Back to top

#StaySafe #StayFit #μένουμε_σπίτι

Διανύοντας μια περίοδο μεγάλης διασποράς του κορονοϊού (covid 19) σκόπιμο είναι να τονιστεί η ανάγκη που έχουν τα άτομα να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όσον αφορά τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, αν και έχουν ισχυρό αμυντικό σύστημα μετά από σκληρή προπόνηση είναι ευάλωτοι ή γίνονται ευάλωτοι επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιβαρύνεται και υφίσταται προσωρινή ελάττωση της δυναμικότητάς του.

Είναι απαραίτητο όμως να διατηρήσουμε τη συνήθη φυσική δραστηριότητα και να αθλούμαστε κανονικά (τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις φυσικά) χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία επίπεδα κόπωσης που θα επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Επίσης όλοι οι δρομείς χρειάζονται τις απαραίτητες ασκήσεις ενδυνάμωσης, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο σπίτι με το βάρος τους σώματος και κάποιο στοιχειώδη εξοπλισμό ο οποίος βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στα σπίτια όλων.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους, που η έξαρση του ιού βρίσκεται σε ύφεση θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η εξαντλητική άσκηση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου, και θέλω να τονίσω πως αυτό αφορά κυρίως τους ερασιτέχνες δρομείς που πολλοί απ αυτούς μπορεί βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες.
Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν αγώνες για τους επόμενους 2 μήνες (και βλέπουμε), όποτε μπορείτε να το δείτε σαν μια περίοδο ξεκούρασης του σώματος και ανάπτυξης άλλων αξιών και εναλλακτικής άσκησης (βάσης, δύναμης, ενδυνάμωσης του κορμού, βελτίωση της τεχνικής και της οικονομίας τρεξίματος με διάφορες δρομικές ασκήσεις κ.α). Μ αυτό το τρόπο θα βγείτε πιο δυνατοί απ’ όλο αυτό.

Για αυτό με μέτρο τα χιλιόμετρα και οι εντάσεις τη περίοδο του κορονοϊού.
Θα βαρέσουμε μετά. Τις μέρες που ακολουθούν θα ανεβάσω videos με κάποιες απλές προπονήσεις και δρομικές ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς μετρημένες διαδρομές (έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να βρεθούν αφού όλα είναι κλειστά) για τον αυτό το λόγο καλό θα ήταν να δουλεύεται με διάρκεια άσκησης και όχι με μέτρα, καθώς και με ποσοστά της μεγίστης καρδιακής συχνότητας (όσοι έχετε έναν απλό παλμογράφο).

 

Ανέστης Παπούλιας

Τρέξτε με τον Ανέστη