Back to top

Ο Eliud Kipchoge περιγράφει την προετοιμασία του (βίντεο)

H άθληση έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τους ανθρώπους όπως τίποτα άλλο. Μιλάει στους νέους τη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Η άθληση μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα, όπου υπάρχει απόγνωση” - Nelson Mandela

 

Γεια σας,

Αυτή είναι η αγαπημένη μου φράση, που έχω σε πόστερ πάνω από το κρεβάτι μου στο προπονητικό κέντρο του Kaptagat και αποτελεί το κίνητρό μου. Μου υπενθυμίζει τι προσπαθώ να πετύχω μέσα από το INEOS 1:59 πρότζεκτ. Διότι η επίτευξή του στόχου δεν έχει να κάνει μόνο με εμένα, αλλά πως θα μπορέσω να εμπνεύσω τους ανθρώπους και να τους πείσω ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Σε ότι αφορά την προπόνηση μου, νιώθω το σώμα μου να είναι καλά, η περίοδος του “μεγάλου όγκου προπόνησης” κυλάει εξίσου καλά και περιμένω με ανυπομονησία να προστεθούν στο πρόγραμμά μου οι προπονήσεις σε στίβο.

Η περίοδος που διανύω έχει σαν απώτερο στόχο να με προετοιμάσει για την επόμενη πιο σκληρή προπονητική φάση. Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι πως θα ολοκληρωθεί κάθε προπόνηση σύμφωνα με το πρόγραμμα και μέχρι στιγμής είμαι χαρούμενος με την πρόοδο.

Ο αγώνας στόχος είναι λίγους μήνες μακριά και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία τόσο της φυσικής, όσο και της πνευματικής μου κατάστασης.

Θυμάμαι ότι στον τελικό των 5000μ., κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2003, στο Παρίσι, ο Patrick με είχε συμβουλέψει να συμπεριφέρομαι στον ευατό μου σαν να είμαι ο καλύτερος αθλητής. Σε εκείνο τον αγώνα κατάφερα να κερδίσω τον Kenenisa Bekele και τον Hicham El Guerrouj, δύο πραγματικούς θρύλους του αγωνίσματος, και να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Από εκείνη την ημέρα κάθε φορά που αγωνίζομαι, σκέφτομαι ότι στο τέλος θα τα καταφέρω. Τα τελευταία 16 χρόνια έτσι λειτουργώ και αυτό θα κάνω και στο πρότζεκτ INEOS 1:59.

Το συναίσθημα που έχω, μοιάζει με αυτό ενός επιτυχημένου δικηγόρου που μπαίνει στο δικαστήριο γεμάτος αυτοπεποίθηση, διότι ξέρει ότι έχει κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και διακατέχεται από το αίσθημα του νικητή.

Η ζωή στο προπονητικό κέντρο είναι μια χαρά. Μοιράζομαι το δωμάτιο με τον καλό μου φίλο Augustine Choge, έναν από τους “λαγούς” του αγώνα INEOS 1:59. Είναι σημαντικό να έχω κάποιο δικό μου άνθρωπο, που μας συνδέει 15ετή φιλία, να με βοηθάει στον αγώνα. Εχτός από τον Augustine, είναι και άλλοι συναθλητές μου στο κέντρο που θα με βοηθήσουν την ημέρα του αγώνα και ο ενθουσιασμός τους με χαροποιεί και μου δίνει κίνητρο.

Αλλά δεν είναι μόνο οι συναθλητές μου, κάθε φορά που πηγαίνω στο Kaptagat και στο Eldorat βλέπω πολλά αυτοκίνητα με το αυτοκόλητο του INEOS 1:59 πρότζεκτ, και όλη η Κένυα δείχνει ενθουσιασμένη με την πρόκληση που έχω να αντιμετωπίσω. Αυτό πραγματικά με εμπνέει.

Σχετικά με το πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθώ, είναι περίπου το ίδιο με αυτό του 2017, για το πρότζεκτ Breaking2, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφορές. Μια από αυτές είναι ότι έχω ενσωματώσει δύο προπονήσεις την εβδομάδα, στις οποίες επικεντρώνομαι στη μυϊκή ισορροπία και ενδυνάμωση του κορμού .

Ο φυσικοθεραπευτής και καλός μου φίλος, Peter, μου τις σύστησε το 2018 κατά την διάρκεια που προετοιμαζόμουν για το Μαραθώνιο του Βερολίνου και αμέσως είδα τα οφέλη. Νιώθω λιγότερη καταπόνηση στους δικεφάλους και ισχυρότερο κορμό. Τις ίδιες ασκήσεις κάνουμε όλοι στο προπονητικό κέντρο και όλοι έχουμε εισπράξει το όφελος. 

Γενικά, δεν υπάρχει κάτι περίπλοκο σχετικά με το πρόγραμμα προπόνησής μου, αντίθετα η απλότητα είναι αυτή που το χαρακτηρίζει. Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα αποδειχθεί η “συνανταγή” της επιτυχίας στη Βιέννη.

 

Από την συνέντευξη στον Steve Landells

[Πηγή: ineos159challenge]