Back to top

Tinos Challenge after race

Δεκέμβρης, Τήνος, Κυκλάδες! Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος ορεινός αγώνας τρεξίματος Tinos Challenge. Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, 130 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβαν μέρος σε έναν εναλλακτικό νησιώτικο αγώνα.

Τον Δεκέμβρη, νησί της Τήνου, φιλοξένησε αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσίασε 3 διαδρομές ορεινού τρεξίματος που διασχίζουν τα ιστορικά πέτρινα και μαρμάρινα καλντερίμια του νησιού . Οι διαδρομές περνούσαν μέσα από 15 παραδοσιακούς οικισμούς από τους συνολικά 62 του νησιού. Κάθε αθλητής είχε την ευκαιρία να τρέξει δίπλα σε νερόμυλους, ανεμόμυλους, περιστερώνες, πέτρινα γιοφύρια, αλώνια και εγκαταλειμμένους οικισμούς! Οι αθλητές που έλαβαν μέρος στον αγώνα, έπρεπε να επιλέξουν το “challenge” που τους ενδιαφέρει και να τερματίσουν τον συνδυασμό 2 αγωνισμάτων σε 2 ημέρες.

Το Tinos Challenge διεξήχθει στο πλαίσιο του Cyclades Trail Cup 2018 και ήταν ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, προηγήθηκαν οι αγώνες: Kimolos Trail, Folegandros Sunset Trail, Andros Trail Race και Kythnos Challenge (αναβολή για 2019). Ακολουθώντας πιστά τους κανονισμούς του Cyclades Trail Cup και την πολιτική του Πολιτιστικού “παντρέματος, το Tinos Challenge, εκτός από τα καθαρά αγωνιστικά δρώμενα, πάντρεψε τον αθλητισμό με την γαστρονομία, προσφέροντας στους αθλητές και επισκέπτες μια ολοκληρωμένη “γεύση” της Τήνου!

Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, το σύνολο των αθλητών αναχώρησε πεζοπορικά προς το σημείο εκκίνησης του αγωνίσματος Castle Vertical. Ο υπεύθυνος διαδρομής, Κάρολος Μέρλιν οδήγησε τους 110 δρομείς σε προκαθορισμένο σημείο και λίγο πριν δώσει την εκκίνηση τους ενημέρωσε για την διαδρομή του αγώνα. Το Castle Vertical είναι ένας αγώνας μήκους 1500μ με 350μ συνολική υψομετρική ανάβαση. Η εκκίνηση του βρίσκεται κοντά στον οικισμό Λουτρά και ο τερματισμός στην κορυφή του όρους Εξώμβουργο. Την εκκίνηση έδωσε η Noe Fireworks με δυνατό κρότο/πυροτέχνημα και οι αθλητές ξεκίνησαν το μονοπάτι προς τον οικισμό του Κουμάρου και το κάστρο του Εξώμβουργου! Κάθε αθλητής που κατακτούσε την κορυφή, καταγραφόταν και αναχωρούσε αμέσως, από άλλο μονοπάτι, προς την Μονή Ιεράς Καρδίας και την ζεστασιά!

Η ομάδα εθελοντών του Tinos Challenge ανέλαβε φέτος να προετοιμάσει τα ζυμαρικά για το Helios Pasta Party. Αθλητές, εθελοντές, συνοδοί, επισκέπτες και κάτοικοι επισκέφτηκαν την Μονή Ιεράς Καρδίας και γεύτηκαν τα ζυμαρικά “ΗΛΙΟΣ”. Λίγη ώρα αργότερα, πραγματοποιήθηκε η τεχνική ενημέρωση των αγωνισμάτων της επόμενης ημέρας από τον Καραλή Ρόμπερτ και οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες για τον διαχωρισμό των 2 διαδρομών και την βαθμολόγηση τους.

Το ξημέρωμα της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου, πριν την έναρξη των αγωνισμάτων (07:00), το εστιατόριο Φραγκίσκες, προετοίμασε πρωινό μπουφέ με Τηνιακές γεύσεις και οι αθλητές που επισκέφτηκαν από νωρίς την Μονή Ιεράς Καρδίας είχαν την ευκαιρία να μαζέψουν δυνάμεις πριν την εκκίνηση των αγωνισμάτων. Πατατόπιτα, ταρτάκια μάραθου και γλυκιάς κολοκύθας, φανουρόπιτα και τοπικές μαρμελάδες συνοδεύτηκαν με τσάι αποξηραμένων φρούτων!

Με το ρολόι να δείχνει 08:35 και τον εκκωφαντικό κρότο του πυροτεχνήματος δόθηκε η εκκίνηση των αγωνισμάτων 7 και 20 χιλιομέτρων. Οι διαδρομές, απολυτά προσαρμοσμένες στην ιδιαιτερότητα της Τήνου, διασχίζουν την ενδοχώρα του νησιού και αναδεικνύουν τα μοναδικά και πανέμορφα χωριά του. Ξεκινώντας από την Μονή Ιεράς Καρδίας, κατηφόρισαν για τον οικισμό του Κουμάρου, του Βωλάξ, της Αγάπης, το Σκλαβοχωριό, τον Σκαλάδο, τον Κρόκο, την Περάστρα, την Κώμη, το Σμαρδάκιτο, τον Ταραμπάδο, τον Κάμπο, τα Λουτρα και την Ξινάρα. Σχεδόν κάθε οικισμός έχει πηγές με τρεχούμενο νερό και οι αθλητές μπορούσαν να γεμίζουν το παγούρι τους ανά 3χλμ.

Πάραυτα, υπήρξαν 5 σταθμοί ανεφοδιασμού που προσέφεραν: νερό, αναψυκτικά ΕΨΑ, μπύρα Νήσος, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, γεμιστά σύκα με βρώμη από το εστιατόριο “Μαραθιά”, αλμυρές μπουκιές με λιαστή ντομάτα και χούμους από το καφενείο “Τριανταράκι” και φανουροπιτάκια από το εστιατόριο “Φραγκίσκες”.

Η εκδήλωση Tinos Challenge υποστηρίχθηκε έμπρακτα από τους τοπικούς συλλόγους της Τήνου και σχεδόν κάθε χωρίο της διαδρομής καλωσόριζε τους δρομείς με χαμογελά και κεράσματα! Ευχαριστούμε θερμά τον “Σύλλογο Κουμάρου”, τον “Ενωτικό Σύλλογο Κώμη-Περάστρα-Μοναστήρια”, τον “Σύλλογο Απανταχού Αγαπιανών”, τον “Προδρομικό Συλλογο Σκαλάδου”, τον “Συλλογο Λουτριανών Παναγία η Πγαδιώτισσα”, τον “Εξωραιστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ταραμπάδου”, τον “Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Απανταχόυ Βωλαξιανών” και τον “Εκπολιτιστικο Σύλλογο Ξυναριανών”. Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη και ελπίζουμε να τους έχουμε μαζί μας και τα επόμενα χρόνια!

Οι αθλητές που έλαβαν μέρος στον αγώνα, έπρεπε να επιλέξουν το “challenge” που τους ενδιαφέρει και να τερματίσουν τον συνδυασμό 2 αγωνισμάτων σε 2 ημέρες. Ο αγώνας Challenge συμπεριλάμβανε το αγώνισμα Vertical της πρώτης ημέρας και το αγώνισμα των 20χλμ της δεύτερης μέρας. Ενώ ο αγώνας Mini Challenge τον συνδυασμό vertical και 7χλμ. Αθλητές που δεν αγωνίστηκαν ή δεν τερμάτισαν ένα από τα 2 σκέλη του αγώνα, καταγράφονταν ως DNF (did not finish – δεν τερμάτισε). Στο αγώνα vertical (πρώτο σκέλος) έγινε καταγραφή κατάταξης ενώ στα αγωνίσματα 7 και 20χλμ, καταγραφή χρόνου. Με βαθμολογική συστοιχία έβγαινε ο τελικός νικητής του συνδυασμού.

Στο Tinos Challenge, όπως και σε κάθε αγώνα του Cyclades Trail Cup, εφαρμόζονται κανονισμοί και τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές. Ο Ποινικός Κώδικας του CTC δημιουργήθηκε και εφαρμόστηκε με την έναρξη Cyclades Trail Cup 2018 με σκοπό να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την διεξαγωγή ενός αγώνα. Ο ποινικός κώδικας χρειάστηκε να εφαρμοστεί στο Tinos Challenge 2018, στους δυο προπορευόμενους αθλητές της διαδρομής των 20χλμ, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του τελικού τους χρόνου. Οι αθλητές, ύστερα από λάθος στροφή, δεν επέστρεψαν για να συνεχίσουν την σωστή κατεύθυνση “κόβοντας” έτσι 3,65χλμ.

Μεγάλος νικητής του Challenge (vertical+20km) αγωνίσματος ανακηρύχθηκε ο Τηνιακός Πέτρος Ειρηναίος Βιδάλης με χρόνο, στα 20χλμ, 2:12:47. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ουκρανό-Ρώσος αθλητής, Raman Burakov με χρόνο 2:17:30. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Κύπριος αθλητής  Viktor Olov Leonidou με χρόνο 2:18:22.

Στις γυναίκες του Challenge αγωνίσματος, την πρώτη θέση κατέλαβε η Τηνιακής καταγωγής, Σωτηρία Καπέλιου με τελικό χρόνο στα 20χλμ, 2:51:14. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Αγγελική Μανιάδη με χρόνο 2:59:06. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Στεφανία Μάλλη απο την Μήλο με χρόνο 3:06:20.

Στο αγώνισμα Mini Challenge (vertical+7km), την πρώτη θέση στους άνδρες κατέκτησε ο Νίνης Ανδρέας με χρόνο 0:42:32. Στην δεύτερη θέση ήρθε ο 15χρονος Τηνιακός Ιωάννης Κουσουνάδης με χρόνο 0:42:53. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο εξίσου Τηνιακός, 17 ετών, Στέφανος Αλβέρτης με χρόνο 0:45:54.

Στην κατηγορία των γυναικών του Mini Challenge επικράτησαν οι αθλήτριες της Σύρου! Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Μαίρη Συλιβάνη με χρόνο 0:53:42, στην δεύτερη θέση ήρθε η Ελπίδα Σαγκινέτου με χρόνο 0:58:04 και την τρίτη θέση κατέλαβε η μόλις 11 ετών Συριανή, Κουκουλογιάννη Σταυρούλα, με χρόνο 1:02:00 !

Η ειδική κατηγορία βράβευσης αθλητών με καταγωγή την Τήνο, ανέδειξε τους Πρωταθλητές Τήνου 2018. Πρώτη Τήνια αναδεικνύεται η Σωτηρία Καπέλιου και πρώτος Τηνιακός αναδεικνύεται ο Πέτρος Ειρηναίος Βιδάλης.

Με ειδική βράβευση τιμήθηκε ο γηραιότερος αθλητής της διοργάνωσης, Γεώργιος Ρουγγέρης 74 ετών και η νεότερη αθλήτρια, Κουκουλογιάννη Σταυρούλα 11 ετών. Μετάλλιο από την πολυετή συλλογή του κ. Ρουγγέρη δόθηκε στην νέα αθλήτρια!

Με το νέο Cyclades Trail Cup Point System, το Tinos Challenge 2018, προσέφερε, σε κάθε αθλητή που τερμάτισε το Challenge (vertical+20km) 93 βαθμολογικούς πόντους, ενώ για κάθε αθλητή που τερμάτισε το Mini Challenge (vertical+7km) 38 βαθμολογικούς πόντους.