Back to top

BRANDNAME vs ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 

Είναι γεγονός πως τα αθλητικά events στη χώρα μας αρχίζουν και αυξάνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Αυτό έχει και θετικό, αλλά και αρνητικό αντίκτυπο. Σε αυτό το άρθρο δε θα μιλήσω μόνο ως διοργανωτής των SwimmingClub Experience, αλλά και ως αθλητής που έχει συμμετάσχει σε αρκετά απ’ αυτά.

Με τον αυξημένο αριθμό των events, οι αθλητές έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, να δουν τη βελτίωση από τις προπονήσεις που έχουν κάνει, να περάσουν όμορφες στιγμές με φίλους και οικογένεια και γιατί όχι να το συνδυάσουν με τουρισμό και να ανακαλύψουν νέα μέρη!!!

Στο διοργανωτικό κομμάτι, αυξάνονται οι απαιτήσεις των συμμετεχόντων (ή όχι;). Συνεπώς, τα events πρέπει κι αυτά να εξελίσσονται, έτσι ώστε να μένει το κοινό ευχαριστημένο. Στην χώρα μας, έχει παρατηρηθεί ότι δίνουμε περισσότερη σημασία στο περιτύλιγμα και όχι τόσο στο περιεχόμενο. Έχουν καθιερωθεί κάποια events, τα οποία χαρακτηρίζονται με μεγάλη επιείκεια «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ». Ας εξετάσουμε λοιπόν τα κολυμβητικά events, αν και μερικά στοιχεία ισχύουν για όλα τα αθλητικά events, γενικά:

  • Ασφάλεια. Η κολύμβηση, όπως γνωρίζουμε, είναι το δυσκολότερο μέρος ενός event. Θα αφήσουμε τον παράγοντα κύμα εκτός άρθρου, διότι είναι απρόβλεπτος, και οι αρμόδιοι φέρουν ευθύνη μόνο αν διεξάγουν τον αγώνα σε μέρος που συνηθίζεται να έχει κύμα. Οπότε, αν σε μια κολυμβητική διαδρομή βρείτε διαφορά στην απόσταση που έχετε επιλέξει να διανύσετε, της τάξεως των 50-100 μέτρων, συγχωρείστε τον διοργανωτή, έγινε ακούσια (!!). Φροντίζουμε κάθε συμμετέχοντας να αισθάνεται ασφαλής, και να μην περνάει καν η ιδέα του φόβου από το μυαλό του. Δεν είναι τυχαίο πως, στους Ολυμπιακούς αγώνες και στα παγκόσμια πρωταθλήματα, οι διαδρομές σχεδιάζονται σε πίστες και όχι σε τεράστιες ευθείες. Αυτές οι πίστες γίνονται για την ασφάλεια των αθλητών, αλλά και για την καλύτερη απόδοσή τους. Πρέπει να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη μέσα στο νερό, αν γίνεται σε κάθε σημαδούρα (εξαιρούνται οι αγώνες με ελάχιστες σημαδούρες), καθώς επίσης να βρίσκεται ασθενοφόρο έτοιμο να επέμβει σε κάθε περίπτωση. Δεν πραγματοποιούμε αγώνες στη θάλασσα όποια εποχή μας έρθει… Ας σκεφτούμε το κρύο, τις καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια που θα μείνουν οι κολυμβητές στο νερό, πριν αποφασίσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής.
  • Συνέπεια. Το θέμα είναι απλό. Σεβόμαστε τον χρόνο όλων. Το να ξυπνάνε οι αθλητές, να πηγαίνουν στο σημείο του αγώνα, να κάνουν προθέρμανση και η εκκίνηση να δίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και δεν είναι ωραίο. Ο αθλητής έχει προγραμματίσει το ξύπνημά του, το πρωινό του γεύμα, τη χρονική στιγμή που θα χρησιμοποιήσει τα τζελάκια πριν μπει στο νερό, ακόμα και το ότι επέλεξε να περιμένει μέσα στο νερό λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκκίνηση, κι όχι τα δευτερόλεπτα να γίνουν δεκάλεπτα… Είναι αποδεκτή η αλλαγή της ώρας, μόνο αν η διοργάνωση ενημερώσει, τουλάχιστον το προηγούμενο βράδυ, για τυχόν αλλαγές στα ωράρια.

Αυτά είναι τα δύο βασικότερα στοιχεία για εμένα, αλλά και για τους συνδιοργανωτές των SwimmingClub Experience: ασφάλεια και συνέπεια.

Πέρα από αυτά τα δύο που αναφέραμε, σημαντικό ρόλο παίζει ο σκοπός διεξαγωγής ενός αθλητικού event. Από τον σκοπό θα εξαρτηθεί το κόστος συμμετοχής, οι παροχές προς τους συμμετέχοντες, ακόμα και η ειλικρίνεια της διοργάνωσης. Είναι πολύ βασικό το επίκεντρο μιας διοργάνωσης να είναι οι συμμετέχοντες, και όχι οτιδήποτε άλλο γύρω και έξω από εκείνους. Συνεπώς, ως διοργανωτής δίνω πολύ μεγάλη σημασία στον προσανατολισμό των κολυμβητών. Να υπάρχουν αρκετές ευδιάκριτες σημαδούρες. Μερικοί ίσως συμμετέχουν για πρώτη φορά, γιατί να τους το δυσκολέψω; Μια σημαδούρα και δυο μέτρα ύψος να έχει, και άπνοια να επικρατεί, όταν βρίσκεσαι μέσα στη θάλασσα και κολυμπάς, στα 800 μέτρα δεν φαίνεται. Ίσως δεν φαίνεται καν στα 500.

Επίσης καλό θα ήταν σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω να εξετάσουμε και τα Goodie Bags. Μας αφήνει κάποιο ωραίο ενθύμιο ο αγώνας? Θεωρώ, ότι είναι απαραίτητο για μια διοργάνωση να μην παραλείψει το κομμάτι των παροχών προς τους συμμετέχοντες.

Τέλος, για να δικαιολογήσω και τον τίτλο του άρθρου, μέσα σε όλα αυτά τα δεκάδες events που διεξάγονται κάθε χρόνο υπάρχουν μερικά τα οποία έχουν αποκτήσει ένα brandname εξαιτίας της καλής προβολής και των δημοσίων σχέσεων. Υπάρχουν όμως και άλλα events, που έχουν τον χαρακτηρισμό: αξιοπρεπέστατο, στα οποία ο κόσμος φεύγει από τον αγώνα ικανοποιημένος από τους διοργανωτές γιατί ήλθαν στην ώρα τους, ήταν εκεί να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες σε ό,τι χρειάζονταν, δεν ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος πριν, μετά, και κατά τη διάρκεια του αγώνα, πήραν ωραία ενθύμια και πέρασαν καλά.

Είμαστε αθλητές και σχεδιάζουμε αθλητικά γεγονότα με επίκεντρο τους αθλητές!!! Προτιμάμε να δώσουμε σημασία σε όλα τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω πριν δηλώσουμε σε κάποιο event. Εσείς??

Νικόλαος Σημαντήρας

Κολυμπήστε με τον Νίκο