Back to top

Τελικά είναι τόσο σημαντικό το stretching πριν και μετά τη γυμναστική;

Πολλές φορές θα έχεις ακούσει ότι πριν ξεκινήσεις τη γυμναστική κι αφού τελειώσεις πρέπει να κάνεις stretching. Όμως, σίγουρα αναρωτιέσαι γιατί να κάνεις διατάσεις ακόμα κι όταν δεν κάνεις μια τόσο περίπλοκη γυμναστική.

Μερικές φορές ίσως να ακούς τη λέξη stretching και βαριέσαι και μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να κάνεις αυτές τις ασκήσεις, νομίζοντας πως δεν έχουν τίποτα να σου δώσουν. Κι όμως κάνεις λάθος. Κάποιο λόγο έχει ο γυμναστής σου που σου λέει να κάνεις διατάσεις και φυσικά δεν είναι για να σε κουράσει.

Όμως γιατί να κάνεις διατάσεις; Δεν έχει σημασία αν τις αποκαλείς διατάσεις ή stretching, το θέμα είναι πως δεν πρόκειται για χάσιμο χρόνου, όπως μπορεί να νομίζεις. Πρόκειται για ειδικές ασκήσεις με στόχο την αρθρική ευκαμψία και την μυϊκή ευλυγισία. Ουσιαστικά προετοιμάζεις και “ζεσταίνεις” το σώμα σου για την προπόνηση που θα ακολουθήσει. γιατί να κάνεις διατάσεις Διατάσεις για τον αυχένα και τους ώμους που θα σε ανακουφίσουν!

  1. Ποια τα οφέλη τους;
  2. Το τέντωμα είναι ένας τρόπος να μειώσεις την πιθανότητα τραυματισμών.
  3. Οι δυναμικές διατάσεις stretching των μυών μπορεί να δώσουν μια επιπλέον ώθηση ενέργειας.
  4. Βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα, καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος.
  5. Αυξάνουν την ευλυγισία, ενώ συγχρόνως βελτιώνουν την ισορροπία και τον συντονισμό κινήσεων.
  6. Φυσικά και έχουν οφέλη και στην ψυχική υγεία, αφού συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της έντασης που πιθανότατα έχεις από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής.
  7. Βελτιώνουν την σωστή στάση του σώματος.

Μην ξεχνάς λοιπόν το ζέσταμα πριν την προπόνησή σου, αλλά και την αποθεραπεία μόλις τελειώσεις τη γυμναστική. Είναι απαραίτητο να κάνεις διατάσεις τόσο πριν όσο και μετά, κυρίως για να αποφύγεις την πιθανότητα τραυματισμού ή “πιασίματος”.

iPop.gr

Για την ενημέρωση σας