Back to top

Σεπτέμβριος: Ο Μήνας της προσαρμογής

Κάθε χρονιά που ξεκινάει θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο δύσκολος μήνας. Τα περισσότερα κολυμβητήρια στην Ελλάδα είναι κλειστά τον Αύγουστο οπότε έχουμε μείνει εκτός νερού. Μα! (Θα μου πείτε), εγώ κολυμπούσα κάθε μέρα στη θάλασσα από 1 έως 3χλμ!!!

Μην νομίζετε ότι αυτό θα κάνει πολύ πιο εύκολο το έργο σας. Η αίσθηση που αποκτά ένας κολυμβητής όταν κολυμπάει στη θάλασσα δεν έχει καμμία σχέση με την αίσθηση της πισίνας. Όπως εγώ, έτσι και εσείς, τον Σεπτέμβριο θα αισθάνεστε λιγάκι περίεργα μέσα στην πισίνα. Λίγο πιο βαρύ το σώμα, λίγο πιο κακή φυσική κατάσταση, και γενικά έλλειψη υδροβιότητας. Συνεπώς, θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή, να συνηθίσετε την σωστή τεχνική κολύμβησης ξανά και έπειτα, να αυξήσετε τον όγκο και την ένταση της προπόνησης.

Από την άλλη μεριά όμως, ο προπονητής σας δεν χρειάζεται να έχει μόνο υπομονή. Στην ουσία από εκείνον εξαρτάται αν η περίοδος προσαρμογής θα κρατήσει 1-2 εβδομάδες ή 3-4 μήνες. Η αρχή της σεζόν είναι και στην ουσία η μισή χρονιά. Το πόσο σωστά θα την ξεκινήσετε θα κρίνει τα περιθώρια βελτίωσης μέσα στη χρονιά καθώς επίσης και το πότε θα γίνει η κορύφωση των επιδόσεων.

Στο SwimmingClub.gr δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το κομμάτι. Με εξατομικεύμενα προγράμματα βασισμένα στις δικές σας ανάγκες, στους δικούς σας στόχους και στο δικό σας ρυθμό προόδου, σχεδιάζουμε το προπονητικό σας πλάνο με σκοπό το μέγιστο αποτέλεσμα στο λιγότερο επιθυμητό χρόνο.

Νικόλαος Σημαντήρας

Κολυμπήστε με τον Νίκο