Back to top

Ανασκόπηση 2018

Tο 2018 φτάνει στο τέλος του, δίνοντας τη σκυτάλη στο νέο έτος.

Κατά γενική ομολογία, ήταν ένας χρόνος αξιομνημόνευτος, τόσο για τον παγκόσμιο, όσο και για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό. Αρκετά παγκόσμια ρεκόρ σημειώθηκαν, με αυτό του Μαραθωνίου των ανδρών να μένει στις μνήμες των περισσοτέρων, αλλά και από ελληνικής πλευράς, σπουδαίες επιδόσεις πραγματοποιήθηκαν, δίνοντας σε όλους την ελπίδα για ακόμα μεγαλύτερες την επερχόμενη χρονιά.

Από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον μονοπώλησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, που διεξήχθη στο Βερολίνο τον Αύγουστο, όπου η χώρα μας κατέλαβε την 5η θέση.

Ξεκινάμε την ανασκόπηση, με μια επιτυχία ξεχωριστή και συνάμα απρόσμενα ευχάριστη, το χάλκινο μετάλλιο του Δημήτρη Τσιάμη. Σε ηλικία 36 ετών, ο αθλητής του Δημήτρη Σιούντρης, με άλμα στα 16.78, κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης.

Στην ίδια διοργάνωση, η Βούλα Παπαχρήστου, αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι, χάρισε στην χώρα μας το χρυσό μετάλλιο, κατακτώντας την πρώτη θέση στο τριπλούν με άλμα στα 14,50μ. Άφωνους μας άφησε ο 20χρονος Μίλτος Τεντόγλου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος. Ο πολλά υποσχόμενος αθλητής του Πομάσκι, με μια αξιοσημείωτη παρουσία μάς άφησε αρκετές ελπίδες για το μέλλον.

Το τρίτο χρυσό μετάλλιο για την χώρα μας, κατέκτησε η συνήθης ύποπτη, Κατερίνα Στεφανίδη, ενώ δεύτερη κατετάγει η Νικόλ Κυριακοπούλου. Η Κατερίνα Στεφανίδη, λίγες μέρες αργότερα κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο διαμάντι στον τελικό του Diamond League στην Ζυρίχη, με καλύτερη επίδοση χρονιάς στα 4,87μ, ενώ στις αρχές του χρόνου είχε χαρίσει στην χώρα μας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Η αθλήτρια του Μίτσελ Κρίερ  συγκαταλέγεται και το 2018, ανάμεσα στις κορυφαίες του Παγκόσμιου Στίβου.

Τέλος, η Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400μ, με έναν εκπλητικό χρονο στα 50.45, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ, κατάκτησε το αργυρό μετάλλιο για την χώρα μας.

Στο παγκόσμιο στερέωμα τo 2018 ήταν η χρονιά των μεγάλων αποστάσεων, αφού σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στον Μαραθώνιο, όσο και στον Ημιμαραθώνιο αντρών. Ο Κενυάτης αθλητής Eliud Kipchoge, μετά την προσπάθεια του να σπάσει τις 2 ώρες στην πίστα της Monza το 2017, κατάφερε στο Βερολίνο να συντρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου με τον ασύληπτο χρόνο των 2:01:39.

Ένας άλλος Κενυάτης, ο Abraham Kiptum, έναν μήνα αργότερα κατέρριψε στην Βαλένθια το παγκόσμιο ρεκόρ ημιμαραθωνίου με χρόνο 58:18. Παγκόσμιο ρεκόρ επετεύχθει και από τον Γάλλο δεκαθλητή, Kevin Mayer, συγκεντρώνοντας συνολικά 9126 βαθμούς.

Αναμένουμε με αγωνία τους αγώνες του νέου έτους και προσδοκούμε σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες!