Back to top

Αθλητικό μασάζ

Η τεχνική του μασάζ χρησιμοποιείται για ποικίλους λόγους από διάφορους φυσικοθεραπευτές. Ο λόγος είναι ότι το μασάζ επιδρά σε πολλά διαφορετικά επίπεδα (φυσικά, ψυχικά, και κοινωνικά). Γι’ αυτό τον λόγο είναι μια χρήσιμη προσέγγιση στην πορεία όλων των αθλητών.

 

Πως όμως ακριβώς λειτουργεί το αθλητικό μασάζ στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης;

Το μασάζ δεν είναι η μαγική σφαίρα που κατεβάζει τα δευτερόλεπτα σε έναν αθλητή δρόμων ή βοηθάει έναν ποδοσφαιριστή να σκοράρει περισσότερα τέρματα. Ωστόσο, όταν το μασάζ εφαρμόζεται δεξιοτεχνικά αυξάνει την δυνατότητα καλύτερης απόδοσης σ’ έναν αθλητή, με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

  • Βελτιώνει τους θετικούς παράγοντες της απόδοσης και μειώνει τους αρνητικούς.
  • Μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού του συνδετικού ιστού.
  • Υποστηρίζει την επούλωση των μαλακών μορίων σε περιπτώσεις τραυματισμού.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Το αθλητικό μασάζ βελτιώνει τους παράγοντες που αυξάνουν την απόδοση του αθλητή. Οι παράγοντες αυτοί είναι ένα υγιές μυϊκό σύστημα και συνδετικός ιστός, το πλήρες εύρος τροχιάς μια κίνησης σε μία άρθρωση, η απελευθέρωση από τον πόνο, η καλή κυκλοφορία του αίματος στο μυϊκό σύστημα καθώς και η ψυχική ηρεμία. Επόμενο φυσικό αποτέλεσμα είναι η μείωση τον αρνητικών παραγόντων, αντίθετοι από τους προαναφερόμενους( μειωμένο εύρος τροχιάς μιας κίνησης, μειωμένη λειτουργικότητα του μυϊκού συστήματος, πόνο, εωλότητα , ανησυχία κ.τ.λ.). Οι παράγοντες που βελτιώνουν την απόδοση ενός αθλητή είναι ενισχυμένοι όταν γίνεται τακτική συντήρηση με αθλητικό μασάζ.

Μία ακόμη λειτουργία του μασάζ πιο λεπτομερειακή, είναι η συμβολή του στην ετοιμότητα, λίγα λεπτά πριν τον αγώνα ή την έντονη άσκηση για την ομαλή αύξηση του μυϊκού τόνου και την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στους μύες. Προϋπόθεση είναι η σωστή και δεξιοτεχνική πραγματοποίηση του.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Το αθλητικό μασάζ μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού στο μυοσκελετικό σύστημα. Είναι αρκετά αποτελεσματικό στην πρόληψη οξέων τραυματισμών για την αποφυγή μη φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού ιστού (π.χ. μυϊκές θλάσεις), αλλά όπως και για χρόνιους τραυματισμούς από επαναλαμβανόμενη ένταση( π.χ. τενοντίτιδες). Ένα από τα βασικά προτερήματα του αθλητικού μασάζ έρχεται από την ψηλάφηση του συνδετικού ιστού όπου ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να χειριστεί με λεπτότητα τις αλλαγές σε αυτόν και να επικεντρωθεί στα προβληματικά σημεία κατά την διάρκεια του μασάζ. Ειδικότερα στην βιβλιοθήκη των υποξίων και χρόνιων τραυματισμών, οι αθλητές νιώθουν πόνο στην πίεση που ασκείται κατά την διάρκεια του μασάζ ώσπου στην πάροδο του χρόνου να υποχωρήσει η φλεγμονή και ξεκινήσει η επούλωση του ιστού. Ένα γεγονός που προκύπτει λοιπόν είναι οτι το μασάζ μπορεί να αποκαλύψει τραυματισμούς πρώτου ο φυσικοθεραπευτής προχωρήσει σε κλινικό έλεγχο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Όταν υπάρχει ένας τραυματισμός στον συνδετικό ιστό, τότε το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στην αποκατάστασή του. Ο σωστός τρόπος επιβάλλει να μην κινδυνέψει η ασφάλεια και η πιθανότητα επανατραυματισμού του ασθενή λόγω κακής αποκατάστασης.

Το μασάζ συμβάλλει στην ομαλή επούλωση των ιστών και στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτούς με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Το κυκλοφορικό μασάζ φέρνει θρεπτικά συστατικά στον τραυματισμένο ιστό και στο σημείο της φλεγμονής και απομακρύνει τα κυτταρικά υπολείμματα. Το λεμφικό μασάζ μειώνει το πρωτογενή οίδημα και την πιθανότητα για δεύτερο τραυματισμό, λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση της ρευστότητας στο σημείο. Το χαλαρωτικό μασάζ επιφέρει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το έντονο, βαθιάς τριβής μασάζ βοηθάει στον σχηματισμό ενός υγιή ουλώδη ιστού και αποτρέπει και σπάει τις συμφύσεις του συνδετικού ιστού στο σημείο του τραυματισμού.

Αναστάσιος Ψαρογιάννης

Ο Φυσιοθεραπευτής της Ομάδας