Back to top

Συνέντευξη με τον Θανάση Παγουνάδη, αθλητή του Trail Running

Φέτος αναμφίβολα ήταν η χρονιά του. Πολλές διακρίσεις, πολλές καταρρίψεις ρεκόρ διαδρομών, πρώτη θέση στον 8ο Faethon Olympus Marathon και τρίτη θέση ανάμεσα στους Έλληνες, στο διεθνή αγώνα 16o Olympus Marathon με χρόνο κάτω από 5 ώρες στην πρώτη του συμμετοχή. Το νέο μέλος της Salomon Team, Θανάσης Παγουνάδης, μας εξηγεί πως βιώνει τις επιτυχίες του, μας συμβουλεύει για το trail running, και μας αναλύει τους μελλοντικούς του στόχους.

 

Στην πρώτη σου συμμετοχή στo Μαραθώνιο του Ολύμπου τερμάτισες 3ος Έλληνας και μάλιστα σε χρόνο κάτω των 5 ωρών, είναι κάτι το οποίο είχατε σχεδιάσει με τον προπονητή σου Κώστα Βασιλάκη.

Ήταν μια επίδοση την οποία ούτε ο ίδιος περίμενα ότι θα κάνω. Ο μόνος που πίστευε ότι μπορώ, από την πρώτη μου συμμετοχή, να τρέξω κάτω από τις 5 ώρες ήταν ο προπονητής μου Κώστας Βασιλάκης. Είχαμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία, έτσι ώστε να κάνω μια αξιοπρεπή εμφάνιση και να έχω έναν εξίσου αξιοπρεπή τερματισμό. Τελικά, όπως φάνηκε, το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.

 

Η διαδρομή του Ολύμπου είναι αρκετά απαιτητική με κακοτράχαλα μονοπάτια. Ποιο σημείο θεωρείς ότι έχει την μεγαλύτερη δυσκολία στον αγώνα.

Η διαδρομή του Olympus Marathon είναι όντως μία απαιτητική διαδρομή με την ιδιαιτερότητα οτι ξεκινάς από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνεις στην κορυφή του Ολύμπου περνώντας μπροστά από το στεφάνι του Δία. Είναι μία παρατεταμένη ανηφόρα 20 χιλιομέτρων και η μεγαλύτερη δυσκολία ως προς την κλίση είναι στα Σκούρτα. Eπίσης, είναι δύσκολο το σημείο μετά το λαιμό στην Kουδούνα και πριν βγείς στο οροπέδιο. Επικίνδυνο και τεχνικό είναι το κατέβασμα στα ζωνάρια καθώς είναι η πρώτη κατηφόρα μετά από 20 χιλιόμετρα ανάβασης και θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί αλλάζουν οι μυϊκές ομάδες που δουλεύουν περισσότερο. Είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς στον Olympus marathon (ανάβαση μέχρι Οροπέδιο και κατάβαση μέχρι Πριόνια) για να μπορέσει να μπει στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, τον Ενιπέα, με δυνάμεις.

 

Έχοντας τερματίσει τους δύο πιο εμβληματικούς μαραθωνίους της χώρα μας, τον Olympus Marathon και το Μαραθώνιο της Αθήνας, ποια τα συναισθήματα που ένιωσες σε κάθε τερματισμό.

Και μόνο να τερματίσεις σε αυτούς τους δύο αγώνες είναι ένα κατόρθωμα. Είναι οι δύο αγώνες που με κράτησαν ξάγρυπνο όλη τη νύχτα περιμένοντας με ανυπομονησία να τρέξω. Η ένταση και η συγκίνηση που ένιωθα μέσα μου για αυτούς τους ιστορικούς αγώνες της χώρας μας νομίζω φάνηκε από το πάθος που τους έτρεξα.

 

Είδαμε στον αγώνα 3 Έλληνες να τρέχουν για πρώτη φορά κάτω από 5 ώρες και μάλιστα ο Σελέτης να σπάει το ρεκορ διαδρομή. Έχει ανέβει πιστεύεις το επίπεδο των Ελλήνων στο Τrail Running;

Το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών στο trail running έχει ανέβει αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται από τον έντονο συναγωνισμό και τις καταρρίψεις των ρεκόρ κάθε αγώνα. Όπως είδαμε και στον Olympus Marathon, ο Σελέτης βρέθηκε μία ανάσα από την τριάδα του βάθρου σημειώνοντας ρεκόρ αγώνα ανάμεσα στους Έλληνες και ο Ζησιμόπουλος μαζί με εμένα 15' κάτω από τις 5 ώρες. Στατιστικά βλέπουμε τις συμμετοχές σε κάθε αγώνα να πληθαίνουν όλο και περισσότερο όπως και οι αγώνες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

 

Είσαι πλεόν μέλος της ομάδας Salomon μαζί με τον Θεοδωρακάκο και τον Διαλεκτό, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;

Η ομάδα της Salomon είναι μια ομάδα εξειδικευμένη και με αναπτυγμένο το κομμάτι trail running δίνοντας έμφαση τόσο στα υποδήματα, όσο και στο ρουχισμό για την καλύτερη απόδοση των δρομέων όλων των αποστάσεων και όλων των terrain. Όσο για τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο και Γιώργο Διαλεκτό είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην ίδια ομάδα με δύο κορυφαίους, γιατί εκτός από συναθλητές, είμαστε και πολύ καλοί φίλοι.

 

Φέτος έκανες τρομερές εμφανίσεις με πολλές πρώτες θέσεις, καταρρίψεις ρεκόρ διαδρομών, 3η θέση ανάμεσα στου Έλληνες στον 16ο Μαραθώνιο Ολύμπου και νικητής του 8ου Faethon Olympus Marathon. Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος; Υπάρχει πιθανότητα να ξανατρέξεις αγώνα σε άσφαλτο ή στίβο;

Η χρόνια φέτος για εμένα παρ’ όλο που ήταν τόσο πετυχημένη όσον αφορά τις εμφανίσεις μου στους αγώνες ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Έπρεπε να διαχειριστώ και να διαχωρίσω την απώλεια της μητέρας μου από την προετοιμασία μου για τους αγώνες που ήθελα να τρέξω... Μέσα από την προπόνηση έβρισκα το κουράγιο και την δύναμη να επιστρέφω στο σπίτι και να βλέπω μέρα με τη μέρα το τέλος να πλησιάζει. Πάντα σκεφτόμουν όμως τι θα ήθελε εκείνη από εμένα: να με βλέπει να προοδεύω και να καμαρώνει για αυτό που είμαι. Έτσι κατάφερνα να ξεπερνάω τον εαυτό μου κάνοντας αυτό που μπορούσα τη δεδομένη στιγμή του κάθε αγώνα. Η χρονιά θα κλείσει φέτος στο Zagori Mountain Running και τον αγώνα 44 χλμ &. 2.600 D+ και θα ξεκινήσει αρχές Αυγούστου με κάποιους προπονητικούς αγώνες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μου. Η πιθανότητα να τρέξω σε άσφαλτο υπάρχει σαν σκέψη στο μυαλό μου. Ο λόγος είναι ο μαραθώνιος της Αθήνας.

 

Θανάση σε ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σου! Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μελλοντικούς σου στόχους.