Μια εμπεριστατωμένη άποψη περί ορθής άθλησης, από τις σημειώσεις του πρωταθλητή Ευρώπης και πρώην Προπονητή Εθνικής Ομάδας στίβου, Σπήλιο Ζαχαρόπουλο.
ΝΑΙ στην Άθληση αλλά με γνώση των επιστημονικών κανόνων που την διέπουν.
Η Προπονητική είναι σύνθετη γνώση και δυσκολοκατάκτητη επιστήμη. Δεν έχει σχέση με τις απατηλές και ψευδεπίγραφες εμπορικές, ξενικές, μοδάτες ονομασίες προπόνησης που απευθύνονται στους αφελείς υποψήφιους αθλούμενους και λειτουργούν ως κράχτες σε κλειστούς κυρίως χώρους με μονομερείς, αναποτελεσματικές και συχνά επικίνδυνες επιβαρύνσεις.
ΟΧΙ στην άθληση καταπόνησης κυρίως σε αγύμναστα άτομα, μικρά παιδιά, αλλά και σε μεγάλες ηλικίες.
Η Επίπονη προπόνηση με εμπειρική μόνο καθοδήγηση έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία αθλούμενων. Αντίθετα, η καθημερινή προπόνηση με συστηματική επιστημονική επίβλεψη, με συνεχή Προπονητική καθοδήγηση, με εμπειρία και γνώση των Αρχών Προπονητικής στοχεύει και στην Υγεία και στον Πρωταθλητισμό.
Είναι αναγκαίο να γνωρίζουν ακόμα και τα συχνά Αθλούμενα Άτομα ότι η υπερβολική καθημερινή γύμναση, το συχνό τρέξιμο με χρέος οξυγόνου, η συνεχής συμμετοχή σε αγώνες με μέγιστες προσπάθειες και το να τρέχεις συναγωνιστικά σε συνεχείς μαραθωνίους και υπερμαραθώνιους, μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές βλάβες και καρδιακές αρρυθμίες.
"Η υπερβολική γύμναση με Χρέος δεν είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ούτε και για την άριστη απόδοση μας."
Στην Προπόνηση πρέπει να εισπράτουμε Δυνατότητες και όχι να ξοδεύουμε πολύτιμες αποθηκευμένες Δυνάμεις. Ο Ορθά γυμναζόμενος αποδίδει άριστα στον Αγώνα και όχι στην καθημερινότητα της Προπόνησης. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα «ανώτατο όριο ασφαλείας» για την καρδιολογική υγεία ερασιτεχνών κυρίως αθλουμένων, αλλά και Αθλητών. Όταν κάποιος γυμνάζεται περισσότερο από αυτό, όχι μόνον δεν αποκομίζει ιδιαίτερα οφέλη, αλλά αντιθέτως μπορεί να βλάπτει την υγεία του. H άποψη αυτή τεκμηριώνεται και από μακροχρόνιες έρευνες και ανάλυσεις επιστημονικών εργαστηρίων. Όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα εντατικής προπόνησης και οι αγώνες ακραίας αντοχής σε ερασιτεχνικά αθλουμένους είναι επιζήμια για την καρδιολογική υγεία. Οι υπερδραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν επιζήμιες δομικές αλλαγές στην καρδιά και στις μεγάλες αρτηρίες της. Αντίθετα, η Άθληση με έλεγχο προσπάθειας, με μεσαίες επιβαρύνσεις, βελτιώνει τα μέγιστα τις καρδιοαναπνευστικές και μυικές λειτουργίες.
"Παρ’ ότι η γυμναστική δεν είναι φάρμακο, διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά ενός πανίσχυρου φαρμακευτικού παράγοντα"
δηλώνουν οι ερευνητές.
Η ΟΡΘΗ γύμναση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και για την πρόληψη και την θεραπεία πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η καρδιοπάθεια, η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και η παχυσαρκία. Όπως όμως ισχύει με όλους τους φαρμακολογικούς παράγοντες, έτσι και η γύμναση έχει μία “μέγιστη δόση ασφαλείας”. Όσοι με μέτρο γυμνάζονται είναι πολύ πιο υγιείς απ’ όσους διάγουν καθιστική ζωή.
Ωστόσο, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τα οφέλη που παρέχει η ΟΡΘΗ ΓΥΜΝΑΣΗ και προτιμούν την ακινησία του καναπέ και της καρέκλας, αλλά και πολλοί που αποφασίζουν να γυμναστούν δεν κατανοούν οτι η γύμναση είναι αναγκαίο να γίνεται με επίβλεψη υπεύθυνου Επιστήμονα Γυμναστή-Προπονητή.
Η Πρόταση λοιπόν για κάθε υποψήφιο αθλούμενο είναι να επιλέγε, άσκηση πολλαπλών επιβαρύνσεων, ώστε να περιλαμβάνει και να συνθέτει ολοκληρωμένη προπονητική παρέμβαση που να επιτελείται κυρίως σε ανοιχτούς χωρους, με επάρκεια Οξυγόνου και επίβλεψη Υπευθύνου Προπονητή. Θα είναι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας και την Αθλητική μας Απόδοση.
Υπενθυμίζουμε ότι κάθε Σάββατο, πραγματοποιούνται δωρεάν προπονήσεις στον Εθνικό κήπο, στις 12:30, υπό την επίβλεψη του Σπήλιου Ζαχαρόπουλου.