Back to top

OPEN WATER: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Ίσως το πιο δύσκολο μέρος του τριάθλου ειναι η κολύμβηση. Το πιο απαιτητικό τεχνικά, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη. Τα περισσότερα ατυχήματα έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια τριαθλητικών αγώνων στο σκέλος της κολύμβσης. Το άγχος και η ανδρεναλίνη που δημιουργούνται από τον έντονο συνωστισμό, το κρύο, την έλλειψη ορατότητας, ακόμα και του μαύρου οπτικού πεδίου από κάτω μας είναι αυτά που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε πανικό με αποτέσμα να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Πάμε να δούμε πως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά.

Ας πάρουμε μαγιό, γυαλάκια και μια σημαδούρα ασφαλείας και ας πάμε παραλία.

1. ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ: Κολύμπάμε πάντα κατά μήκος της ακτής και ποτέ κάθετα σε αυτή. Επιλέγουμε ένα βάθος φυσιολογικό (μην πέφτουμε και πανω στους λουόμενους) και ξεκινάμε.

2. ΣΗΜΑΔΟΥΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Καλό θα ήταν να έχουμε μία. Μας βλέπουν τα διερχόμενα ταχύπλοα, ο ναυαγοσώστης ακτής και μας προσφέρει ένα τήριγμα σε περίπτωση κράμπας ή αδιαθεσίας

3. KEEP AN EYE: Εκτός της σημαδούρας το προτιμότερο θα ήταν να έχουμε και κάποιον στην παραλία να μας προσέχει ανά τακτά χρονικά διαατήματα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη θάλασσα αλλα πρέπει να τη σεβόμαστε και να θυμάστε ότι ο πνιγμός είναι σιωπηλός.

4. «ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ»: Ξεχάστε ότι κάνατε στην πισίνα. Σετ, χεράκια, εντάσεις, παλμοί κλπ κλπ..... Μπείτε στη θάλασσα και αφεθείτε. Κολυμπήστε ελεύθερα. Αισθανθείτε ένα με το νερό. Ακούστε το σώμα σας, νιώστε τις αντιστάσεις που προκαλείτε και προσπαθήστε να τις μειώσετε, όχι να τις υπερνικήσετε.

5. ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΣ: Σε περίπτωση αέρα, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε κόντρα στο κύμα για να γυρίσετε πιο εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι η κολήμβηση σε αντίθετο κύμα είναι εντελώς διαφορετική. Θυμηθείτε τι σας έχει πει ο προπονητής σας και εφαρμόστε το.

6. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Μην ξεχνάτε είναι καλοκαίρι. Όλοι οι αθλητές παγκοσμίου επιπέδου έχουν ένα κενό στις προπονήσεις τους. Συνεπώς εφόσον δεν έχετε όρεξη να κολυμπήσετε, μην το κάνετε. Εαν έχετε τη διάθεση και βουτήξετε, κάντε το όση ώρα εσείς επιθυμείτε, αρκεί να αισθάνεστε ότι έχετε αποκομίσει κάτι από όλη την προσπάθεια

7. ΦΑΓΗΤΟ: Μην ξεχνάμε τους βασικούς κανόνες. Να έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα και να είστε καλά ενυδατωμένοι.

Νικόλαος Σημαντήρας

Κολυμπήστε με τον Νίκο