Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθηναίοι Δρομείς» με τη συμμετοχή 35 μελών και φίλων του πραγματοποίησε το Σάββατο 18/5/2019 νέα πολιτιστική εξόρμηση με την παρακολούθηση του θεατρικού έργου «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου στο Εθνικό Θέατρο.
Στο σημείο συνάντησης έξω από το Εθνικό Θέατρο, εν μέσω καλής διάθεσης και ανυπομονησίας, η θεατρόφιλη παρέα των Αθηναίων Δρομέων συγκεντρώθηκε και εισήλθε στον υπέροχο εσωτερικό χώρο του θεάτρου για να παρακολουθήσει την έμμετρη αυτή κωμωδία του Μολιέρου στην αξιόλογη μετάφραση (επίσης έμμετρη!) της Χρύσας Προκοπάκη (υπάρχουν άλλες 2 μεταφράσεις του Ι.Σκυλίτση και του Κ.Βάρναλη) και σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά ο οποίος είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Στο έργο αυτό που γράφτηκε το 1666, ο Μολιέρος παρουσιάζει με αριστουγηματικό τρόπο αρετές, αδυναμίες (κυρίως την υποκρισία) και συγκρούσεις της ανθρώπινης ψυχής, στα πλαίσια της λειτουργίας της κοινωνίας της εποχής του, που συναντάμε όμως διαχρονικά αλλά και διαχωρικά. Θεωρείται έργο αυτοβιογραφικού χαρακτήρα για τον Μολιέρο. Ο ίδιος έζησε κοντά στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας και επιδίωκε με τα έργα του να σατυρίζει τα «κακώς κείμενα» της καθεστηκυίας τάξης και των δογματισμών της εποχής.
Ο πρωταγωνιστής «Μισάνθρωπος» Αλσέστ, σκληρός με το εαυτό του και τους συνανθρώπους του, πολέμιος της κολακείας, της υποκρισίας και υπέρμαχος της αλήθειας όσο κι αν αυτή πληγώνει ή συμβιβάζει τον περίγυρο του, ερωτεύεται παράφορα την ωραία Σελιμέν μολονότι αυτή συνοψίζει όλη την ηθική κατάπτωση που αυτός αντιμάχεται. Αυτό το γεγονός είναι ικανό να βγούν στο προσκήνιο τα πάθη του και οι αντιφάσεις του ως άνθρωπος. Στο ρόλο αυτό ο ηθοποιός (ο οποίος είναι επίσης σκηνοθέτης και μάλιστα αναπληρωτής καθηγητής σκηνοθεσίας και ηθοποιίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) Μιχαήλ Μαρμαρινός εντυπωσιάζει με την ερμηνεία του και την ευχέρειά του στην δύσκολη απόδοση του έμμετρου κειμένου. Στο ρόλο της σαγηνευτικής και αποκαλυπτικής επί σκηνής Σελιμέν, η γαλλοτραφής Άλκηστις Πουλοπούλου απέδωσε τον ρόλο της με πειθώ και ειλικρίνεια. Οι υπόλοιποι ρόλοι του έργου (ο μοναδικός φίλος του Μισάνθρωπου, οι αντίπαλοι εραστές, οι γυναίκες που τον θαυμάζουν και τον ερωτεύονται για τις αρετές του) κατευθύνονται από το σκηνοθέτη με τέτοιο τρόπο που σου δημιουργούν την αίσθηση όχι μιας θεατρικής παράστασης κλασσικού έργου αλλά ενός αέναου και αδιέξοδου πάρτυ - σε αυτό συμβάλουν τα σκηνικά και οι ενδυμασίες των ηθοποιών - που χαρακτηρίζεται συνάμα από ωμότητα και από ποίηση. Η αληθινή χρήση μιας κάμερας επί σκηνής από τους ηθοποιούς, η οποία προβάλλει την ίδια στιγμή τα καταγεγραμμένα σε ειδικές επιφάνειες, «χωρίζει» τον χώρο σε επίπεδα και συνθέτει ένα παράξενο και ενδιαφέρον τοπίο παράστασης.
Η διαφορετικότητα της παράστασης σε σχέση με την κλασσική φόρμα που συνηθίζεται,
δημιούργησε διαφορετικές και αντικρουόμενες κρίσεις των μελών μας που είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ ωραία ευχάριστη συζήτηση γύρω από τα πολλά νοήματα του έργου, τις ερμηνείες και την σκηνοθετική ματιά (εξαιρετικές κατά πολλούς από την παρέα μας).
Άλλη μια πρωτοβουλία πολιτισμού του συλλόγου μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτό μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε και να προετοιμάσουμε την επόμενη μας δράση στην οποία σας θέλουμε όλους κοντά μας!