Back to top

Το Εμβόλιο της Αγάπης, της Αισιοδοξίας και της Παραγωγικότητας

Το τελευταίο διάστημα έχει μπει στη ζωή μας ο μεταδιδόμενος ιός της αναστάτωσης, της ανησυχίας, του φόβου και της αβεβαιότητας! Δόθηκε η εντολή να κλειστούμε στα σπίτια μας. Η σκέψη μας πάει στις χαμένες ώρες είτε λόγω μειωμένης παραγωγικότητας είτε λόγω περιορισμού στα σπίτια μας. Περιοριζόμαστε ίσως και στα πιο απλά, ή μάλλον ποιος θα σκεφτόταν πως μια πιθανή ταινία με φανταστικό σενάριο το κορονοϊό στο πλανήτη μας, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντάς το με θεωρητικές απόψεις. Κι όμως, έρχεται αυτή η στιγμή όπου καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε διαφορετικά νευρικά μονοπάτια του εγκεφάλου, δίνοντας ένα νόημα στους εαυτούς μας καθώς και στο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή.

Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να κάνουμε στο χώρο που διαμένουμε και δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε σύμμαχούς μας τους ανθρώπους μας, τα κατοικίδιά μας, τα αντικείμενα προς χρήση, τους χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν με το καλύτερο και δημιουργικό τρόπο!

Επομένως, #μένουμε_σπίτι και καταγράφουμε όλες τις δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να κάνουμε! Θα ξεκινήσω αναφέροντας κάποιες από αυτές! Στο τέλος μπορείτε να συμπληρώσετε επιπλέον δραστηριότητες που δεν είχα σκεφτεί εγώ η ίδια προηγουμένως.

Δραστηριότητες

  1. Εγώ και το Αντικείμενο της Δουλειάς μου!

Είτε είναι κάποιος μαθητής, φοιτητής, εργαζόμενος, συνταξιούχος, προσωρινός στη πόλη που κατοικεί, το ότι δεν πραγματοποιούνται μετακινήσεις στους χώρους εργασίας, δεν σημαίνει πως ήρθε το τέλος του κόσμου, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες από όλους με καθαρό μυαλό και στρατηγική για το πώς θα μπορεί η εργασία και η παραγωγικότητα να γίνονται όπως και πριν. Επομένως η συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω είναι να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε με όποιο τρόπο μπορείτε. Παραδείγματος χάριν, οι μαθητές και οι φοιτητές συγκεντρώνονται στην ύλη που έχουν διδαχτεί, επεξεργάζονται το υλικό τους με κάθε τρόπο, συλλέγοντας πληροφορίες γύρω από τα αντικείμενα προς μάθηση, ετοιμάζονται καλά για τα όσα μπορούν να γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν, καλύπτοντας μαθησιακά κενά ή αυξάνοντας τις γνώσεις πάνω σε ένα μάθημα που τους απασχολεί. Επίσης καινοτόμες πλατφόρμες eLearning βοηθούν στη καλύτερη επικοινωνία και παραγωγή έργου τόσο σε σχολικό και πανεπιστημιακό πλαίσιο, όσο και στο εργασιακό περιβάλλον! Ερχόμαστε κοντά από μακριά λοιπόν!

  1. Αύξηση κέρδους με Online Εργασία !

Είτε είναι κάποιος άνεργος, είτε θέλει να έχει επιπλέον εισόδημα με τις αλλαγές των τελευταίων ημερών, μια λύση και επιλογή είναι να ξεκινήσει κάποιος εργασία μέσω του διαδικτύου. Υπάρχουν πολλές δουλειές και επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά. Π.χ. αν γνωρίζετε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, εκμεταλλευτείτε το και ξεκινήστε να κάνετε μεταφράσεις επί πληρωμή. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση από διάφορες εταιρείες παγκοσμίως.

  1. Δουλειές Σπιτιού και Ξερό Ψωμί!

Ένα από τα σημαντικά πράγματα που δεν είχατε πριν το χρόνο να τα κάνετε είναι η καθαριότητα και τακτοποίηση του σπιτιού σας! Το θετικό είναι πως όχι μόνο έχετε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, αλλά βάζετε τη κίνηση στο σώμα σας, με αποτέλεσμα να έχετε παραπάνω καύσεις μέσα στη μέρα. Για να το ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο μπορείτε να βάλετε και μουσική και να τραγουδάτε ή να χορεύετε κατά τη διάρκεια! Διασκεδάστε το με κάθε τρόπο!

  1. Εγώ ο Μπομπ ο Μάστορας!

Ενώ συνεχίζετε να τακτοποιείτε, να καθαρίζετε, ξαφνικά βρίσκεστε μπροστά σας αντικείμενα που ίσως είχατε ξεχάσει! Μερικά από αυτά θα χρειαστούν να τα επιδιορθώσετε, να τα συνδυάσετε με κάτι άλλο που έχετε, ακόμα ίσως χρειαστεί να παραγγείλετε και online αντικείμενα προς χρήση. Αντικείμενα που ίσως να μην χρειάζεστε πια, μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε και να αποκτήσετε χώρο στο σπίτι σας!

  1. Λέμε ΝΑΙ στη Γυμναστική !

Ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα για τον οργανισμό σας είναι η κίνηση! Να ξεκινήσετε τη μέρα σας με το πιο δυναμικό και ευχάριστο τρόπο! Καλές οι δουλειές και οι διάφορες εργασίες στο σπίτι, αλλά το σώμα εκτονώνεται διαφορετικά και πιο ολοκληρωμένα με την άσκηση! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε μπροστά σας και να αρχίσετε να γυμνάζεστε! (σκάλες, καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες, μπουκάλια νερού, μαξιλάρια, αντικείμενα με διαφορετικό βάρος κλπ). Συνδυάζετε με το πιο δημιουργικό τρόπο ασκήσεις με κάθε μέσο, ακόμα και με τη χρήση του διαδικτύου, επιλέγοντας ανάμεσα σε πολλαπλά προγράμματα άσκησης ανά επίπεδο και δραστηριότητα, είτε ακόμα μπορείτε να εφαρμόσετε ασκήσεις με το ίδιο το βάρος του σώματος! Αν είστε δημιουργικοί, μπορείτε να δημιουργήσετε παιχνίδια με τα παιδιά σας και όλοι μαζί να ανεβάσετε τους παλμούς και την αδρεναλίνη σας, φορώντας πάντα το χαμόγελό σας!

  1. Επενδύστε στα Χόμπι σας !

Είναι καλό μέσα στη μέρα σας, να αποσυνδέεστε μερικές ώρες κάνοντας ένα χόμπι που αγαπάτε, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Αμέσως σαν σκέψη βάζετε ένα επιπλέον ενδιαφέρον στη ζωή σας. Το χόμπι προσφέρει εκπληκτικά οφέλη στο σωματικό και ψυχικό τομέα. Ακόμα και στο σπίτι δεν περιορίζεστε αλλά προσαρμόζετε τις ανάγκες σας με αυτές του χόμπι σας, πχ μπορεί να σας αρέσουν οι χειροτεχνίες και τα μαστορέματα, ο εθελοντισμός, το ψάρεμα, τα ταξίδια. Συνδυάζοντάς τα με τη τεχνολογία, το διαδίκτυο, (πχ μαθήματα online για μουσικά όργανα) μπορείτε να επικεντρωθείτε σε σημεία που δεν είχατε πριν ασχοληθεί και να βελτιώσετε κάποιες δεξιότητές σας που αφορούν το χόμπι που κάνετε. Τέλος το χόμπι μπορεί να αναβαθμιστεί και να γίνει και επάγγελμα! Όλα τα σενάρια είναι πιθανά και εκπληκτικά!

  1. Δημιουργίες και Αλχημείες

Πιστεύω πως όλοι μας είμαστε κρυφοί ερασιτέχνες μιας σκηνής από πολλαπλούς ρόλους και καταστάσεις. Εφόσον γνωρίζετε μια δεξιότητα, ένα αντικείμενο, θα μπορέσετε να φτάσετε στο επόμενο στάδιο και να δημιουργήσετε κάτι δικό σας! Επεξεργασία ενός φωτομοντάζ, σύνθεση ενός τραγουδιού, συγγραφή ενός βιβλίου, δημιουργία ενός παιχνιδιού, ενός μηχανήματος προς οικιακή χρήση κλπ. Αυτό μπορεί να γίνει και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Μικροί και μεγάλοι, δημιουργούμε ομαδικά. Το έχουμε!

  1. Ταξιδεύω με ένα Βιβλίο

Θυμηθήκατε μόλις ένα βιβλίο από αγαπημένο σας πρόσωπο την ημέρα των γενεθλίων σας, ένα βιβλίο που είχατε αφήσει στη μέση τη τελευταία φορά, ακόμα και κάποιες προτάσεις φίλων σας σε κάποια συνάντηση και συζήτηση σας, κάτι που σας κέντρισε το ενδιαφέρον, καιρός λοιπόν να αξιοποιήσετε το χρόνο σας διαβάζοντας ένα βιβλίο, μαθαίνοντας πράγματα για την ίδια τη ζωή. Μια άλλη λύση είναι τα audiobooks, ή τα online books για τους λάτρεις της τεχνολογίας. Ακόμα και εσείς οι γονείς μπορείτε να διαβάσετε βιβλία στα παιδιά σας, ή ακόμα να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο και να γίνει ένα debate ανταλλαγή γνώσεων.

  1. Η τέχνη της μαγειρικής!

Άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα του εαυτού μας, να αρχίσουμε να μαγειρεύουμε σπιτικό φαγητό! Είτε είστε λάτρης της μαγειρικής, ήρθε η ώρα σας, φορέστε τη ποδιά σας, δοκιμάστε τις περίεργες ή πολύπλοκες συνταγές που δεν είχατε πριν το χρόνο να τις κάνετε και ανάψτε τους φούρνους σας! Είτε είστε ένας αρχάριος, είναι η ευκαιρία σας να δοκιμαστείτε και εσείς! Καλό είναι να συμβουλευτείτε ένα φίλο σας που μαγειρεύει συγκλονιστικά, ή κάποιο γνωστό chef από βιβλίο μαγειρικής, ακόμα βοηθάει η χρήση του διαδικτύου με τις αμέτρητες συνταγές για όλες τις κουζίνες. Σκοπός είναι να έρθουμε κοντά με μπαχαρικά, μυρωδιές, με πρώτη γνήσια ύλη. Είτε είσαι λάτρης της ταβέρνας, των εστιατορίων, μπορείτε να ‘’φέρετε’’ τη κάθε κουζίνα σπίτι σας ακόμα και με τη διακόσμηση του σπιτιού σας, νιώθοντας ότι είστε έξω.

  1. Η Ψηφιακή Γενιά στα χρόνια του ιού!

Δεν ρίχνουμε όλο το βάρος των δραστηριοτήτων στη παρακολούθηση βίντεο, ταινιών, σειρών, ντοκιμαντέρ κλπ. Καλό είναι να γίνεται με μέτρο ή έστω με διαλείμματα. Όσο για την παρακολούθηση των βίντεο, καλό είναι να σας ψυχαγωγούν, να προκαλούν θετικά συναισθήματα σε σας, να σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, να παίρνετε κάτι θετικό όπως να ταξιδεύετε νοερά (έξτρα γνώσεις), ερχόμενοι σε αντίθεση με την πραγματικότητα και τις συνέπειες του κορονοϊού.

[Photo: Unsplash/Ava Sol]

Έλενα Τικταμπανίδη

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες