Back to top

Amorgos Trail Challenge: Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος με αμοργιανή αύρα

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι για την Ελλάδα, ας κάνουμε ένα ταξίδι σε ένα μαγικό νησί πολύτιμης ομορφιάς και ξεχωριστής ενέργειας που τροφοδοτεί με γαλήνη και ηρεμία κάθε επισκέπτη του. Αμοργός είναι το όνομα του κυκλαδίτικου νησιού, που είχα την χαρά να εξερευνήσω το φετινό καλοκαίρι.

Το απέραντο γαλάζιο μέσα στο οποίο βουτά η ματιά του καθενός και ξεκουράζεται από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, είναι αυτό που κυριαρχεί, όπως επίσης η άγρια ομορφιά του τοπίου με τα λευκά σκαρφαλωμένα σπίτια στους βράχους του νησιού που ατενίζουν τα χρώματα του Αιγαίου. Πάνω από όλα το νησί φημίζεται για τη φιλοξενία που παρέχει από ζεστούς, αληθινούς ανθρώπους που λένε καλημέρα τα πρωινά σε όλους όσους συναντούν τυχαία ας μην τους γνωρίζουν, κάτι που μου έκανε εντύπωση και σας το καταθέτω!

Μεταξύ όλων των υπολοίπων συστατικών που συνθέτουν τον Πολιτισμό του νησιού, η αθλητική ατζέντα είναι πλούσια. Με αφορμή το Amorgos Trail Challenge συνομίλησα με την κα Ιωάννα Συνοδινού - συνδιοργανώτρια των αγώνων ορεινού τρεξίματος, η οποία μου παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης για τους αγώνες trail, την Αμοργό, τις ομορφιές της αλλά και λοιπές αθλητικές δράσεις που διοργανώνονται στο νησί πάντα με αμοργιανή αύρα. Ραντεβού όλοι στην Αμοργό!

 

Πείτε μας για τους αγώνες Trail Running και πώς πήρατε την απόφαση να τους διοργανώσετε στην Αμοργό?

Οι αγώνες μας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά από την αναβολή τους τον Μάιο του ίδιου έτους, λόγω απεργίας των πλοίων και για δεύτερη φορά τον Μάιο του 2018 . Καταφέραμε σε 8 μήνες να διεξάγουμε αγώνες στο νησί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Η απόφασή μας ήταν επακόλουθο της νέας τάσης στον κόσμο του αθλητισμού (ορεινό τρέξιμο) και καθώς η Αμοργός διαθέτει απίστευτης ομορφιάς μονοπάτια καλά σηματοδοτημένα ήταν αναπόφευκτο.. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τη Σοφία Βλαβιανού και αποφασίσαμε από κοινού μαζί με τη Δέσποινα Γιαννακοπούλου να το ξεκινήσουμε.

 

Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε το 2ο στη σειρά Trail. Μπορείτε να μας μεταφέρετε τον παλμό της διοργάνωσης αλλά και να μας παρουσιάσετε το πρόγραμμα των αγώνων όπως επίσης και τις όμορφες παράλληλες δράσεις που είχατε προγραμματίσει.

Σίγουρα η πρώτη φορά και ο ενθουσιασμός σε οτιδήποτε είναι διαφορετικός. Αποδείξαμε όμως ότι άξιζε και τώρα που είναι κάτι δοκιμασμένο το ευχαριστηθήκαμε όλοι καλύτερα. Ήμασταν όλοι «υποψιασμένοι» και αγκαλιάσαμε το γεγονός και τους συμμετέχοντες ακόμα πιο ζεστά, ακόμα πιο αμοργιανά. Είμαστε εδώ σαν διοργανωτική ομάδα για να «θερμαίνουμε» αυτό το κλίμα του αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού στο νησί και υποσχόμαστε η φλόγα της πρώτης φοράς να γίνει φωτιά και να μη σβήσει!

Όσον αφορά το πρόγραμμα των αγώνων το Σάββατο είχαμε το “Spike” , κατάκτηση κορυφής της νησίδας Νικουριάς χωρίς σηματοδότηση (δεν γίνεται αλλού στην Ελλάδα). Το ίδιο απόγευμα του Σαββάτου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο παιδικός αγώνας από τον «καλογερικό» μέχρι τη «Λόζα» της Χώρας, ξενάγηση στα σοκάκια και στο αρχαιολογικό μουσείο της φημισμένης μας πρωτεύουσας και επίσης το pasta party στη Χώρα της Αμοργού. Πρωτοτυπήσαμε και εκεί . Pasta party με θαλασσινά σε αγώνα ορεινού τρεξίματος μόνο στο νησί μας!

Το πρωί της Κυριακής αγώνας 19χλμ από τη Μονή Χοζοβιώτισσας μέχρι την Αιγιάλη και μια ώρα μετά εκκίνηση μικρής διαδρομής από το χωριό Λαγκάδα. Τερματισμός και των δύο διαδρομών στην παραλία της Αιγιάλης. Το βράδυ της Κυριακής σίγουρα το θυμούνται όλοι… απονομή επάθλων και μεταλλίων ονομαστικά από τον τελευταίο που τερμάτισε μέχρι τον πρώτο. Κληρώθηκαν 100 δώρα. Έφαγαν και ήπιαν 400 άτομα! Βιολιά, χορός, τρελή διάθεση. Φυσικά και θα επαναληφθεί! Το έχουμε ανάγκη και εμείς σαν διοργάνωση…να ξεφαντώσουμε εκείνο το βράδυ!

Ένα διήμερο γεμάτο από τρέξιμο, παράδοση, γαστρονομία, πολιτισμό και φυσικά αυθεντικότητα!

 

Ποιες είναι οι σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας για το επόμενο Trail? Πότε θα διεξαχθεί και τί να αναμένουμε ακόμα?

Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων σε ότι αφορά τις ενέργειές μας για το τρέιλ, όμως σε κάθε συζήτηση βρίσκεται στο μυαλό μας και από Σεπτέμβρη επανερχόμαστε δριμύτεροι με τα σχέδια μας για τον Μάιο του 2019. Νέες διαδρομές ίσως και φυσικά πολλές εκπλήξεις για όλους τους αθλητές μας. Μικρούς και μεγάλους.

 

Ποια είναι η απήχηση των αγώνων στους κατοίκους του νησιού? Πώς ζείτε την διοργάνωση και γενικά όλη την προετοιμασία?

Οι Αμοργιανοί ,τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και εκείνοι που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας. Ο Δήμος Αμοργού είναι στο πλευρό μας όπως και η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου. Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας αλλά και για το νησί. Ένα μεγάλο στοίχημα που με τη στήριξη των ντόπιων το κερδίσαμε. Ο εθελοντισμός αλλά και η στήριξη των νέων του τόπου μας είναι πάντα σημαντικός παράγοντας για τη διεξαγωγή των αγώνων.

 

Υπάρχει αμείωτο ενδιαφέρον συμμετοχής στο Trail της Αμοργού από σημαντικούς αθλητές όπως της κυρίας Τζουμελέκα και της κυρίας Ρεμπούλη. Τί θυμάστε πιο έντονα από τις συγκεκριμένες συμμετοχές?

Για εμάς σαν διοργανωτική ομάδα όλοι οι δρομείς που συμμετέχουν έχουν σημαντική θέση στην καρδιά μας. Είτε τρέχουν χρόνια στα βουνά είτε ξεκινούν τώρα. Από την πρώτη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι αγώνες η Αθανασία Τσουμελέκα, η χρυσή μας Ολυμπιονίκης, μας δίνει δύναμη με τη συμμετοχή της αλλά και τις συμβουλές της σε διάφορα θέματα. Στο δεύτερο τρέιλ αποκτήσαμε και μια ακόμα φίλη, την 3 φορές νικήτρια Μαραθωνίου Αθήνας. Η Ράνια Ρεμπούλη ήρθε στο νησί έτρεξε και ήταν μεγάλη μας τιμή που την γνωρίσαμε.

Με τις δύο αυτές κυρίες, που δεν είναι δρομείς βουνού αλλά πολύ σημαντικές στο χώρο του αθλητισμού, ο κόσμος του νησιού μας πίστεψε. Πίστεψε στην προσπάθειά μας. Κάτι σημαντικό γίνεται. Ας το κάνουμε όλοι μαζί. Το μεγάλο ενδιαφέρον από δρομείς οφείλεται επίσης στην αγάπη των δρομέων του πρώτου αγώνα, οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και δε σταματούν λεπτό να διαφημίζουν την Αμοργό και τα μονοπάτια μας.

 

Η Πάτρα, η πόλη μου, διαθέτει άριστες σχέσεις με το νησί της Αμοργού. Άλλωστε μεταξύ άλλων στο Trail τρέχουν πατρινοί αθλητές εκ των οποίων ο κύριος Νίκος Ροδόπουλος έχει κατακτήσει την πρώτη θέση και τις δύο χρονιές τόσο στο Spike όσο και στη μεγάλη διαδρομή. Τί έχετε να πείτε για αυτόν τον αθλητή αλλά και πώς κρίνετε τη συμμετοχή των αθλητών στο σύνολό τους αυτά τα δύο χρόνια.

Τον Νίκο Ροδόπουλο τον γνωρίσαμε στη Νάξο στο 1ο Naxos Trail Race λίγο πριν τον δικό μας αγώνα. Εκείνος βέβαια ήξερε την Αμοργό γιατί είχε έρθει διακοπές στο νησί. Στην πρόσκλησή μας λοιπόν ανταποκρίθηκε θετικά και από τότε όχι μόνο έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στους αγώνες αλλά έχει κατακτήσει και την καρδιά μας. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος και μας στηρίζει κάθε στιγμή. Οι συμμετοχές δρομέων από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό μας συγκινούν αφάνταστα. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν είχαμε προσδοκίες για αθλητές από Γερμανία , Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία. Έρχονται εκτός υψηλής σαιζόν για να δουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να συμμετάσχουν σε έναν ψυχαγωγικό αγώνα που τα έχει όλα!!!

 

Ανά την Ελλάδα διοργανώνονται πολλοί αγώνες Trail Running. Γιατί ο κάθε ενδιαφερόμενος/η να λάβει μέρος στους αγώνες της Αμοργού? Πού έγκειται η διαφορετικότητα των συγκεκριμένων αγώνων?

Οι αγώνες μας τα έχουν όλα! Η Αμοργός είναι δύσκολος προορισμός λόγω απόστασης από τον Πειραιά και μη ύπαρξης αεροδρομίου. Αυτό όμως μας κάνει ξεχωριστούς. Οι αθλητές που τελικά θα έρθουν, έρχονται συνειδητά. Έρχονται σε έναν αγώνα που γίνεται από καρδιάς. Πολιτισμός, παράδοση, γαστρονομία, αθλητισμός, βουνό και θάλασσα συνδυάζονται άψογα σε ένα νησί με μοναδικό φυσικό τοπίο.

 

Είμαι βέβαιη ότι λόγω της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι στηρίζεται ο ένας τον άλλον ως προς την διοργάνωση αγώνων Trail και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Ποιο Κυκλαδίτικο νησί διαθέτει την μακροβιότερη διοργάνωση αγώνων?

Όπως προανέφερα, από την διοργανωτική ομάδα μας μόνο η Σοφία η Βλαβιανού συμμετείχε σαν δρομέας σε αγώνες. Εγώ τώρα ξεκινάω τα πρώτα μου χιλιόμετρα. Όμως πήραμε το παράδειγμα της διοργάνωσης από τη Νάξο, τη Σύρο και την Άνδρο που νομίζω ότι στο ορεινό τρέξιμο είναι η πιο παλιά. Αγώνες γίνονται και στην διπλανή μας Δονούσα κάθε Οκτώβρη. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε στους αγώνες των άλλων νησιών .

 

Η Αμοργός προσφέρει απλόχερα στον κάθε επισκέπτη ομορφιά, απέραντο γαλάζιο και πολλές δράσεις για τους λάτρεις του αθλητισμού. Θέλετε να μας μιλήσετε για τις λοιπές αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο νησί σας?

Το νησί μας έχει απίστευτη φυσική ομορφιά. Τα νησιά μας έχουν κρυμμένες εκπλήξεις για όλους. Ένα παραδοσιακό τραγούδι λέει: «στα νησιά μας όμορφα ‘ναι ότι εποχή και να ‘ναι» και το πιστεύω . Το πιστεύουμε οι Αμοργιανοί ότι η Αμοργός δεν είναι μόνο καλοκαίρι. Έτσι λοιπόν προσπαθούμε και εκτός υψηλής σαιζόν να κάνουμε πράγματα στο νησί. Τον Σεπτέμβρη έχουμε τους αγώνες ελεύθερης κατάδυσης και εβδομάδα γαστρονομίας. Σπουδαίοι αθλητές έρχονται στο νησί να καταδυθούν στο απέραντο γαλάζιο και παράλληλα να αναδυθούμε μαζί με τους δημοσιογράφους στη γαστρονομική απόλαυση του νησιού.

 

Κατά την επίσκεψή μου στο παραμυθένιο αυτό νησί, έμαθα τα τρία αθώα μικρά ψέματα που μαθαίνει να λέει ο επισκέπτης. Θέλετε να τα μοιραστείτε με τους αναγνώστες όπως και τις τρεις μεγάλες αλήθειες που διέπουν την αγάπη σας για την Αμοργό αλλά και για τους αγώνες Trail Running?

-Φεύγω αύριο

-Δεν πίνω άλλο ψημένη

-Δεν θα ξαναέρθω στην Αμοργό

Και ευτυχώς που είναι ψέματα και οι λάτρεις του νησιού είναι πιστοί στο ραντεβού κάθε χρόνο.

Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην Αμοργό εκτός τα χρόνια των σπουδών μου στη Θεσσαλονίκη. Πάντα ήθελα να γυρίσω στο νησί. Δόξα το Θεό έχω τη δουλειά μου η οποία σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να ζω αλλού. Η Αμοργός είναι το σπίτι μου από άκρη σε άκρη. Από τον Κρίκελο μέχρι την Καλοταρίτισσα (ίσως αγαπώ λίγο παραπάνω το χωριό μου τη Λαγκάδα που γεννήθηκα κ μεγάλωσα). Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί υπάρχει αυτή η αγάπη. Δεν θέλω να ψάχνω εξηγήσεις. Είμαι Αμοργιανή το λέω και παινεύομαι! Οι αγώνες ήρθαν πρόσφατα στη ζωή μου και με συναρπάζουν. Είναι κάτι διαφορετικό που διοργανώνουμε στην Αμοργό και παράλληλα σαν άνθρωπο με φέρνει πιο κοντά στη φύση και στα μονοπάτια μας. Τρέχω στην Αμοργό, τρέχω γιατί αναπνέω καλύτερα, τρέχω γιατί νιώθω ελεύθερη σε μια κοινωνία που μας «τρέχει» καθημερινά.

Μελιώ μου σε ευχαριστώ που ήρθες στον Παράδεισό μου. Σε ευχαριστώ που ήρθες στην Αμοργό μου. Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Να είσαι πάντα τόσο γλυκιά και με αυτό το υπέροχο χαμόγελο!

Ευχαριστώ από καρδιάς για αυτό το όμορφο ταξίδι στον αθλητισμό με την ευχή να είστε πάντα τόσο δημιουργική. Καλή συνέχεια στους αγώνες ορεινού τρεξίματος Amorgos Trail Challenge!

 

 

 

Σύνταξη - Επιμέλεια: Μελιώ Κατσιφάρα