Back to top

Η σειρά αγώνων Cyclades Trail Cup, τώρα και σε ρούχα

Το Cyclades Trail Cup παρουσιάζει κάθε χρόνο μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων σε Κυκλαδίτικους προορισμούς. Αναδεικνύει, αξιοποιεί και συντηρεί το πεζοπορικό δίκτυο των νησιών και προβάλει τις Κυκλάδες ως προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και αθλητικού τουρισμού. Το 2019, για 4η συνεχόμενη χρονιά, το Cyclades Trail Cup διεξάγεται σε 5 προορισμούς. Την Κέα, την Φολέγανδρο, την Άνδρο, την Κύθνο και την Τήνο.

Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις του Cyclades Trail Cup πλαισιώνονται από παράλληλα δρώμενα πολιτιστικού χαρακτήρα. Στόχος είναι, ο επισκέπτης να αποκομίσει μια συνολική εμπειρία και να γνωρίσει το εκάστοτε νησί με όλες του της αισθήσεις. Κάθε εκδήλωση “παντρεύει” τον αθλητισμό με μια πολιτιστική εμπειρία όπως την γαστρονομία, την αρχαιολογία, την μυθολογία, την μουσική και τον χορό και την προβάλλει με παράλληλες δράσεις τις ήμερες της εκδήλωσης.

Στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε προορισμού και σε μια προσπάθεια ιστορικής αναφοράς, ο κάθε προορισμός αποκτά και από ένα ζώο μασκότ. Στην Κέα συναντάμε τον λέοντα, στην Φολέγανδρο την καμήλα, στην Κύθνο τον ελέφαντα και στην Τήνο τον κριό.

 

Κέα

Στο νησί της Κέας (Τζιά) λίγο έξω από τον οικισμό της Ιουλίδας υπάρχει ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 6ου πχ αιώνα, λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο μήκους περίπου 8 μέτρων. Απεικονίζει έναν καθήμενο λέοντα και σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, την εποχή που ακόμα η Κέα λεγόταν Υδρούσσα λόγω των άφθονων νερών της, ένα τρομερό λιοντάρι έκανε την εμφάνισή του στα δάση του νησιού που μέχρι τότε κατοικούνταν από Νύμφες, τις νεράιδες των υδάτων, και τις καταδίωξε. Τότε η οργή των θεών επέφερε και την ξηρασία του κλίματος των Κυκλάδων και ειδικότερα της Κέας, η οποία αποκαταστάθηκε με την άφιξη από τη Θεσσαλία του ημίθεου Αρισταίου, γιου του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης. Ο Αρισταίος κατάφερε να εξευμενίσει τους θεούς, η ξηρασία περιορίστηκε σημαντικά και έκαναν την εμφάνισή τους οι ευεργετικοί βόρειοι άνεμοι του καλοκαιριού, τα δροσερά μελτέμια.

Ο αγώνας Cyclades Trail Cup: Kea, διεξάγεται κάθε Απρίλιο.

 

Φολέγανδρος

Στο νησί της Φολεγάνδρου, η ναυσιπλοΐα και το εμπόριο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα. Το νησί από μόνο τους δεν παρήγαγε πολλές τροφές και είχε/έχει έλλειψη νερού. Οι μεγάλοι έμποροι του νησιού, συνεργάζονταν και εμπορεύονταν πολλά προϊόντα από την Αίγυπτο και ένα από αυτά ήταν οι καμήλες. Λόγω της μεγάλης αντοχής τους στην έλλειψη νερού, οι καμήλες ήταν το ιδανικό ζώο για το νησί της Φολεγάνδρου. Ο τελευταίος κάτοικος του νησιού που θυμάται, ως παιδί, τις καμήλες να περιπλανώνται στη Φολέγανδρο είναι πλέον 90 ετών.

Ο αγώνας Cyclades Trail Cup: Folegandros, διεξάγεται κάθε Ιούνιο.

 

Κύθνος

Κάποιος αρχαίος ελληνικός μύθος λέει ότι τα νησιά των Κυκλάδων δημιουργήθηκαν κατά την τρομερή Γιγαντομαχία, από τους τεράστιους βράχους που εκτόξευσαν οι Γίγαντες και οι θεοί εναντίον αλλήλων. Αυτή είναι η μυθολογική εκδοχή των κοσμογονικών γεωλογικών ανακατατάξεων που συνέβησαν κατά τη δημιουργία των Κυκλάδων και των άλλων νησιών του Αιγαίου. Πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια η σημερινή Ελλάδα, η Μικρά Ασία, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος αποτελούσαν μια εκτεταμένη περιοχή στεριάς, την Αιγηίδα. Κατά την πλειόκαινο, πριν από 4,5-2,5 εκατομμύρια χρόνια, η θάλασσα κατέκλυσε τις περιοχές της Αιγηίδας εκτός από τις κορυφές των βουνών της, που έτσι αποτέλεσαν τα νησιά του Αιγαίου. Αλλεπάλληλες γεωλογικές μεταβολές, μετακινήσεις του φλοιού της γης, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, έδωσαν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων τη μορφή που έχει σήμερα. Η ιστορία της γεωλογικής δημιουργίας των Κυκλάδων εξηγεί τον τεράστιο γεωλογικό πλούτο τους, όπου κάθε νησί παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό και εντελώς ξεχωριστό ανάγλυφο και περιλαμβάνει μνημεία με τεράστιο γεωλογικό αλλά και παλαιοντολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον όπως τα θερμά λουτρά στην Κύθνο και τα απολιθώματα νάνων ελεφάντων.

Ο αγώνας Cyclades Trail Cup: Kythnos, διεξάγεται κάθε Οκτώβρη.

 

Τήνος

Το νησί της Τήνου απαρτίζεται από 62 οικισμούς και κάθε ένας είναι μοναδικός και ομορφότερος από τον άλλο. Η ενδοχώρα της Τήνου, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, είναι καταπράσινη και με πολλά ποτάμια, μικρές λίμνες και δάση. Αντίθετα, η βορειοδυτική πλευρά του νησιού είναι άγρια και ακατοίκητη. Ένα φυσικό καταφύγιο για την άγρια πανίδα του νησιού και τοποθεσία που ο πεζοπόρος/αθλητής θα νιώσει ως παρείσακτος στο “στέκι” των κοπαδιών δεκάδων αγριοκάτσικων που πηδά από βράχο σε βράχο μια κατά κύριο λόγο ξερής και πέτρινης τοπογραφίας. Απότομες χαράδρες και εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, λατομεία και παράλιες συνθέτουν ένα απόκοσμο και “άγριο” σκηνικό. Ο κριός ήταν και θα είναι πάντα το ζώο που θα συναντάς στα μονοπάτια της Τήνου.

Ο αγώνας Cyclades Trail Cup: Tinos, διεξάγεται κάθε Δεκέμβρη.

Τώρα μπορείς κι εσύ να αποκτήσεις τα μπλουζάκια και φούτερ της σειράς Cyclades Trail Cup. Για παραγγελίες μέχρι και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, η τιμή για το πολυεστερικό T-shirt είναι 15 /τεμ

και η τιμή του φούτερ είναι 25 /τεμ . Στείλε το μήνυμα σου εδώ, για να κάνεις την αγορά!