Back to top

Χούμους σε αραβικές πίτες με λαχανικά ή κοτόπουλο

Ένα υγιεινό και ενεργειακό σνάκ από ρεβίθι.

Για το χούμους

Συστατικά:

  • Ρεβίθια χωρίς φλοιό, άβραστα

  • 1,5 λίτρο νερό

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • Χυμό λεμονιού από 1-2 λεμόνια (ανάλογα την αρέσκεια μας) 

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 100 γρ. ταχίνι

  • 1 κ.γ. κοφτό κύμινο σε σκόνη

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ½ σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

  • 1 κ.γ. πάπρικα

  • 150 ml ελαιόλαδο

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

1.    Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό και με 1 κ.γ. κοφτή αλάτι από το προηγούμενο βράδυ.

2.    Την επόμενη μέρα, τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.

3.    Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, στην οποία έχουμε βάλει 1,5 λίτρο νερό, βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν για 40 λεπτά μέχρι 1 ώρα.

4.    Στραγγίζουμε καλά σε ένα άλλο μπολ (κρατώντας το νερό) και τα βάζουμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τα πολτοποιούμε με τα μαχαίρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια.

5.    Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα υλικά μας ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

6.    Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τριμμένο κύμινο

Το χούμους μπορεί να σερβιριστεί σε αραβική πίτα μαζί με λαχανικά επιλογής (πχ ντοματίνια, αγγούρι σε φέτες, ρόκα) ή με κοτόπουλο σε κομμάτια και λαχανικά.

Ειρήνη Μπαμπαρούτση

Σωστή διατροφή με την Ειρήνη