Back to top

ΣΚΕΨΗ - ΛΥΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σ' εκείνα τα μακρινά χρόνια της παιδικής μας ηλικίας στο δημοτικό η λύση στα προβλήματα δεν έφτανε. Ο δάσκαλος ήθελε πρώτα τη σκέψη μας. Πρωταρχικά ζητούσε την ανάλυση, που θα την βρίσκαμε μπροστά μας και αργότερα στο γυμνάσιο, νέοι πια, στο συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας με τη θεωρία του Αιτίου και Αιτιατού.

Ακριβώς όμοια πράγματα, με στόχο να μας μάθουν αμφότερα να μη ξεχνάμε ότι το επίκεντρο πάντα είναι "το τι γίνεται κάθε στιγμή, πως γίνεται και πάνω από όλα το ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ”, ούτως ώστε η αυτοσυγκέντρωση και η αιτιολόγηση να μας συνοδεύουν.

Αν κάποια ώρα δούμε κόσμο να τρέχει ή να ποδηλατεί στους δρόμους, αν κάποια μέρα σταματήσουμε το αυτοκίνητο για να περάσουν μερικοί αθλητές που αγωνίζονται, αν κάποια στιγμή οι αστυνομικοί μας ζητήσουν να παρακάμψουμε επειδή υπάρχει αγώνας σε εξέλιξη, ας μην αντιδράσουμε.

Ας αναλύσουμε με την σκέψη που μας δίδαξαν οι δάσκαλοι, στο γιατί γίνεται αυτό που μας φαίνεται παράξενο και μερικές φορές ενοχλητικό.

Προτείνουμε να πάει το μυαλό μας στις ευχές. Πρώτη ευχή όλων "υγεία πάνω απ' όλα". Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που τρέχουν, δεν έχουν τρέλα, ούτε κουράγιο. Απλά κάνουν πράξη τις ευχές μας. Ας τους ακολουθήσουμε. Δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος για να κατοχυρώσεις την υγεία σου και την αντοχή στο χρόνο. Είναι η πιο σίγουρη επένδυση σε μια ζωή που τα περισσότερα είναι αίολα.

Όταν ακούω από τους περισσότερους να μας αποκαλούν περίεργα γραφικούς τότε σκέφτομαι πως δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν :

Ή οτι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει πάρει λάθος πληροφορίες για τον προορισμό μας στη ζωή ή επικαλούμενος τα λόγια του μεγάλου Καζαντζάκη πως "ο νους βολεύεται" αντιλαμβάνομαι αυτόματα την διαφορά προσέγγισης.

Δεν χρειάζονται βάθρα, ούτε μετάλλια. Το μεγάλο, αλλά καλά κρυμμένο μυστικό των αγώνων, βρίσκεται στους αργούς χρόνους.

Η διάρκεια της προσπάθειας κάνει καλύτερα την δουλειά. Ειδικά στις μεγάλες ηλικίες. Εκεί επίσης, κατοχυρώνεται η αντοχή στα δύσκολα. Ο αθλητισμός δεν ενώνει μόνο ανθρώπους, αλλά και εποχές.

Ας φέρουμε πάλι κοντά μας εκείνα τα χρόνια που ήμασταν όλοι αρχηγοί στα παιχνίδια, στις αλάνες,, στα γήπεδα και στις γειτονιές. Γίνεται. Σας το εγγυώμαι. Απλά θέλει από λίγο κάθε μέρα. Πολύ δύσκολο αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια. Θα ζήσεις το ίδιο ή καλύτερα. Αποκλείεται το χειρότερα. Οι πιθανότητες είναι μαζί σου. Άρχισε σήμερα.

Το 3% του 24ωρου σου ζητάμε καθημερινά, στο υπολοιπο 97% κάνε αυτό που κάνεις και θα το πράξεις απείρως καλύτερα.

Η δική μου αναλογία ειναι 9% προπόνηση προς 91% όλα τα υπόλοιπα, αλλά είναι μέρος της δουλειάς μου και ανακαλύπτω πολλά μέσα από την καθημερινή διαδικασία. Χρόνος υπάρχει και αν όχι, πρέπει να βρεθεί γιατί μιλάμε για την υγεία σου.

Πάντα να θυμάστε τα λόγια του πιλότου πριν τη πτήση "σε περίπτωση κινδύνου εφαρμόστε τη μάσκα οξυγόνου πρώτα στο δικό σας πρόσωπο και μετά στων παιδιών".

 

 

Σύνταξη και Επιμέλεια:

Χρήστος Γαρέφης, Προπονητής Τριάθλου, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Τριάθλου