Back to top

Το Εμβόλιο της Αγάπης, της Αισιοδοξίας και της Παραγωγικότητας (Μέρος 2ο)

 

Το Εμβόλιο της Αγάπης, της Αισιοδοξίας και της Παραγωγικότητας (Μέρος 1ο) 

 

  1. Γουστάρω να χορεύω, γουστάρεις; Δώσε! ’’ – Madagascar

Πράγματα που ίσως δεν έχετε κάνει ποτέ, είναι να βάλετε μουσική στο δωμάτιο, στη κουζίνα, στο σαλόνι, στο μπαλκόνι και να αρχίζετε να λικνίζετε το κορμί σας όπως νιώθετε και γνωρίζετε! Ο χορός δίνει ζωντάνια, δίνει ελευθερία, δίνει χαρά και ένα νόημα! Είναι ένα άλλο είδος γυμναστικής, εκτονώνεστε μα κυρίως εκφράζεστε! Δοκιμάστε όλα τα είδη μουσικής, πειραματιστείτε, χορέψτε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας! 

  1. Μαθαίνω μια…..Δεξιότητα!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει φέρει το περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Θυμηθείτε στα παιδικά σας χρόνια, τις αμέτρητες ώρες ελεύθερου παιχνιδιού, το χρόνο για να κάνετε οτιδήποτε σας άρεσε, ώρες φαντασίας, δημιουργικότητας, εφεύρεσης, εξερεύνησης! Ήρθε η ώρα να καταπιαστείτε με κάτι που αγαπάτε από πάντα, αλλά και κάτι που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον και σας προκαλεί τη περιέργεια! Ήρθε η ώρα να παίξετε ένα μουσικό όργανο, να μάθετε μια γλώσσα, να ζωγραφίσετε, να τραβήξετε φωτογραφίες (έστω και στο σπίτι σας, μαθαίνοντας τα βασικά της φωτογραφίας) και ό,τι άλλο σας περνά από το μυαλό!

  1. Επιτραπέζια Παιχνίδια για όλους !

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν έχουν ηλικία και υπόσχονται αμέτρητες στιγμές γέλιου, σκέψης και διασκέδασης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αναπτύσσουν και εξελίσσουν τη δημιουργικότητα και οξύνουν τον τρόπο σκέψης σας. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων (οργάνωση, διαχείριση καταστάσεων, μεθοδικότητα, αντιληπτικότητα). Τέλος, αποτελούν εναλλακτικό και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό εργαλείο ιδίως για τα παιδιά. Υπάρχει τεράστια συλλογή από επιτραπέζια παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Διασκεδάστε όλοι μαζί στο σπίτι με το να επιλέξετε όχι μόνο τα κλασσικά παιχνίδια (Monopoly, Scrabble, Taboo, Pictionary, Risk, Stratego), αλλά ρίξτε μια ματιά στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα και πάρτε μια γεύση για τα παιχνίδια που κυκλοφορούν. Ακόμα μπορείτε να δημιουργήσετε, δικά σας ή γνωστά παιχνίδια (πχ twister). Για μεγαλύτερο challenge, ορίστε κάποιο έπαθλο στο νικητή (πχ μια σοκολάτα), αυξάνοντας τις ώρες απασχόλησης με το πιο δημιουργικό τρόπο.

  1. Κοιμηθείτε σαν Πουλάκι

Ήρθε η μεγάλη ευκαιρία να ευχαριστηθείτε όσο ποτέ τον ύπνο σας! Σε πολλούς λείπει αυτή η συνήθεια, με το σύγχρονο τρόπο ζωής και το άγχος να σας κυριεύει ακόμα και τις ώρες ανάπαυσης! Είναι στο χέρι σας να συγχρονίσετε το βιολογικό σας ρολόι, κάτι που έχει τεράστια αξία τόσο για την υγεία σας όσο και την παραγωγικότητά σας! Ακόμα και ένας μεσημεριανός σύντομος ύπνος βοηθάει τον οργανισμό να αποδίδει τα μέγιστα.

  1. Η ανεκτίμητη αξία του…..Διαλογισμού!

Όταν κάνετε κάτι, χωρίς να κάνετε κάτι. Κάθεστε, συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας, , ηρεμείτε, αδειάζετε τις σκέψεις, συγκεντρώνεστε σε κάποια φράση, σε μία προσευχή. Ιδανικά να γίνεται το πρωί, το μυαλό σας είναι ξεκούραστο, φρέσκο, λειτουργεί και λειτουργεί και γίνεται καταιγισμός υπέροχων ιδεών, εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

  1. Φιλοσοφώντας

Τα πιο σπουδαία πράγματα ίσως να λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες. Αφιερώστε χρόνο και φιλοσοφείστε. Αφεθείτε. Αναζητείστε τις αλήθειες της ζωής. Γιατί ήρθατε σε αυτό τον κόσμο, τι είναι αυτό που σας προβληματίζει, ποια φαινόμενα απατούν και ποια δεν απατούν. Κάντε τις δικές σας ερωτήσεις και δώστε τις δικές σας απαντήσεις, κάνοντας συζήτηση και διάλογο τόσο με τον εαυτό σας όσο και με ανθρώπους που επιθυμείτε.

  1. Ονειρεύομαι ένα κόσμο… δικό μου!

Ένα πολύ σημαντικό για τη ψυχολογία σας, είναι να σκέφτεστε το μετά, το επόμενο, το αύριο. Ίσως είναι λίγο δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να ονειρεύεστε, να θέτετε στόχους, να νιώθετε πως είστε ικανοί για τα πάντα (ακόμα και να εφευρίσκετε το εμβόλιο του κορονοϊού). Αυτή σας η πράξη αυτομάτως σας οδηγεί στο να νιώθετε ζωντανοί, να νιώθετε έτοιμοι να σχεδιάσετε το μέλλον σας και τα επιτεύγματα που ονειρεύεστε. Ακόμα μπορεί να μην είστε σίγουροι για το τι επιθυμείτε, επομένως πάρτε μια κόλλα χαρτί και καταγράψτε έστω και την πιο απλή σκέψη σας.

  1. ‘’Βγες στο μπαλκόνι να δεις ‘’ – Πυξ Λαξ

Όταν εννοώ, βγαίνετε είτε στο μπαλκόνι μας, είτε στην εξώπορτά μας, να μας φωτίσει ο ήλιος, να δούμε τον καιρό, παρατηρούμε την ατμόσφαιρα, κάνουμε όμορφες και θετικές σκέψεις, συνειδητοποιούμε την αξία του να ζει κανείς στην ομορφότερη χώρα του πλανήτη!

  1. Ποιοτικός Χρόνος με τους Ανθρώπους μας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που συζητήσατε, που κάνατε όμορφα πράγματα με τους δικού σας; Είναι μια καλή περίοδος να έρθετε κοντά, να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον, να καλύψετε κάθε κενό ανάμεσά σας, να εξομολογηθείτε, να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να δώσετε και να πάρετε! Ακόμα μπορείτε να έρθετε κοντά και από μακριά με βιντεοκλήσεις με φίλους και πρόσωπα που αγαπάτε!

  1. Ενημέρωση με το Μέτρο!

Ακούτε εδώ, ακούτε εκεί, διαβάζετε τόσα, πιστεύετε άλλα τόσα! Βάλτε μια άνω τελεία. Απαραίτητη η ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει στο κόσμο, αλλά θέλει μέτρο. Προφυλάξτε την ψυχολογική κατάστασή σας. Γύρω στα 30 λεπτά την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, είναι αρκετά για να έχετε μια εικόνα των πραγμάτων, χωρίς εμμονές, φόβους, ψυχική και σωματική αναταραχή.

Μια ζωή την έχουμε άλλωστε. Ζήστε, νιώστε, χαμογελάστε, επιβεβαιωθείτε πως γνωρίζετε να περνάτε όμορφα, κάνοντας τόσα πράγματα, έχοντας πάντα επίγνωση για τις εξελίξεις του κόσμου που ζούμε. Δημιουργείστε το δικό σας εμβόλιο της αγάπης, της αισιοδοξίας και της παραγωγικότητας.

Photos: Pexels

Έλενα Τικταμπανίδη

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες