Back to top

Η σημασία της κολύμβησης στους αγώνες τρίαθλου

Είναι ευρέως γνωστό ότι το τρίαθλο σαν άθλημα έχει μία άγρια ομορφιά διότι είναι εντελώς απρόβλεπτο. Ένας αγώνας μπορεί να ξεκινήσει ιδανικά για έναν αθλητή, αλλά να μην έχει ίδια κατάληξη, όπως ακριβώς και το αντίθετο. Η αρχή όμως, όπως λένε όλοι, είναι το ήμισυ του παντός οπότε, το κολυμβητικό σκέλος αποτελεί θεμέλιο για τους περισσότερους προπονητές, αλλά και τους αθλητές. Παρακάτω θα δούμε ξεχωριστά πως επηρεάζει μία καλή επίδοση στο κολυμβητικό σκέλος τη συνολική επίδοση σε έναν αγώνα τριάθλου ανά απόσταση.

Super Sprint & Sprint Αποστάσεις: Το κολύμπι είναι βασικό θεμέλιο νίκης

Ένας τριαθλητής με background κολύμβησης που έχει και σχετικά καλό επίπεδο σε ποδήλατο και τρέξιμο, έχει τεράστιο προβάδισμα στις μικρές αποστάσεις (super sprint, sprint) σε σχέση με κάποιον που ήταν αποκλειστικά δρομέας ή ποδηλάτης. Κι αυτό διότι μπορεί να χτίσει μία καλή χρονική διαφορά βγαίνοντας από το νερό, αλλά και να βγει πιο «ξεκούραστος» κάτι που θα τον/την βοηθήσει να δώσει περισσότερη ενέργεια σε ποδήλατο και τρέξιμο. Επιπλέον, η απόσταση είναι μικρή οπότε αυτό το προβάδισμα δύσκολα καλύπτεται όσο καλός ποδηλάτης ή δρομέας είναι ο αντίπαλος. Τα παραδείγματα είναι πολλά, καθώς ακόμη και στις εγχώριες διοργανώσεις οι τριαθλητές που προέρχονται από το χώρο της κολύμβησης μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις στις sprint αποστάσεις.

Μεσαίες και Μεγάλες Αποστάσεις: «Το κολύμπι δε σου χαρίζει τη νίκη, αλλά μπορεί να στη στερήσει»

Σχετικά με τις μεγαλύτερες αποστάσεις που είναι είτε Ολυμπιακή είτε Half Ironman είτε Ironman, το κολύμπι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ωστόσο όσο μεγαλώνει σε έναν αγώνα τριάθλου η απόσταση του ποδηλατικού και του δρομικού σκέλους, μία καλή επίδοση στο κολύμπι δεν αρκεί από μόνη της. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικά τα λόγια και του Jan Frodeno (Χρυσού Ολυμπιονίκη, Παγκόσμιου Πρωταθλητή σε Ironman και Half Ironman) «Το κολύμπι δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει τη νίκη σε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει στην ήττα». Οπότε είναι πολύ σημαντικό να είσαι στο front pack των κολυμβητών ώστε να μη "χτίσει" ο προπορευόμενος μεγάλη διαφορά.

Αυτό που φαίνεται στις μεγαλύτερες αποστάσεις δεν αρκεί να είσαι top level κολυμβητής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman στη Χαβάη ο Jan Sibbersen κατέρριψε το ρεκόρ του κολυμβητικού σκέλους που κρατούσε 20 χρόνια καταγράφοντας επίδοση 46:29 ωστόσο ο τερματισμός του ήταν αργός με 10:37:33. Ενώ και στις γυναίκες η «γοργόνα» από τη Βρετανία Lucy Charles παρόλο που έκανε ρεκόρ στο κολύμπι με 48:13, έχασε την πρωτιά από την τετράκις πρωταθλήτρια Daniela Ryf που όπως πάντα είχε αλάνθαστη απόδοση στο ποδηλατικό σκέλος.

Αρχάριοι τριαθλητές και κολύμπι

Όμως πέρα από τους top αθλητές, υπάρχουν και οι αρχάριοι. Η συμβουλή για έναν αρχάριο είναι αν δε νιώθει άνετα με το κολύμπι του, είναι προτιμότερο στον αγώνα να κρατήσει ένα συντηρητικό ρυθμό. Αν χρειαστεί ακόμη και να αλλάξει στυλ κολύμβησης σε ύπτιο για να ξεκουραστεί. Είναι μεγάλο σοκ για κάποιον να κολυμπάει για πρώτη φορά με τόσα άλλα άτομα γύρω του, το άγχος και οι παλμοί αυξάνονται, το γαλακτικό οξύ εμφανίζεται λίγο πιο γρήγορα και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό οδηγεί έναν αρχάριο στην εγκατάλειψη. Στατιστικά μάλιστα οι περισσότερες εγκαταλείψεις σε αγώνα γίνονται στο κολυμβητικό σκέλος.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το κολύμπι είναι πολύ σημαντικό τόσο για να ξεκινήσεις το τρίαθλο, όσο και για να καταφέρεις να αναδειχθείς. Μία καλή επίδοση, ανάλογα με την απόσταση, μπορεί να είναι παράγοντας νίκης.

 

Κωνσταντίνος Δάινας

Κάντε triathlo με τον Κωσταντίνο