Back to top

Navarino Challenge - Μια μοναδική Εμπειρία

Μπορεί η δύσκολη συγκυρία που διανύουμε να μην μας επιτρέπει ακόμα τη συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες και η έννοια της άθλησης και άσκησης να μην αποτυπώνεται ακόμα με τον τρόπο που την είχαμε πριν την εξάπλωση του ιού, δεν παύει ωστόσο να είναι μια περίοδος στην οποία μένοντας σπίτι, όλοι μας διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε περισσότερο, αναπολούμε όμορφες στιγμές που ζήσαμε και κοιτάμε διστακτικά την επόμενη μέρα.

Η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά γεμάτη άθληση και όμορφες στιγμές από εκδηλώσεις που μας έκαναν να δημιουργήσουμε ξεχωριστές αναμνήσεις. Μία από αυτές ήταν το Navarino Challenge.

Τον Οκτώβριο λοιπόν είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά τη συγκεκριμένη διοργάνωση που διένυε την 7η χρονιά της - με άλλα λόγια το απόλυτο αθλητικό γεγονός σε ένα ονειρεμένο φυσικό περιβάλλον!

Ήταν η τέλεια αφορμή για παράταση του καλοκαιριού και ανυπομονησία για να ξεκινήσει το ταξίδι στην Πύλο ή με την ενετική της ονομασία Ναβαρίνο. Μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Πελοποννήσου με μακρά ιστορία και ιδιαίτερη αναφορά στα ομηρικά έπη.

Με καλή παρέα και το ίδιο αγωνιστικό ενδιαφέρον ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητο για το τρίωρο ταξίδι μας προς την Costa Navarino, τον διεθνή, τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών της Ελλάδας που έχει αναβαθμίσει την περιοχή και αποτελεί συνδιοργανωτή του Navarino Challenge, όπου φιλοξενούνται και οι περισσότερες δραστηριότητες του. Η διαδρομή είναι εύκολη και ευχάριστη μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και ενδιαφέρουσα, διασχίζοντας την Πελοπόννησο από βορρά προς νότο.

Φθάνοντας στο μαγευτικό περιβάλλον της Costa Navarino αμέσως σε παρασύρει η χαρούμενη διάθεση. Πρώτο μέλημα μας ήταν η παραλαβή των αριθμών συμμετοχής μας στους δρομικούς αγώνες. Τους παραλάβαμε μέσα σε μια ειδικά σχεδιασμένη και φιλική προς το περιβάλλον τσάντα από τον επίσημο προμηθευτή αθλητικού υλικού της διοργάνωσης, την Luanvi.

Ενημερωθήκαμε για τη δράση του Navarino Challenge 2019, που με κεντρικό της μήνυμα, «ο αθλητισμός ενώνει» συγκέντρωσε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των δυνατοτήτων προσφέροντας τους ένα πλήρες πρόγραμμα με περισσότερες από 30 δραστηριότητες. Η διοργάνωση είχε ως σκοπό την ενημέρωση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και την αντιμετώπισή της μέσω της άσκησης καθώς και της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής.

Επίσης, στήριξε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis με το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής, ενώ μέσω του «Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» υποστήριξε τη WWF Ελλάς και το «Καρκινάκι». Κάθε συμμετέχοντας είχε τη δυνατότητα να κάνει τη δωρεά του, μέσω της online πλατφόρμας GivenGain.

Στο lobby του ξενοδοχείου συναντήσαμε τον γνωστό υπερμαραθωνοδρόμο Dean Karnazes, ο οποίος είναι πρεσβευτής του Navarino Challenge. Μας ενημέρωσε ότι θα συμμετάσχει στον ημιμαραθώνιο καθώς και στην ειδική διαδρομή του 1 χλμ για παιδιά και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας αποτελεί έναν από τους αγαπημένους του.

Φέτος, μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να μυηθούν στις ακόλουθες δράσεις:

Boxing, με μαθήματα για όλους από τον πρωταθλητή πυγμαχίας Χρήστο Γάτση και το Vizantinos Target Sport Club.

CrossFit, για μυϊκή ενδυνάμωση από τον Δημήτρη Μώρο, personal trainer και τα FitnessArt.

Karate, για πρώτη φορά από τους προπονητές του Παμμεσηνιακού Αθλητικού Συλλόγου Karate και την παρουσία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Ελένης Χατζηλιάδου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Karate θα αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα, μιας και θα εισαχθεί πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του Τόκυο (που έχουν αναβληθεί για το 2021).

TaeKwonDo για όλους από τον πρωταθλητή και δις αργυρό Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Kick boxing από τον πρωταθλητή kick boxing Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Tennis με την υποστήριξη του Navarino Racquet Academy και ευκαιρία για δοκιμή του Tennis Cross Training.

Pilates από τη Μάντη Περσάκη.

Προπόνηση F45 - με την Tess Arlauckas και τον Scott Hettermann, για πρώτη χρονιά.

Και 4οn4 τουρνουά μπάσκετ με τζάμπολ από τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο και βραβεύτηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς τη Σπάρτη», μια μάτια στα κίνητρα και στον τρόπο σκέψης του Dean Karnazes κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης και προσωπικής πρόκλησης της ζωής του. Γεμάτοι νέες εμπειρίες και συγκίνηση κατευθυνθήκαμε για ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Η φιλοξενία των ανθρώπων στο Karalis City Hotel, στην Πύλο, μας αντάμειψε και μας γέμισε με ενέργεια.

Την επόμενη μέρα, ξεκινήσαμε με ένα καλό πρωινό στην πλατεία της Πύλου κάτω από τη σκιά των πλατάνων και ήμασταν πανέτοιμοι για την παρακολούθηση του κολυμβητικού αγώνα στο λιμάνι. Ωραία ατμόσφαιρα, πλήθος συμμετεχόντων και ανάμεσα τους ο Ολυμπιονίκης μας Σπύρος Γιαννιώτης. Παράλληλα, διεξαγόταν ο διασυλλογικός αγώνας ιστιοπλοΐας τριγώνου “Challenge The Wind” με σκάφη OPTIMIST και LASER 4.7. σε συνδιοργάνωση με το Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Πύλου «Νέστωρ».

[Credit: Navarino Challenge by Elias Lefas]

Συντροφιά με τον κάτοχο του Πανελλήνιου ρεκόρ στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας Νίκο Πολιά, ο οποίος έχει σχεδιάσει και τις διαδρομές τρεξίματος παρακολουθήσαμε τους αγώνες και σχολιάσαμε το επίτευγμα του Eliod Kipchoge να κάνει τη μαραθώνια διαδρομή κάτω από 2 ώρες.

[Credit: Navarino Challenge]

Υπήρχε δυνατότητα γευσιγνωσίας των παραδοσιακών εδεσμάτων της Πύλου (ένας σταθμός με παραδοσιακά λαλάγγια, λουκούμια, παστέλια και ξηρούς καρπούς με μέλι με την υποστήριξη της Ποσειδωνίας και των Pylos Poems, υποδέχτηκαν τους επισκέπτες) και επίσκεψη στο σπίτι του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα.

Μετά την απονομή των κολυμβητικών αγώνων επιστρέψαμε στην Costa Navarino και χαλαρώσαμε στην πισίνα του resort.

Το βράδυ επισκεφθήκαμε το εστιατόριο Ποσειδωνία και απολαύσαμε ένα γευστικό δείπνο δίπλα στη θάλασσα.

Η Κυριακή, ήταν η πολυαναμενόμενη μέρα των δρομικών αγώνων. Αφού προηγήθηκε προθέρμανση με τη γυμνάστρια Μάντη Περσάκη διεξήχθησαν ο Ford Go Further Ημιμαραθώνιος, ο αγώνας 10 χλμ by PlantBox και αυτός των 5χλμ by Samsung που ήταν για τρέξιμο και δυναμικό βάδισμα. Εκκίνηση από το Navarino Dunes της Costa Navarino και μια μαγική παραλιακή διαδρομή προς την Πύλο μέσω των κατάφυτων ελαιώνων και διασχίζοντας μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδος, τη Βοιδοκοιλιά. Η διαδρομή αποτελεί ένα συνδυασμό ασφάλτου, χώματος και άμμου και η θέα σε ανταμείβει. Τερματισμός, βραβεύσεις, συνομιλία με δρομείς και μετά γυρισμός. Αξίζει να σημειωθεί η πρωτοβουλία της διοργάνωσης για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον στρατηγική. Η ελιά της Plantbox, το μετάλλιο φτιαγμένο μόνο από φύκι (από την PHEE) που μας δόθηκαν ως έπαθλα συμμετοχής και το ειδικά σχεδιασμένο μπλουζάκι που έφερε τον ρόδακα, ένα σύμβολο που κυριαρχεί στην ζωή της Μεσσηνίας στην αρχαία Ελλάδα, μας θυμίζουν τις ωραίες και γεμάτες εμπειρίες στιγμές που ζήσαμε σε αυτό το Navarino Challenge...

[Credit: Navarino Challenge by Elias Lefas]

Αναπολούμε λοιπόν αυτές τις στιγμές και κάνουμε όνειρα για το επόμενο Navarino Challenge που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 16-18 Οκτωβρίου 2020.

 

[Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Credit: Navarino Challenge by Babis Giritziotis]