Back to top

Αποκλειστική συνέντευξη του Dean Karnazes

Ο πιο γνωστός μαραθωνoδρομός του κόσμου, ο άνθρωπος που έχει τερματίσει 50 μαραθωνίους, σε 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτείων, σε 50 συνεχόμενες μέρες (μάλιστα ο τελευταίος ήταν ο Μαραθώνιος της Νέας Υορκής, όπου τερμάτισε σε 3 ώρες), που έχει τρέξει κάτω από αντίξοοες συνθήκες στο μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου (25°C), που έχει ολοκληρώσει απόσταση 560 χιλιομέτρων σε 80 ώρες χωρίς ύπνο, αλλά και ο ανεπίσημος πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αμερική, συγγραφέας που μαθαίνει και εμπνέει τον κόσμο για τις αξίες του Μαραθωνίου, του Ελληνικού πολιτισμού και της Μεσογειακής διατροφής, Dean Karnazes, βρίσκεται στην Ελλάδα για χάρη του 7ου Navarino Challenge. Το RUN247, τον συνάντησε και με μεγάλο ενθουσιασμό σας παρουσιάζει την αποκλειστική συνέντευξη, που μας παραχώρησε.

 

Για μια ακόμα χρονιά, θα είσαι ο πρεσβευτής του Navarino Challenge, ενός αθλητικού event που λαμβάνει χώρα στην Πελόποννησο με κύριο στόχο να προωθήσει τη Μεσογειακή διατροφή, τον αθλητικό τρόπο ζωής και να μας αφυπνίσει σχετικά με το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Πως αισθάνεσαι;

Ως Έλληνας, αισθάνομαι υπερήφανος. Προσπαθώ να αποτελώ πρότυπο υγιεινής ζωής και να εμπνέω τους άλλους. Ζώντας στην Αμερική, προσπαθώ να γίνω πρεσβευτής όλης της Ελλάδας. Προωθώ τη φυσική αγωγή και τα πολλαπλά οφέλη της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Με αυτό το τρόπο, ο κόσμος αναγνωρίζει τους Έλληνες ως τους προγόνους της άθλησης και της υγειινής διατροφής. Φέτος, το Navarino Challenge προωθεί ακόμα περισσότερο τη φιλανθρωπία στηρίζοντας το ινστιτούτο Prolepsis, και το πρόγραμμα DIATROFI, που στοχεύει στην υποστήριξη της υγιεινής διατροφής.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό τον καλό σκοπό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας GivenGain: https://bit.ly/33KTNhD

 

Ποιες είναι οι εμπειρίες σου από τις προηγούμενες διοργανώσεις, και τι ευελπιστείς για τη φετινή χρονιά.

Αυτή είναι η 7η συνεχόμενη διοργάνωση του Navarino Challenge. Κάθε χρόνο σημειώνει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Συμμετέχω σε πολλούς αγώνες παγκοσμίως, και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το Navarino Challenge είναι ο αγαπημένος μου. Το μέρος είναι εντυπωσιακό, το περιβάλλον φιλικό και στο τέλος όλοι αποκομίζουν κάτι ανεξαρτήτως ηλικίας και ικανότητας.

Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 30 αθλητικές δραστηριότητες. Τρέξιμο στη Βοϊδοκοιλιά, κολύμβηση στην Πύλο, taekwondo, εσωτερική αναρρήχηση, ποδηλασία στη Βοϊδοκοιλιά, pilates, καλαθοσφαίριση, αντισφαίριση, crossfit, kick boxing, karate, καγιάκ, ιστιοπλοία, είναι κάποιες από αυτές. Η Μεσσηνία ξεκίνησε να εκπέμπει το μήνυμα “Η άθληση ενώνει τους ανθρώπους”, σε όλο τον κόσμο και το Navarino Challenge το κάνει πράξη τα τελευταία 7 χρόνια.

 

Ποια θα έλεγες ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της διοργάνωσης.

Η πρόκληση είναι να ξεπεράσεις τα όρια, βγαίνοντας από την “ζώνη ασφάλεια” σου. Ακούγεται τρομακτικό και θέλει κουράγιο. Κάποιοι θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στον ημιμαραθώνιο. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, αλλά όχι εύκολη. Όταν όμως τερματίσουν, η αίσθηση του κατορθώματος είναι μοναδική. Αυτή είναι η μαγεία του Navarino Challenge.

 

Ως υπερμαραθωνοδρόμος με ελληνική κληρονομιά, νιώθεις συνδεδεμένος με την ιστορία.

Το τρέξιμο, η ευγενής άμμιλα, οι υπερμαραθώνιοι είναι στο αίμα μου. Από μικρή ηλικά, μεγαλωμένος στη νότια Καλιφόρνια, ήμουν αφοσιωμένος στο τρέξιμο. Συμμετείχα σε πολλά αθλήματα, αλλά αγάπησα το τρέξιμο. Αυτό πιστεύω ότι αποτελεί μέρος της ελληνικής κληρονομιάς μου, που εκδηλώθηκε ήδη από μικρή ηλικία.

 

Το τελευταίο σου βιβλίο, Ο Δρόμος προς τη Σπάρτη, εξιστορεί την ιστορία του μαραθωνίου, από την γέννηση του, φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους μαραθωνίους. Ήταν μια εισαγωγή στο ευρύ κοινό, των θεμελιωδών αρχών του μαραθωνίου. Τι ανάδραση είχες από τους αναγνώστες. Σκέφεσαι να συνεχίσεις την συγγραφή.

Τα σχόλια ήταν απίστευτα θετικά. Δεκάδες χιλιάδες βιβλία πουλήθηκαν, ενώ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών. Το βιβλίο υμνεί την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό, και δεν είναι λίγοι αυτοί που μου εκμηστηρεύτηκαν ότι αποτέλεσε παρότρυνση για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή δουλεύω στο έβδομο βιβλίο μου. Η συγγραφή βιβλίων δεν ήταν κάτι που είχα προγραμματίσει, αλλά τα βιβλία μου έχουν μεγάλη απήχηση.

 

Έχεις καταγράωεις τα χιλιόμετρα που έχεις τρέξει.

Συνολικά, υπολογίζω να έχω τρέξει 200.000 χιλιόμετρα. Ακόμα αισθάνομαι υγιής και δυνατός, το οποίο αποδεικνύει πόσο αξιοθάυμαστο είναι το ανθρώπινο σώμα.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο για τρέξιμο.

Απολαμβάνω περισσότερο το τρέξιμο στην Ελλάδα. Η Μεσσηνία είναι ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς, όπως επίσης και η Ικαρία, από όπου κατάγεται η μητέρα μου.

 

Έχεις κάποιον δρομέα πρότυπο.

Βεβαίως, θαυμάζω πολύ τον Γιάννη Κούρο. Αυτά που έχει πετύχει είναι ασσύληπτα. Ο αγαπημένος μου δρομέας όλων των εποχών, όμως, είναι ο Φειδιππίδης.

Επιπλέον θαυμάζω τους καθημερινούς ήρωες. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που τρέχουν τα πρώτα τους 5 ή 10 χιλιόμετρα. Εμπνέομαι από αυτούς, τους ανθρώπους που αποφασίζουν να αλλάξουν το τρόπο ζωής τους και να προπονηθούν ώστε να καταφέρουν να τερματίσουν κάποιον αγώνα.

 

Ποιο είναι το μήνυμα σου για τη φετινή διοργάνωση του Navarino Challenge.

Το μήνυμα μου είναι “H Ελλάδα επέστρεψε”. Όλα αυτά τα χρόνια έβλεπα την Ελλάδα να μάχεται και να επιβιώνει στις πιο αντίξοοες συνθήκες. Φέτος βλέπω μια αναγέννηση επικών διαστάσεων. Η ελληνική οικονομία θωρακίζεται, η απόγνωση εκλείπει, και οι Έλληνες βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον. Η Ελλάδα επέστρεψε, το νιώθω και είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι μπορώ ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει την φήμη της.

 

[φωτογραφία: 4ο Navarino Challenge Dean Karnazes, από Vassilis Sfakianopoulos]