Back to top

Τρέξιμο vs Κολύμβησης: καταρρίπτοντας τον μύθο

 

Μήνας Νοέμβριος στην Αθήνα… Σήμα κατατεθέν ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, ο Αυθεντικός, ο Μοναδικός, σε μεγαλείο σε δυσκολία, σε κύρος και σε συμμετοχές. Οι περισσότεροι τριαθλητές έχουν στόχο να τρέξουν ή έχουν ήδη τρέξει ολόκληρη την κλασσική διαδρομή. Το θέμα είναι κατά πόσο τους περιορίζει η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο, στην τριαθλητική τους προετοιμασία. Η σύγχρονη επιστήμη λέει «ΚΑΘΟΛΟΥ»… Και όμως… Υπάρχουν κάτι απόψεις της «παλιάς σχολής» οι οποίες λένε πως αν προετοιμάζεσαι για ρεκόρ στον Μαραθώνιο, ή απλά για να τερματίσεις δεν πρέπει να κάνεις κολύμβηση, η κολύμβηση κάνει κακό κλπ.

Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο. Η κολύμβηση καλώς ή κακώς είναι το άθλημα που παρέχει τη μεγαλύτερη βελτίωση αερόβιας ικανότητας. Συνεπώς αν στην προετοιμασία, κολυμπάς για 30-40 λεπτά σε χαλαρό ρυθμό, μόνο καλό κάνεις. Επίσης, με την αερόβια άσκηση στο νερό προσφέρουμε αποκατάσταση στο σώμα μας, ειδικά στα πόδια τα οποία είναι καταπονημένα από τα πολλά δρομικά χιλιόμετρα. Επιπρόσθετα, κολυμπώντας γυμνάζουμε διαφορετικές μυϊκές ομάδες οι οποίες θα μας βοηθήσουν στη σωστή στάση του σώματος κατά το τρέξιμο.

Τέλος, εκτός από την απλή κολύμβηση, υπάρχουν αρκετές κολυμβητικές ασκήσεις με τις οποίες θα φανεί άμεση βελτίωση της αντοχής στο τρέξιμο.

Μπορεί στην χώρα μας να έχει περάσει δυστυχώς η νοοτροπία που αναφέραμε στην αρχή, αλλά η αλήθεια είναι πως στους δρομείς εξωτερικού στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα έχουν και «Cross Training» το οποίο περιλαμβάνει και κολύμβηση. Πέρα από τις μελέτες και τις έρευνες, μπορούμε να αναφέρουμε ότι αθλητής της ομάδας μας (Swimming Club) σε προετοιμασία για Full IronMan, με 4 προπονήσεις κανονικές κολύμβησης την εβδομάδα, έτρεξε τον Μαραθώνιο Αθηνών σε λιγότερο από 3 ώρες (!!!).

Εν κατακλείδι, μπορούμε να βρούμε πολλές έρευνες που καταρρίπτουν την νοοτροπία της «παλιάς σχολής» ότι η κολύμβηση κάνει κακό στο τρέξιμο, αρκεί ο προπονητής να έχει την ικανότητα, τη γνώση και τη εμπειρία να το διαχειριστεί.

Νικόλαος Σημαντήρας

Κολυμπήστε με τον Νίκο