Back to top

Συνέντευξη του Μάριου Αναγνώστου

 Έγινε ευρέως γνωστός στο δρομικό κοινό σπάζοντας το φράγμα των 30 λεπτών στα 10 χιλιόμετρα μετά από 15 χρόνια, τον περασμένο Ιούλιο. Ένας αθλητής με πείσμα, θέληση, πειθαρχία, κρατώντας πάντοτε χαμηλούς τόνους. Αδιαφισβήτητα από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων που κάθε χρόνο, υπό την καθοδήγηση του προπονητή του και παλιού δρομέα Σάββα Κουμπούρα, βελτιώνεται αισθητά. Ο λόγος για τον 20χρονο, Μάριο Αναγνώστου, τον δρομέα από την Λαμία, νικητή του αγώνα των 5 χιλιομέτρων της διοργάνωσης του ΑΜΑ 2019.

 

Την προηγούμενη σεζόν πέτυχες έναν εκπληκτικό χρόνο, κατεβαίνοντας το φράγμα των 30 λεπτών στα 10 χιλιόμετρα. Ήταν κάτι που για όποιον σε παρακολουθούσε φαινόταν εφικτό δεδομένου του ταλέντου και του πάθους που δείχνεις στις κούρσες. Πως νιώθεις;

Η χρονιά που πέρασε δεν εξελίχθηκε όπως ακριβώς είχαμε σχεδιάσει. Ναι μεν ο χρόνος μου στα 10 χιλιόμετρα ήταν μια μεγάλη επίδοση και είχε να γίνει 15 χρόνια από Έλληνα αθλητή, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι μπορούσαμε πολύ καλύτερα. Επίσης, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ταλέντο και στο πάθος, αλλά και στην συστηματική και επιστημονική δουλειά. 

 

Ο προπονητής σου Σάββας Κουμπούρας που έχει σπάσει επίσης το φράγμα των 30 λεπτών, με αξιοσημείωτες επιτυχίες ως δρομέας, εκτός από προπονητής λειτουργεί και σαν πρότυπο για σένα;

Φυσικά και ο προπονητής μου είναι πρότυπο για εμένα και ως αθλητής και ως άνθρωπος, όπως έχω δηλώσει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις μου. 

 

Ποιοι άλλοι ενισχύουν την προσπάθεια σου, και σε βοηθούν να εκπληρώσεις του στόχους σου;

Για να μπορέσει κάθε αθλητής να εκπληρώσει τους στόχους του, χρειάζεται πάντα η στήριξη από μια ομάδα ανθρώπων. Στην περίπτωση μου αυτοί είναι, εκτός φυσικά από τον προπονητή μου, ο σύλλογος μου ΓΣ Αναγέννησης Λαμίας, η συναθλήτρια μου Βασιλική Τσέτσεκα, με την οποία ακολουθούμε μια κοινή αθλητική πορεία, οι μικρότεροι συναθλητές μου με του οποίους πλέον αισθανόμαστε σαν οικογένεια και βοηθάμε ο ένας τον άλλον, η βιολογική μου οικογένεια καθώς και κάποια συγγενικά πρόσωπα και τέλος οι χορηγοί μου My Market, Saucony Greece, FoodOxys και ΤΡΙΑ ξηροί καρποί. 

 

Βλέποντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα και την ισχνή παρουσία των Ελληνών αθλητών στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, νιώθεις ένα έξτρα κίντητρο να συνεχίσεις τον άθλο σου.

Οπωσδήποτε κάθε αθλητής θέλει να επιτύχει τέτοιες επιδόσεις στο αγώνισμα του, που θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πλέον βλέπουμε μια άνοδο στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στην Ελλάδα και αισθανόμαστε αισιοδοξία για το μέλλον αυτών των αγωνισμάτων στην χώρα μας.

 

Είσαι 20 χρονών, πόσο εύκολα εντάσσεις στη ζωή σου τον πρωταθλητισμό, δεδομένου ότι έχεις πολλές άλλες υποχρεώσεις. Αυτό το ταξίδι που έχεις αρχίσει σε κάνει χαρούμενο;

Έχω οργανώσει τη ζωή μου με τέτοιο τρόπο που μου επιτρέπει να μπορώ να συγκεντρώσω τις προσπάθειες μου στον πρωταθλητισμό. Αυτό είναι επιλογή μου και παρά τις όποιες δυσκολίες, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος.

 

Παρακαλούθησες το πρόσφατο άθλο του Eliud Kipchoge. Είναι κάτι που το πίστευες, έχεις σαν στόχο να κάνεις κάποιο μαραθώνιο;

Πιστεύω κάθε άνθρωπος μπορεί να πετύχει ο,τι θέσει ως στόχο, αρκεί να το θέλει πραγματικά και να έχει την κατάλληλη υποστήριξη. Στη περίπτωση του μεγάλου αθλητή Eliud Kipchoge προφανώς υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις. Για το ενδεχόμενο ενασχόλησης μου με το μαραθώνιο, το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι πως όλοι οι δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων καταλήγουν στο αγώνισμα αυτό. Αλλά, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το μακρινό μέλλον για εμένα.

 

Σε ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο σου! Επιτυχία σε ότι και αν κάνεις.

(Photo by: lamianow.gr)