Back to top

Πρέπει να αποφεύγεις τις διπλές ήττες στον αθλητισμό και στη ζωή.

Λένε και συμφωνώ απολυτα πως έχεις δικαίωμα να πέσεις αλλά είσαι υποχρεωμένος πάντα να σηκώνεσαι και να ξαναπροσπαθείς. Όλοι οι κορυφαίοι αθλητές το ίδιο θα σου πούνε. Ότι έχουν αποτύχει αμέτρητες φορές πριν φτάσουν ψηλά. Μονο που αυτό δεν φαίνεται γιατί ο κόσμος ασχολείται αποκλειστικα με τους πρώτους.
Ποιος ξέρει τον Μπολτ ; Σχεδόν όλοι.
Ποιος ξέρει τον Τάϊσον Γκέυ ; Πολλοί λίγοι.
Ποιος είναι ο Τάϊσον; Είναι αυτός που έχει την 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 100μ.
Σε εκείνη την κούρσα έτρεξε ο άνθρωπος το απίστευτο 9.69, αλλά ήρθε δεύτερος. Η τεράστια αυτή επίδοση όλης της ιστορίας των ταχυτήτων θεωρήθηκε ήττα. Το ποσοστό μέχρι να φτάσεις ψηλά είναι 2 επιτυχίες και 8 μέτρια ή άσχημα αποτελέσματα.

"Πρέπει να έχεις αντοχή στην αποτυχία."

Είναι απαραίτητο στοιχείο και στον αθλητισμό και στη ζωή. Προσωπικά υπήρξα τυχερός. Πολύ μικρός πήρα το μάθημά μου. Ήμουν 7 χρονών όταν το κάστρο που είχα φτιάξει στην παραλία των Κουκουναριών στην Σκιάθο, θα έπαιρνε σε λίγη ώρα στον διαγωνισμο παιδικων κατασκευων το Ά βραβείο. Όλοι το λέγανε πως ήταν το πιο όμορφο απ’ όλα. Από τις 5.30 το πρωί είχα πιάσει δουλειά και γύρω στις 11.00 ήμουν πολύ περήφανος για ότι έκανα. Ένα ξαφνικό κύμα λίγο πριν περάσει η επιτροπή το έκανε οδυνηρά εύκολα άμμο πάλι. Το μόνο κάστρο που έπεσε ήταν το δικό μου. Εμβρόντητος και με λυγμούς ρώτησα τον πατερα μου πόσο άδικο ήταν αυτό και γιατί μόνο το δικό μου .
Εκείνος μου είπε ''Χρήστο η δημιουργία απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά για την καταστροφή αρκούν μερικά δευτερόλεπτα. Να προσέχεις και την άλλη φορά να υπολογίζεις την θάλασσα περισσότερο. Χτίσε 2,3 μέτρα πιο μακριά από το κύμα και ας είναι λιγότερο ωραίο το κάστρο. Θέλησες να επωφεληθείς απο την καλύτερη ποιότητα της άμμου κοντά στο κύμα και αυτό είχε ρίσκο.
Έτσι γνωρισα από μικρός την άτυχη στιγμή και την συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα για όλες τις ‘’στραβές’’και αργότερα φυσικά έμαθα πως οι επιλογές προσδιορίζουν την πορεία μας κατα συντριπτικό ποσοστό.
Είναι πάντα εκεί και μας περιμένουν. 'Εχουμε ραντεβού κινδύνου, ρίσκου, προκλήσεων παντού και πάντα, κάθε μέρα και για όλη μας τη ζωή.

"Με αυτοσυγκέντρωση, προσοχή, σχέδιο, ανάλυση και καρτερικότητα προχωράμε και λειτουργούμε με πίστη πως οι ατυχίες και οι ήττες είναι μαθήματα            (Nelson Mandela)."

Ο Νίτσε είπε πως η ψυχή στον πόνο εξαγνίζεται και ο Αϊνστάιν πως ο άνθρωπος στη αντιξοότητα βρίσκει πεδίο ανάπτυξης και βελτίωσης
Πρέπει ομαδικά πάντα να επιλύουμε κάθε πρόβλημα και να χρησιμοποιούμε τις εμπειρίες που μας γεμίζουν απογοήτευση ως αφετηρία ανάπτυξης και προόδου. Έκει όμως που δεν έχουμε ελπίδα ανάκαμψης είναι στις διπλές ήττες. Είναι εκείνες οι φορές που χάνεις στο γήπεδο ή στους στίβους, αλλά χάνεις και στα αποδυτήρια, επειδή μαλώνεις με τους συμπαίκτες σου και με τους προπονητές σου. Είναι εκείνες οι στιγμές που λες λόγια που δεν γυρίζουν πίσω, και ουσιαστικά χάνεις το δικαίωμα να εκμεταλλευτείς την εμπειρία , όποια και αν είναι αυτή. Έιναι εκεινες οι στιγμες που δηλώνεις ΔΗΜΟΣΙΑ Η ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ οτι ο μόνος που δεν φταίει είσαι εσύ!
Τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις αργά μα σταθερά χάνεις τον αυτοσεβασμό σου και με την συμπεριφορά σου ακυρώνεσαι. Στα μάτια των άλλωνάμεσα και στα δικά σου χρεώνεσαι για αργότερα. Αυτές είναι οι διπλές ήττες. Είναι μη αναστρέψιμες και κατά την γνώμη μου αποτελούν θεμελιώδη παράμετρο της αθλητικής παιδείας και της ίδιας της ζωής. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω εκείνες τις στιγμές θα διόρθωνα. Όχι τα λάθη στις επιδόσεις και στους αγώνες, αλλά τα λάθη στη συμπεριφορα. Αυτά στο τέλος είναι που χρεώνουν μακροπρόθεσμα όλους μας περισσότερο και για αυτό πρέπει να τα αποφεύγουμε ούτως ώστε, να έχουμε δικαίωμα αναστρέψιμης πιθανότητας. Η αγαπημένη μου παροιμία είναι η εξής "Στερνή μοου γνώση να σε είχα πρώτα". Και πρέπει όλοι οι νέοι να την υπολογίζουν, όπως τα λόγια των γονέων, των δασκάλων και των προπονητών. Το μόνο βέβαιο είναι πως η εμπειρία δεν μεταβιβάζεται, όμως καλό είναι οι νέοι να ακούν και θα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα. Να θυμάστε πάντα, πως τα λόγια δεν γυρίζουν πίσω και αυτά είναι που μας χρεώνουν τις διπλές ήττες όχι  μόνο στον αθλητισμό, αλλά καθημερινά και σε όλες τις εκφάνσεις. 

"Τις απλές ήττες τις χρειζόμαστε, τις διπλές ήττες καθόλου."

 

 

Σύνταξη και Επιμέλεια:

Χρήστος Γαρέφης , Προπονητής Τριάθλου, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Τριάθλου