Back to top

Τρόφιμα που δεν σου περνούσαν απ’ το μυαλό πως έχουν ζάχαρη!

Όταν αποφασίζεις ή σου λέει ο γιατρός σου να ξεκινήσεις μια διατροφή χωρίς ζάχαρη, στην αρχή μπορεί να παθαίνεις ένα σοκ. Σκέφτεσαι πώς θα είναι η ζωή χωρίς σοκολάτα, μπισκότα, κέικ, και με σκέτο καφέ. Αλλά μετά από μια ώριμη σκέψη, συνειδητοποιείς ότι δεν είναι και κάτι. Δεν είναι, όμως, μόνο τα προφανή αυτά που έχουν ζάχαρη. Υπάρχουν τρόφιμα που έχουν ζάχαρη και δεν μας περνάνε καν απ’ το μυαλό!

Και κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι πρέπει να αρχίσεις να διαβάζεις λίγο πιο προσεκτικά τις ετικέτες πίσω απ’ τις συσκευασίες, γιατί αυτές -συνήθως- λένε όλη την αλήθεια, απλά την λένε με πολύ ψιλά γράμματα!

Κοιτάξαμε τις ετικέτες σε τρόφιμα που δεν περιμέναμε ότι έχουν ζάχαρη και βρήκαμε τις “ένοχες” τροφές που πρέπει να αποφεύγεις εάν δεν πρέπει να καταναλώνεις ζάχαρη.

Τρόφιμα που έχουν ζάχαρη

 

Ζωμοί

Οι περισσότεροι ζωμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο (ζωμός κότας, βοδινού, μανιταριών, λαχανικών) έχουν προσθήκη ζάχαρης και θα πρέπει να αποφεύγονται. Μπορείς να τους αντικαταστήσεις εύκολα φτιάχοντας τους δικούς σου σπιτικούς ζωμούς κι αποθηκεύοντάς τους σε παγοθήκες.

 

Μπέικον

Δυστυχώς τα περισσότερα συσκευασμένα μπέικον της αγοράς περιέχουν ζάχαρη όσο περίεργο και να σου φαίνεται. Την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ για κοίταξε πιο προσεκτικά την ετικέτα.

 

Μπαχαρικά

Σ’ όλες τις διατροφές, επιτρέπεται η χρήση μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για να ενισχύσουν τη γεύση του φαγητού, αφού το αλάτι στις περισσότερες περιπτώσεις διατροφής απαγορεύεται. Όμως, στα μείγματα μπαχαρικών που κυκλοφορούν, πολλές φορές έχει προστεθεί ζάχαρη.

 

Γάλατα από ξηρούς καρπούς

Ακόμα κι αν δεν το γράφουν μπροστά στο κουτί, πολλά γάλατα από ξηρούς καρπούς που κυκλοφορούν έχουν προσθήκη ζάχαρης γι’ αυτό κι έχουν μια πιο γλυκιά γεύση. Φυσικά, με λίγο ψάξιμο θα βρεις κάποια χωρίς ζάχαρη!


Έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά και ντρέσινγκ

Γενικά όλες αυτές οι τυποποιημένες σάλτσες για σαλάτες, ζυμαρικά, σάντουιτς, όπως η κέτσαπ και η έτοιμη σάλτσα τομάτας, έχουν δυστυχώς ζάχαρη.

 

Αποξηραμένα φρούτα

Ενώ γενικά προτείνονται όταν ακολουθείς μια διατροφή, δεν θα πρέπει να το παρακάνεις γιατί είναι γλυκά ακριβώς επειδή έχουν ζάχαρη! Και σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια μπορείς να βρεις κάποια που έχουν 100% φυσική γεύση χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.

Διαβάστε περισσότερα στο ipop.gr 

Photo: Freepik

 

iPop.gr

Για την ενημέρωση σας