Back to top

Δρομείς & προπόνηση με αντιστάσεις-βάρη (βίντεο)

Οι μεγάλες αποστάσεις καταπονούν το σώμα.

Πολλοί δρομείς χάνουν μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όμως ένα σωστό και εξειδικευμένο πρόγραμμα με βάρη θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ανέπαφη τη μυϊκή μας μάζα, ενώ πολλές φορές θα αποτελέσει και ένα βήμα για ταχύτερη αποθεραπεία.

Αρχικά θα πρέπει να κάνουμε κάποια βάρη τις μέρες που δεν τρέχουμε. Οι μεγάλες αποστάσεις μας εξαντλούν και το να προσθέσουμε βάρη εκείνες τις μέρες δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αφού περιέχει κινδύνους.

Έτσι λοιπόν τις μέρες που δεν τρέχουμε μπορούμε να πραγματοποιούμε προπονήσεις με βάρη που σκοπό έχουν να αυξήσουν την απόδοση στο τρέξιμο μας αλλά  και να ελαχιστοποιήσουν τους τραυματισμούς.

Κάνοντας την προπόνηση με βάρη βελτιώνουμε την δρομική μας οικονομία κάτι που αυξάνει σημαντικά την απόδοση στο τρέξιμο, βελτιώνει την ταχύτητα αλλά και την συνεργασία των μυών,με αποτέλεσμα όλο το μυικό σύστημα να δουλεύει αρμονικότερα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Με τα βάρη ενδυναμώνουμε  τους σταθεροποιητές μύες του κορμού αλλά και τους εν τω βάθει  μύες που θέλουν ειδική εκγύμναση όπως ασκήσεις σταθεροποίησης και πλυομετρίας. Έτσι, δυναμώνοντας τον κορμό μας, ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες για παθήσεις ιδιαίτερα της μέσης αλλά και της πυέλου.

Όσον αφορά την ενδυνάμωση των ποδιών η προπόνηση με βάρη μπορεί να μας επιλύσει προβλήματα ανισσοροπίας τετρακεφάλου και δικεφάλου μυός που είναι μια από τις κυριότερες αιτίες τραυματισμών. Επίσης όσο πιο λειτουργικοί γίνονται οι μυες των ποδιών τόσο λιγότερες επιβαρύνσεις θα έχουμε στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα η καταπόνηση να είναι σημαντικά μειωμένη.

Εμπιστευτείτε λοιπόν το προγραμμά σας σε έναν έμπειρο γυμναστή που θα κάνει πράξη όλα αυτά μέσα σ ένα πρόγραμμα εφάμιλλο των στόχων σας!

 

Γράφει ο Παναγιώτης Λεπτοκαρίδης

Βιογραφικό: Απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δρομέας μεγάλων αποστάσεων με 3 Μαραθώνιους στο ενεργητικό του, ποδοσφαιριστής ο ίδιος από το 2003 και προπονητής σε ακαδημίες ποδοσφαίρου αλλά και διαιτητής, ασχολήθηκε με την εκγύμναση μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ατόμων εφαρμόζοντας διάφορους τρόπους εκγύμνασης (TRX, Crosscage, Crossfit training, βάρη, E.M.S ηλεκτροδιέγερση). Στο Wellnessfit αναλαμβάνει τη «σκληρή» δουλειά, εφαρμόζοντας τις γνώσεις του και την εμπειρία του σε ομαδικά και ατομικά προγράμματα.

 

Wellnessfit Tailor Made Training Center

Οι trainers του Wellnessfit γράφουν για σένα.