Για τον Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο, η φετινή διοργάνωση ήταν σημαντική αφού σήμαινε την συμπλήρωση μιας δεκαετής παρουσίας στο εγχώριο αθλητικό καλεντάρι. Και πράγματι η πλήρως επιτυχημένη διεξαγωγή όλων των αγώνων αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων την Κυριακή 21 Απριλίου, σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο την ολοκλήρωση του επετειακού 10ου Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου.
Περισσότεροι από 4.000 δρομείς από 35 χώρες του κόσμου σε έξι διαδρομές και συνολικά 10.000 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων, αριθμοί ρεκόρ για τα δεδομένα της διοργάνωσης, μετέτρεψαν σε μια πραγματική δρομική γιορτή τον 10ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο και τους παράλληλους αγώνες. Με τη συνδρομή των 300 εθελοντών της διοργάνωσης, επιβεβαίωσαν την διαρκή εξέλιξη του event σε μια πολύπλευρη εκδήλωση που πλέον συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς δρομικής κοινότητας.
Με αφετηρία και τερματισμό το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, οι χιλιάδες δρομείς του Ποσειδωνίου «πλημμύρισαν» την άδεια από αυτοκίνητα Λεωφόρο Ποσειδώνος και τις υπόλοιπες παράκτιες διαδρομές, απολαμβάνοντας την ανανεωμένη παραλιακή χάραξη που αγκαλιάζει το Φαληρικό Όρμο κι έχει εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα. Ακόμα, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ζωής και υγείας, αφού κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης είναι το «Τρέχω & Βαδίζω. Δίνω αξία στα βήματά μου! Δράση για το Διαβήτη και την Παχυσαρκία. Τώρα!».
Στο μεγάλο άθλημα της ημέρας, τον Ημιμαραθώνιο, πρώτος το νήμα έκοψε ο Θεόδωρος Αναγνώστου με επίδοση 1.10.14, νέο ρεκόρ διαδρομής. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Francois Clais από το Βέλγιο με 1.11.05, ο οποίος έτρεξε στην Αθήνα ως μέρος της αγωνιστικής πρόκλησης που έχει αναλάβει για να συμμετάσχει σε 35 μεγάλους ημιμαραθωνίους στην Ευρώπη. Την πρώτη τριάδα ολοκλήρωσε ο Pillar Jiri με 1.16.08. Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών στο πιο ψηλό βάθρο ανέβηκε η Δανάη Μαρία Σκαλιστήρη με 1.33.25 με δεύτερη την Ιβάνα Μαργαρίτα Αντρόβικ με 1.33.53. Τρίτη ήρθε η Ελισσάβετ Λόθη με 1.35.16.
Στην κούρσα του τετάρτου μαραθωνίου, το πρώτο μετάλλιο κέρδισε ο Ρώσος Ilia Borodoulin σημειώνοντας 39.01. Πίσω του ήρθε ο Ιωάννης Μπανέλλας με 42.02 και τρίτος ο Νίκος Τσιάκαλος με 44.01. Από την πλευρά των γυναικών, νικήτρια στέφθηκε η Φιλίππα Πουλίδου με 45.14 και δεύτερη ήρθε η Ειρήνη Πουλάκη με 46.12, έχοντας τρίτη την Βασιλική Καντά με 49.55.
Στον αγώνα δρόμου 5 χλμ Novo Nordisk πρώτος πέρασε την γραμμή του τερματισμού ο Κωνσταντίνος Δρόσος με 16.48, αφήνοντας πίσω του τον Διονύση Αλέξη Βαρδαλά με 17.57. Τρίτος κατετάγη ο Αχιλλέας Ιωάννου με 18.04. Για τις γυναίκες, νικήτρια ανακηρύχθηκε η Λέλα Σάγκα Κεχαγιά με επίδοση 21.08, έχοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου την Ειρήνη Καρπαθίου με 21.27 και τρίτη την Γεωργία Κόσυβα με 23.35. Χωρίς χρονομέτρηση αλλά με πολύ κέφι, περπάτησαν τα 5 χιλιόμετρα οι δρομείς του Δυναμικού Βαδίσματος Novo Nordisk , μια και είχαν μπροστά τους τη θέα του Φαληρικού Όρμου από ψηλά, περνώντας από τις ταράτσες των κτηρίων της Εσπλανάδας.
Αθρόα ήταν η συμμετοχή μικρών δρομέων (πάνω από 600) στο Chiquita Athens Kid Run που έτρεξαν τα 1.000 μέτρα γεμίζοντας την Μαρίνα Φλοίσβου με παιδικές φωνές και χαμόγελα. Μαζί τους ήταν και εκείνοι που επέλεξαν τον Αγώνα Κοινωνικής Πρσφοράς και με την εγγραφή τους ενίσχυσαν τους σκοπούς του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ». Αλλά και εκπρόσωποι του συλλόγου με τα παιδιά που φροντίζουν και πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν ο νικητής του ημιμαραθωνίου Θεόδωρος Αναγνώστου, ο οποίος μετά τον τερματισμό του σχολίασε: «Ο Ποσειδώνιος γεννήθηκε σαν ιδέα από τον Κώστα Λιαπή κι εμένα όταν βρισκόμασταν σε έναν αγώνα στην Τεργέστη το 2009. Όταν τελικά ξεκίνησε το 2010, ήμουν ο πρώτος νικητής του ημιμαραθωνίου. Ήρθα μετά από 10 χρόνια για να τρέξω, να τον τιμήσω και περισσότερο για να κάνω το ρεκόρ διαδρομής που ήθελα. Κατά τα άλλα είναι μια διοργάνωση που την έχει επωμιστεί σε όλα ο Κώστας Λιαπής και μόνο σ’ αυτόν αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια. Είναι η ψυχή της διοργάνωσης κι εμείς οι υπόλοιποι ερχόμαστε και συμμετέχουμε και απλά το ευχαριστιόμαστε. Η διοργάνωση είναι άψογη κι ελπίζω να συνεχιστεί και να γίνει ακόμα καλύτερη. Η διαδρομή είναι ωραία με την έννοια ότι δεν έχει πολλές διακυμάνσεις, ανηφοροκατηφόρες, κλίσεις. Έχει πολλές εναλλαγές τοπίου, βλέπεις πράγματα αλλά είναι μια διαδρομή που μπορεί να την ευχαριστηθεί ο απλός δρομέας».
Υπό τη σκέπη του πρώτου ιστορικά ημιμαραθωνίου της Αθήνας, την Κυριακή 21 Απριλίου αναπτύχθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων, δείχνοντας πως το τρέξιμο έχει πολλές πτυχές πέρα από την γνωστή αθλητική του.
Σε όλο το μήκος των διαδρομών μουσικά σύνολα μαθητών και καθηγητών του Ωδείου Παλαιού Φαλήρου έπαιξαν μελωδίες για να ενισχύσουν την προσπάθεια των δρομέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσική και Μουσικοί πάνω στο κύμα». Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές και πανελληνιονίκες που υπηρετούν στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής της Αστυνομίας βρέθηκαν στο στάδιο κι έκαναν επίδειξη ολυμπιακών αθλημάτων στα παιδικά που ετοιμάζονταν να τρέξουν. Στις τελετές των βραβεύσεων βρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Κρητών Παλαιού Φαλήρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου “Η Τιτάνη”. Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στις απονομές, μεταφέροντας τα μετάλλια.
Ένα σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ήταν και ο «Μαραθώνιος ζωής» με τη σφραγίδα της πρωταθλήτριας, κατόχου του πανελληνίου ρεκόρ στον μαραθώνιο και πρέσβειρας του Ποσειδωνίου Μαρίας Πολύζου και της ομάδας της Marathon Team Greece by Maria Polyzou. Όλοι τους έτρεξαν για τους σκοπούς του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και κατάφεραν να προσελκύσουν 48 νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών.
«Η διαδρομή του αγώνα μου άρεσε περισσότερο από τις άλλες χρονιές γιατί έχει πολλές εναλλαγές οπότε δεν κουράζεσαι με το πήγαινε – έλα, οπότε είναι πολύ πιο γρήγορη. Μου άρεσε επίσης ότι ήταν πολύ οργανωμένα όλα. Οι εθελοντές δούλεψαν πάρα πάρα πολύ καλά. Νομίζω ότι αυτός ο αγώνας στη χώρα μας πραγματικά ξεχωρίζει. Γιατί είστε μια πολύ μεγάλη ομάδα, ενωμένη και όλοι δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό για ένα αποτέλεσμα: το να πετύχετε. Αυτό τα λέει όλα! Στον αγώνα είμαστε για το “Όραμα Ελπίδας”. Κάθε αγώνας μας είναι αφιερωμένος στα παιδιά με τον καρκίνο. Είμαστε στο “μαραθώνιο ζωής” που το νοσοκομείο Ελπίδα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Νομίζω πως όταν προσφέρεις έχει περισσότερη δύναμη να αγωνίζεσαι και όλη η ομάδα σύσσωμη βοηθάει ώστε να γίνουν κι άλλοι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Ένα λεπτό από τη ζωή του καθενός, λίγο σάλιο και μπορεί να γίνει ο τυχερός να βοηθήσει ένα παιδί», σχολίασε η Μαρία Πολύζου από το περίπτερο του «Οράματος Ελπίδας» που στήθηκε στην εκκίνηση του Ποσειδωνίου.
Μένοντας στην κοινωνική προσφορά της διοργάνωσης, έτρεξε επίσης η δράση ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών «Άστα να τρέξουν ξανά». Το Ινστιτούτο «Ομάδα για τον Κόσμο» συγκέντρωσαν πολλά ζεύγη αθλητικών παπουτσιών που ήταν σε καλή κατάσταση. Τώρα, όλα τα ζευγάρια θα προωθηθούν σε ομάδες συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, αναδεικνύοντας την σημασία της αλληλεγγύης στους καιρούς της κρίσης που περνάει η Ελλάδα.
Σε συνεργασία με τον ίδιο φορέα, και τη συνεισφορά της Colgate-Palmolive πραγματοποιήθηκε για μία ακόμα χρονιά η δράση «ECO Περιβάλλον. Στάση ζωής!» . Έτσι, στήθηκαν περισσότεροι από 90 κάδοι για την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών με στόχο να συμβάλουν όλοι στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διοργάνωσης. Στην αφετηρία και τον τερματισμό υπήρχαν δοχεία συλλογής πλεονάζοντος νερού στα οποία συγκεντρώθηκε νερό το οποίο θα οδηγηθεί για το πότισμα των κήπων και χώρων πρασίνου του Φαληρικού Όρμου.
Με την ολοκλήρωση των αγώνων, έκλεισε τις πόρτες της, η έκθεση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 4-14 ετών στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος» του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Με θέμα «Το τρέξιμο είναι παιχνίδι, είναι χαρά! Το τρέξιμο με την παρέα μας είναι μεγαλύτερη χαρά!», οι μικροί συμμετέχοντες σχεδίασαν ή ζωγράφισαν εικόνες από το μάθημα της ζωγραφικής στα σχολεία ή από κάποια συμμετοχή τους σε αγώνα δρόμου. Συνολικά, εκτέθηκαν 840 έργα διαφορετικών τεχνικών. Όλα τα έργα ζωγραφικής θα δημοσιευτούν σύντομα στο διαδικτυακό ιστότοπο του Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου.