Back to top

Ποιο WetSuit μου ταιριάζει?

Μια ερώτηση που απασχολεί σχεδόν όλους τους αθλητές Τριάθλου και κολύμβησης στη θάλασσα, είναι πιο wetSuit να αγοράσουν. Γενικά θεωρώ ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη περί του ποια είναι η κατάλληλη στολή για τον καθένα, οπότε θα αναλύσουμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουμε κατά νου πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά.

Θα ξεκινήσουμε με τον πιο απλό κανόνα. Δεν επιλέγουμε στολή επειδή ακούσαμε κάποια φήμη, επειδή την φοράει κάποιος άλλος και του κάνει ή επειδή μας την πρότεινε ο οποιοσδήποτε. Το βασικότερο είναι να τη δοκιμάσουμε. Μόλις τη φορέσουμε, θα πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά όχι να μας πνίγει, αλλά ούτε και να κάνει ζάρες. Θα πρέπει να επιτρέπει την πλήρη κινητικότητα της ωμικής ζώνης, να είναι σφιχτή στα τελειώματα τόσο όσο να μην μπαίνει νερό και ειδικά στο σημείο του λαιμού (μεγάλη προσοχή εδώ) να μην κάθεται πολύ πάνω, πολύ κάτω ή να μας πνίγει. Σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω δεν κάθεται καλά και είστε σίγουροι ότι είναι το μέγεθος σας, απλά αλλάζετε μάρκα, δεν ταιριάζουν όλες οι στολές σε όλους, εμένα προσωπικά, τα μοντέλα της Zone3 που δοκίμασα στο swimmingshop.gr, καθόντουσαν εξαιρετικά στη σωματοδομή μου.

Ας δούμε τώρα πως επιλέγουμε το είδος της στολής με μανίκια, χωρίς μανίκια, χοντρή, λεπτή, σορτσάκι, παντελονάκι, κ.ο.κ. Κάθε μία έχει τη δική της χρήση. Οπότε ας δούμε τι ζητάμε από τη στολή και καταλήγουμε στο είδος μετά.

 

  • Ζεστασιά

    • Οι στολές νεοπρέν κρατούν στο εσωτερικό τους λίγο νερό ώστε να το ζεστάνει το σώμα και να μας κρατάει ζεστούς. Συνεπώς όσο περισσότερο νεοπρέν τόσο περισσότερη ζέστη, αρκεί βέβαια να είναι σωστό μέγεθος και να μην γεμίσει νερό γιατί θα μας καθυστερήσει πολύ.

  • Πλευστότητα

    • Το νεοπρέν είναι υλικό το οποίο ανεβάζει το σώμα μας ψηλά. Πρέπει ανάλογα με το επίπεδο μας να επιλέξουμε και το πάχος του νεοπρέν για να μην έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

    • Στο στήθος και τα πόδια θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοπρέν παρά στους ώμους και γενικά στις αρθρώσεις (στολές που έχουν πολύ προσεγμένα αυτά τα σημεία κοστίζουν και περισσότερο).

    • Όσο πιο χοντρή είναι η στολή, τόσο μεγαλύτερη άνωση προσφέρει αλλά χάνει σε ευκινησία, όσο πιο λεπτή είναι τόσο περισσότερη ευκινησία έχουμε, αλλά λιγότερη βοήθεια στην πλευστότητα. Εδώ θα πρέπει να βρείτε τις δικές σας ισορροπίες.

    • Γενικά το πάχος του νεοπρέν κυμαίνεται από 1mm έως 5mm που είναι το μέγιστο επιτρεπτό σε διοργανώσεις. Το ιδανικό είναι να υπάρχει συνδυασμός.

  • Υδροδυναμική

    • Μερικές στολές έχουν μερικές επιφάνειες καλυμμένες με λεπτή σιλικόνη για να «γλιστράνε» καλύτερα στο νερό. Αυτό το χαρακτηριστικό θα το βρείτε στα κορυφαία μοντέλα συγκεκριμένων εταιρειών.

  • Αμάνικη ή με μανίκια

    • Οι στολές με μανίκια ζεσταίνουν όλο το σώμα και προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή άνωση και πλευστότητα.

    • Οι αμάνικες ζεσταίνουν το θώρακα και τα πόδια, προσφέρουν λιγότερη άνωση αλλά σαφώς μεγαλύτερη ευκινησία στα χέρια.

    • Συνεπώς αυτή η επιλογή είναι ξεκάθαρα του κάθε αθλητή σκεπτόμενος τι θέλει να κερδίσει περισσότερο από τη στολή.

  • Αντρικές και Γυναικείες

    • Πολλές φορές ακούω να παίρνουμε άλλου φύλου γιατί δεν είχε το μέγεθος μας ή δεν μας ταίριαζε καλά. Αυτό είναι κάτι που εννοείται δεν κάνουμε. Οι ανδρικές και οι γυναικείες έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις σωματικές απαιτήσεις των δύο φύλων και δεν μπορούμε εμείς να τα μπλέκουμε.

 

Συμπέρασμα

Μια νεοπρέν στολή θα πρέπει να κάθεται τέλεια πάνω σας, να είναι σαν να μην τη φοράτε. Τα βασικά που πρέπει να προσέξουμε είναι η άνωση, η ευκαμψία και η ζεστασιά. Το θέμα αμάνικη ή με μανίκια εξαρτάται από το πως την αισθάνεστε εσείς γιατί θα πρέπει πάνω από όλα όταν την φοράτε να είστε άνετα.

Νικόλαος Σημαντήρας

Κολυμπήστε με τον Νίκο