Back to top

Γιατί και πως να χρησιμοποιήσω το "αρνητικό πέρασμα" στον επόμενο αγώνα

Το αρνητικό πέρασμα ή “negative split” σημαίνει ότι ο αθλητής τρέχει το δεύτερο μισό του αγώνα σε ταχύτερο χρόνο από το πρώτο. Ο Eliud Kipchoge μ’ αυτή τη στρατηγική πραγματοποίησε το παγκόσμιο ρεκόρ στο μαραθώνιο του Βερολίνου με 2:01’39¨, ενώ τα περάσματα του ήταν 14΄24¨(5k) - 29΄01¨(10k) - 61΄06¨(HM- 86΄45¨(30k) - 2:01΄39¨, δηλαδή έτρεξε το πρώτο μισό σε 61΄06¨ και το δεύτερο μισό σε 60΄33.

 

"Αν και οι έμπειροι-ελίτ δρομείς χαρακτηρίζονται από αυτήν την στρατηγική, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη τεχνική προκειμένου να τερματίσει τον αγώνα του με δυνάμεις."

 

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες δρομείς ξεκινούν τον αγώνα τους σε ένα έντονο για τις δυνατότητες τους ρυθμό ή ακόμα και με σπριντ. Στη συνέχεια, κάνουν ό, τι μπορούν προκειμένου να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπή ρυθμό, και καταλήγουν σε ένα αργό ρυθμό στο τελευταίο (και πιο σημαντικό) μέρος του αγώνα. Ένα αρνητικό πέρασμα απαιτεί ο δρομέας να έχει αρκετή υπομονή στα πρώτα στάδια του αγώνα και να αυξάνει σταδιακά το ρυθμό ανάλογα με τις δυνατότητες του. Το αρνητικό πέρασμα προϋποθέτει καλό προγραμματισμό και φυσικά να έχει πραγματοποιηθεί σε αρκετές προπονήσεις, ώστε ο δρομέας να έχει εξοικειωθεί μ΄αυτό.

 

"Το negative split δίνει στο σώμα σας το χρόνο να ζεσταθεί. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα σε ένα μέτριο, αλλά ταυτόχρονα εφικτό ρυθμό, οι μύες είναι πιο εύκαμπτοι και μπορούν να δεχθούν πιο εύκολα παρατεταμένη πίεση.

 

Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που δημιουργούν ευφορία, γνωστές και ως ενδορφίνες, ενεργοποιούνται από τα πρώτα χιλιόμετρα, οπότε αυξάνετε ο ρυθμός χωρίς ο δρομέας να καταλάβει την επιβάρυνση. Αργότερα όμως η επιβάρυνση αυτή που δέχεται, ακόμα και στα πρώτα μέτρα του αγώνα, θα είναι ιδιαίτερη δαπανηρή στο τελευταίο μέρος. Ακόμα και σε έναν αγώνα 5 χιλιομέτρων, ένας ερασιτέχνης δρομέας καλό θα ήταν να ξεκινήσει το πρώτο χιλιόμετρο σε πιο αργό ρυθμό, ώστε να μην ενεργοποιήσει, από την αρχή, τον αναερόβιο μηχανισμό του (που στους ερασιτέχνες δρομείς δεν είναι ανεπτυγμένος)  και φέρει τον οργανισμό του σε μία «άβολη» κατάσταση.

Παρόλα αυτά, ένα αρνητικό πέρασμα, υπάρχει περίπτωση να είναι αρκετά δύσκολο να εκτελεστεί την ημέρα του αγώνα. Η ενέργεια του πλήθους μπορεί να οδηγήσει έναν ερασιτέχνη δρομέα πιο γρήγορα απ' ότι σκοπεύει, ειδικά στα πρώτα χιλιόμετρα. Μπορεί επίσης να αμφισβητήσει την συγκεκριμένη τακτική, πεπεισμένος ότι το σώμα του θα μπορεί να επιταχύνει καθώς ο αγώνας εξελίσσεται.

Για να εκτελέσει ένας δρομέας ένα αρνητικό πέρασμα, πρέπει να εκπαιδευτεί σ’ αυτό. Καλό θα ήταν λοιπόν, κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, να αρχίζει να τρέχει με ένα ρυθμό 15-20 δευτερολέπτων πιο αργά από τον προγραμματισμένο μέσο ρυθμό της προπόνησης του και σταδιακά, κατά τη διάρκεια του "κομματιού", να επιταχύνει, μέχρι να φτάσει σε ένα ρυθμό ταχύτερο στα τελευταία μέτρα-χιλιόμετρα.

 

 

 

Ανέστης Παπούλιας

Τρέξτε με τον Ανέστη