Back to top

Ταξιδιάρικα Τρεξίματα: Santorini Experience 2019

Σαντορίνη, το κυκλαδονήσι που αποτελεί προορισμό τόσο Ελλήνων, όσο και ξένων επισκεπτών από κάθε γωνία της γης.

Την έχω επισκεφτεί Ιούλιο και Αύγουστο και κάθε φορά ήθελα λίγο ακόμη. Δεν είναι εύκολο να την εξευρενήσει κανείς με ηρεμία τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας των χιλιάδων επισκεπτών.

Η πρόταση για 3-ήμερο στη Σαντορίνη, αρχές Οκτωβρίου και συμμετοχή στον παγκοσμίως γνωστό και ενταγμένο στην κοινότητα του World’s Marathons “Santorini Experience 2019” ήταν άκρως δελεαστική. Ο αγώνας συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δήμο Θήρας, τo Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) και την Active Media Group. Απόλαυση ηλιοβασιλέματος και θέας χωρίς πολυκοσμία, γευστικές δοκιμές της ιδιαίτερης και νοστιμότατης σαντορινιάς κουζίνας, επίσκεψη στο μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και στα μουσεία του νησιού, στο ηφαίστειο, καθώς και οινογνωσία στα διάσημα οινοποιεία της.

Πρωινό ξύπνημα την Παρασκευή και αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά με το “Βlue star Delos”. Άνετο ταξίδι, χάρη στο υπερσύγχρονο πλοίο και την εξυπηρέτηση του προσωπικού του και οικονομικό χάρη στην έκπτωση που εξασφάλισε η διοργάνωση “Santorini Experience 2019”, η οποία ανέρχεται στο -50% στα εισιτήρια επιβατών και -30% στα εισιτήρια οχημάτων.

Η πλεύση στο Αιγαίο ανάμεσα στα Κυκλαδονήσια είναι απολαυστική και συμβάλλει στη ξεκούραση και την ηρεμία, η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 8 ώρες. Γύρω στις 3 το μεσημέρι, αντικρίσαμε την καλντέρα, το ηφαίστειο και τους ακροβολισμένους οικισμούς.

Φθάνοντας στο ξενοδοχείο – η διοργάνωση εξασφάλισε προσφορές διαμονής με τα συνεργαζόμενα καταλύματα, που ξεκινούσαν από 130€/ άτομο για το 3-ήμερο - άφησαμε αποσκευές και αν ο καιρός ήταν βροχερός, τίποτα δεν μας κρατούσε και η εξερεύνηση άρχισε ξεκινώντας από τα Φηρά για το Φάρο στο Ακρωτήρι…

Πρώτη στάση στην ταβέρνα ¨Γιώργαρος¨ στο Ακρωτήρι, μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα λιτής αισθητικής με απίστευτη θέα στη κάλντερα, για φρέσκο ψάρι, φάβα σαντορινιά και παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες. Το γεύμα ήταν απολαυστικό και μας έδωσε ενέργεια για να περπατήσουμε την απόσταση μέχρι το Φάρο, στο άκρο του νησιού, αγναντεύοντας το Ασπρονήσι, τη Θηρασία, τη Παλαιά και Νέα Καμμένη...ο Φάρος κατασκευάστηκε το 1892 από γαλλική εταιρεία και ακόμη ακτινοβολεί..! Ο καιρός δεν μας επέτρεψε να δούμε το ηλιοβασίλεμα, αλλά χαλαρώσαμε καθισμένοι στην άκρη του βράχου, πίνοντας ένα φρέσκο χυμό από την καντίνα, ότι πρέπει για μια μέρα πριν τον αγώνα.

Κατά την επιστροφή, στάση στα Φηρά για παραλαβή των συμμετοχών από το κατάστημα αθλητικών Alafouzos Sport, μια βραδινή βόλτα στη καλντέρα και πίσω στο ξενοδοχείο...επιβαλλόταν ξεκούραση, γιατί την επόμενη ήταν οι αγώνες του “Santorini Experience 2019”.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε 3 διαδρομές trail των 5χλμ. Αριστείδης Αλαφούζος, των 10χλμ και 15χλμ by Samsung με θέα το ηφαίστειο και τα νησιά της καλντέρας, καθώς και τους οικισμούς Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι και Οία. Η αφετηρία και ο τερματισμός τους ήταν το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία, με σημεία χωμάτινης και ανηφορικής διαδρομής. Οι διαδρομές είχαν σχεδιαστεί από τον κάτοχο του Πανελλήνιου ρεκόρ στη κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, Νίκο Πολιά και οι αγώνες των 5 και 10 χλμ συνδιοργανωνόταν μαζί με τον Α.Σ. Ήφαιστο Θήρας και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων.

Πρωινό ξύπνημα και ετοιμασία για τον επικείμενο αγώνα. Ηλιόλουστη μέρα, σε 20´ μέσα από μια διαδρομή της άλλης πλευρά της Σαντορίνης, την παράλια, φθάσαμε στο σημείο εκκίνησης στην Οία...

Δυνατή μουσική και η εκκίνηση των 15χλμ και 10χλμ στις 8:15 σε ένα πολύ χαρούμενο κλίμα, αφού έγινε η προθέρμανση με τη συμβολή της γυμνάστριας Μάντυ Περσάκη.

Αθλητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, από 49 χώρες και ονόματα παγκόσμιας κλάσης συμμετείχαν στις διαδρομές με την απίστευτη θέα και συνάμα απαιτητικές σε δύναμη και αντοχή, αλλά ακόμη κι αν επέλεγε κανείς το δυναμικό βάδισμα θα γοητευόταν από την ομορφιά της φύσης.

Στις 11:00 δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα των 5χλμ, στον οποίο και συμμετείχα...η διαδρομή, όπως περιγραφέται και στο site του “Santorini Experience 2019”...χωμάτινη, με τη χαρακτηριστική υφή και τα χρώματα των ηφαιστειογενών πετρωμάτων του νησιού απαιτούσε αντοχή και δύναμη...στην αρχή κατηφόρα, αλλά μετά η ανηφόρα μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ήταν δύσκολη. Με σύμμαχο την μυρωδιά των αυτοφυών θυμαριών και την απίστευτη θέα στην καλντέρα με τα σκούρα μπλε νερά και τους λευκούς οικισμούς να σε παροτρύνουν να συνεχίσεις...Τα trail παπούτσια βοηθούν πολύ για να έχεις έναν ασφαλή αγώνα..

Κατά  μήκος της διαδρομής, οι εθελοντές και οι περιπατητές του νησιού ενθάρρυναν και βοηθούν τους αθλούμενους.

Απονομές επάθλων και η διάθεση χαράς και ευεξίας υπερίσχυε στο χώρο του τερματισμού!!!

Αν και η διαδρομή είχε βαθμούς δυσκολίας, η όρεξη μας για εξερεύνηση παρέμενε ακμαία...

Στο δρόμο προς Φηρά, στάση στην παραλία με τις ελαφρόπετρες, Κολούμπος, όπου η βουτιά είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το σώμα μετά από την καταπόνηση του αγώνα. Αν και Οκτώβριος η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν ευχάριστη.

Ένα καλό δυναμωτικό brunch στο γκρεμό της καλντέρας ήταν ότι χρειαζόταν για τη συνέχεια...μέσα από τα σοκάκια βρίσκει κανείς το gallini cafe με την απίστευτη θέα, τους τονωτικούς χυμούς, τις χορταστικές ομελέτες σε συνδυασμό με super foods και τα σπιτικά pancakes. Πήραμε αρκετή ενέργεια για να συνεχίσουμε την εξερεύνηση του νησιού, η οποία περιλάμβανε επίσκεψη στο ξακουστό αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Η πρόσβαση ήταν εύκολη και διέθετε πάρκινγκ...Η διάρκεια της επίσκεψής είναι περίπου 1 ώρα και εντυπωσιαστήκα από τον καλοδιατηρημένο -λόγω της λάβας -οικισμό και την κατατοπιστική επεξήγηση των αναρτήσεων και του βίντεο του χώρου. Είναι κάτι που αξίζει να κάνετε αν επισκεφθείτε το νησί.

Δεν γίνεται να πας Σαντορίνη και να μην επισκευθείς τη διάσημη Κόκκινη παραλία. Μια υπέροχη ηφαιστειακή παλέτα άσπρων, κόκκινων και μαύρων πετρωμάτων διαμορφωμένα από τον αέρα και το νερό. Οι κατολισθήσεις είναι συχνές γι' αυτό πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός όταν την διασχίζει περπατώντας. Παρά το κρύο δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν το απογευματινό τους μπάνιο.

Έχοντας στο νου την επίσκεψη στα μεσαιωνικά χωριά, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και συνεχίσαμε προς το Εμπορείο, με το καλοδιατηρημένο Καστέλι του και την εκκλησία της Παλιάς Παναγίας στο εσωτερικό του, τα στενά σοκάκια και τη λιτή αρχιτεκτονική του.

Επόμενη στάση, το Μεγαλοχώρι που τα σοκάκια και τα περιποιημένα κυκλαδίτικα σπίτια σε οδηγούν σε μια όμορφη κρυμμένη πλατεία με το γραφικό της καφενεδάκι. Άξια να αναφερθεί η εκκλησία της Παναγιάς των Εισοδίων με τα καμπαναριά και τις εικόνες μινιατούρες. Κοντά στο Μεγαλοχώρι βρίσκονται και επισκέψιμα οινοποιεία που δυστυχώς δε είχαμε χρόνο να δούμε. Το ωράριο λειτουργίας διαφοροποιείται από τους θερινούς μήνες.

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την άλλοτε πρωτεύουσα του νησιού, τον Πύργο με τον μεσαιωνικό του οικισμό στη κορυφή και τα ενδιαφέροντα εστιατόρια του.

Ευχαριστημένοι από την περιήγηση μας, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για λίγη ξεκούραση καθώς ακολουθούσε το περιβόητο ηλιοβασίλεμα στην Οια και το sunset cocktail του “Santorini Experience 2019” στα Φηρά, στο Athina Luxury Suites.

Τον Οκτώβριο, το ηλιοβασίλεμα στην Οια είναι εύκολο να καταλάβεις, γιατί είναι τόσο διάσημο...ήρεμια, απέραντος ορίζοντας με το κόκκινο μέσα στο μπλε του Αιγαίου, σαν τη λάβα που δημιούργησε το νησί.

Στην Οία βρίσκεται επίσης και το διάσημο βιβλιοπωλείο Ατλαντίς με τις σπάνιες ελληνικές και ξένες εκδόσεις. 

Επιστροφή στα Φηρά και διασκέδαση με δροσιστικά cocktails στο party του “Santorini Experience 2019” και συναστροφή με τους παγκόσμιους αθλητές της κολύμβησης και της αντοχής.

Για δείπνο, το assyrtico wine restaurant cafe με εξαιρετικό φαγητό, κρασί και έκπτωση 20% χάρη στη συνεργασία με το “Santorini Experience 2019”.

Ώρα για ξεκούραση μετά από μια γεμάτη εμπειρίες μέρα στη Σαντορίνη και ανυπομονησία για τον αγώνα κολύμβησης της επόμενης μέρας.

Νωρίς το πρωί, χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ, φθάσαμε στο παλιό λιμάνι των Φηρών. Περίπου 200 συμμετέχοντες για τον αγώνα του 1,5 μιλίου.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο ασημένιος ολυμπιονίκης ανοιχτής θαλάσσης, ο Ιάπωνας ολυμπιονίκης Yasunari Hirai, η πρωταθλήτρια Κέλλυ Αραούζου, ο Γιώργος Αρνιακός και άλλοι διάσημοι αθλητές μας καθώς και ερασιτέχνες κολυμβητές αγωνίστηκαν από το ηφαίστειο στο Παλιό λιμάνι στον αγώνα open water swimming by Vikos.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε υπό την τεχνική διεύθυνση του Ομοσπονδιακού τεχνικού Νίκου Γέμελου, με την έγκριση της Κολυμβητική Ομοσπονδίας Ελλάδας, τους κανονισμούς της FINA, του λιμεναρχείου Θήρας και την άδεια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων με απόλυτη ασφάλεια χάρη στην Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, που είχε αναλάβει και τη μεταφορά των αθλητών. Οι 100 εξειδικευμένοι συνοδοί  μέσα στο νερό και τα ναυαγοσωστικά σκάφη της Lifeguard Patrol, το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, το Atlantis Dive Center, ο Ναυτικός Όμιλος Σαντορίνης, η Santorini Yacht Cruises και η Caldera Yachting. Το “Santorini Experience 2019” φρόντισε τους κολυμβητές με την παροχή σωσιβίου ασφαλείας.

Μετά το πέρας του αγώνα, ακολούθησε η αναχώρηση για την Αθήνα, με το “Βlue star Delos”. Οι συσκευές μας γεμάτες με εικόνες, συναισθήματα, εμπειρίες. Ήταν ένα γεμάτο 3ήμερο που θα μείνει αξέχαστο. Η εμπειρία της Σαντορίνης, με αφορμή τον αγώνα “Santorini Experience” είναι κάτι το μοναδικό.

Ανυπομονούμε για την επόμενη χρονιά, και ίσως δοκιμάσουμε να τρέξουμε τα 15 χιλιόμετρα.