρίου 2018 κέρδισε τον μαραθώνιο TCS της Νέας Υόρκης με χρόνο 2:05:59. Ήταν η τρίτη νίκη του σε μαραθώνιο που εντάσσεται στην κατηγορία των World Marathon Major, έχοντας προηγουμένως κερδίσει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013 και το 2015. Στις 5 Οκτωβρίου 2019, ο Lelisa αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον Μαραθώνιο, με χρόνο 2:10:40 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα του Κατάρ.

Η Ruth Chepngetich (25) κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στον Μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου  στη Ντόχα του Κατάρ με χρόνο 2:32:43. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-19 σημείωσε επίσης νίκες στον Μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης, στον Standard Chartered Μαραθώνιο του Ντουμπάι, στους Ημιμαραθωνίους Vodafone της Κωνσταντινούπολης και Seiryu της Ιαπωνίας και στον Μαραθώνιο της Μπογκοτά.

Και οι δύο αθλητές εξασφάλισαν τους παγκόσμιους τίτλους τους κάτω από αντίξοες συνθήκες στο Κατάρ, με θερμοκρασίες άνω των 30C και υγρασία περίπου 70% παρά το γεγονός ότι και οι δύο κούρσες ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα.

H απονομή θα γίνει στο έβδομο ετήσιο Gala Awards της AIMS για τη βράβευση των κορυφαίων Μαραθονοδρόμων της χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Μαραθωνίου, την Αθήνα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής.

[Πηγή: Σέγας]