Back to top

Προετοιμασία για το IRONMAN 70.3, Costa Navarino (part1)

Λιγότερες από 90 ημέρες έμειναν για να φιλοξενήσει η χώρα μας τη μεγαλύτερη τριαθλητική διοργάνωση παγκοσμίως. Παγκόσμιοι πρωταθλητές, προπονητές, χορηγοί, θεατές, υποστηρικτές και άλλοι πολλοί θα είναι εκεί... Ποιος άλλος θα είναι εκεί? Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, το πιθανότερο εσείς!!!

Για κάποιους θα είναι ακόμα ένα IronMan, για κάποιους άλλους θα είναι η πρώτη προσπάθεια για IronMan, και για κάποιους θα είναι γενικά το πρώτο τους τρίαθλο!!! Ας εξετάσουμε λοιπόν λίγο το κολυμβητικό σκέλος, το οποίο μπορεί να είναι το μικρότερο, αλλά είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο όλους όσους εισέρχονται τώρα στον χώρο του τριάθλου.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ

Η σωστή τεχνική κολύμβησης και προσανατολισμού θα βοηθήσουν και πρέπει να δουλευτούν. Η σωστή διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων μας είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε έμφαση. Δεν είναι κάτι απλό, ούτε θα γίνει εύκολα κατανοητό από τον αθλητή. Θα δοκιμάσουμε ξανά και ξανά, αλλά στο τέλος θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Ένα πολύ βασικό στοιχείο που δεν δίνουν και μεγάλη σημασία οι προπονητές τριάθλου στην κολύμβηση, είναι το drafting. Ναι, το drafting!!!

Δεν υπάρχει μόνο στο ποδηλατικό σκέλος, αλλά και στο κολυμβητικό. Μπορείτε να κερδίσετε έως 4-5 sec/100m. Το βασικό θέμα είναι να βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο να «κρυφτείτε» πίσω του. Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του, καθώς επίσης και ο ρυθμός κολύμβησης του είναι τα βασικότερα. Τον σταματάμε λοιπόν, και τον ρωτάμε με τι ρυθμό κολυμπάει συνήθως.......ΟΧΙ!!!! Μένουμε πίσω του και χάρη στην ανεπτυγμένη αίσθηση της ταχύτητας μας, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε εάν έχουμε κάποιο όφελος ή απλά μας καθυστερεί.

Στα προπονητικά θέματα, καλό θα ήταν να επιλέξουμε τις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Προπονητικά σετ μεγάλης διάρκειας με μικρά διαλείμματα ενδείκνυνται. Θα ήθελα εδώ να προσέξουμε τα σημάδια της υπερπροπόνησης και της έλλειψης προπόνησης. Το να συμμετέχετε στον αγώνα με έλλειψη προπόνησης στην κολύμβηση, θα οδηγήσει στο να σας φανεί απίστευτα δύσκολο το κολυμβητικό σκέλος και μετά στο ποδηλατικό να περάσει η λέξη εγκατάλειψη από το μυαλό σας.... Μπορεί να χάσετε έναν αγώνα αλλά μικρό το κακό. Ας δούμε το σύνδρομο της υπερπροπόνησης. Με σκοπό να μην αποκαλυφθούν οι «προπονητές» βάζουν προπονήσεις στους αθλητές οι οποίες δεν είναι ούτε φτιαγμένες για εκείνους και ούτε για τον στόχο τους. Παραλείπουν το κομμάτι της αποκατάστασης και τους πιέζουν συνεχώς για όλο και παραπάνω. Τα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρουν σοβαρές βλάβες όχι μόνο στον αθλητικό σας εαυτό, αλλά προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικές αγωγές. Μερικά απλά συμπτώματα που υποδηλώνουν τα πρώτα στάδια είναι:

Λειτουργικές και μορφολογικές διαταραχές

Οι διαταραχές αυτές είναι αποτέλεσμα των βλαβών του μυϊκού ιστού και της ανισορροπίας στο νευρικό και ενδοκρινολογικό σύστημα:

  • Μείωση της μυϊκής δύναμης και αντοχής.
  • Αύξηση του βασικού ρυθμού μεταβολισμού.
  • Σημαντική αύξηση του χρόνου αποκατάστασης και ανάπαυσης.
  • Συνεχές αίσθημα κόπωσης.
  • Απώλεια κινητικών δεξιοτήτων.
  • Μείωση του σωματικού λίπους και της όρεξης για φαγητό.
  • Διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι, διάχυτα σωματικά άλγη, διαταραχές πεπτικού συστήματος, συχνοί τραυματισμοί.

Μετά από αυτά ακολουθούν οι καρδιοαναπνευστικές διαταραχές, έπειτα οι ανοσοβιολογικές και τελευταίες έρχονται οι ψυχολογικές διαταραχές.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να αρχίσετε να βάζετε μέτρα, να μειώνετε τα διαλειμματα σας, να έχετε διαρκώς την τεχνική κολύμβησης αλλά και προσανατολισμού στο μυαλό σας. Στην περίπτωση που σας έχει αναλάβει ένας προπονητής καλό θα ήταν να έχετε το νου σας στο τι προπόνηση κάνετε, και αν σας κινεί την περιέργεια ρωτήστε τον. Εγώ προσωπικά χαίρομαι όταν οι αθλητές μου με ρωτάνε τι να κάνουν για να πετύχουν τους στόχους τους ή ποια η χρησιμότητα κάποιου σετ.

Αυτό ήταν ένα από τα τρια μέρη που θα αναλύσουμε με αφορμή τον αγώνα IronMan 70.3 αλλά ισχύουν επίσης και για όλους τους αγώνες τριάθλου ή κολύμβησης, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι.

Νικόλαος Σημαντήρας

Κολυμπήστε με τον Νίκο