Back to top

Η Συμβολή του Pilates σε Δρομικά Αθλήματα Μεγάλων Αποστάσεων.

Η μέθοδος του Pilates αποτελεί μια εναλλακτική μορφή άσκησης για δρομείς μεγάλων απόστασεων καθώς βελτιώνει την αναπνοή, την ευλυγισία και την εν γένει μηχανική του σώματος. Αντίθετα, μάλιστα, με την παγιωμένη αντίληψη που θεωρεί το ασκησιολόγιο του Pilates καταλληλότερο για την αποκατάσταση τραυματισμών, οι ασκήσεις Pilates συμβάλλουν ουσιαστικά στην προετοιμασία του σώματος για ένα ευρύ φάσμα δρομικών αθλημάτων από αγώνες ταχύτητας μικρών αποστάσεων μέχρι τον μαραθώνιο.

Το σημαντικότερο όφελος που μπορεί να αντλήσει ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων από την ενσωμάτωση του ασκησιολόγιου του Pilates στην προπόνησή του, σχετίζεται με την ενίσχυση του κορμού του. Η μέθοδος του Pilates αποτελεί, ίσως, την μοναδική μορφή εκγύμνασης η οποία απαιτεί την συνεχή εμπλοκή του κορμού του σώματος, ενδυναμώνοντας το σύνολο των μυϊκών ομάδων που σχετίζονται με το ισχύο, τους κοιλιακούς, το πυελικό επίπεδο, την πλάτη και τους ώμους.

Το τρέξιμο αποτελεί μία εξαιρετικά επαναλαβανόμενη κίνηση η οποία ασκεί ένα τεράστιο φορτίο πίεσης στις αρθρώσεις. Το ασκησιολόγιο του Pilates λειτουργεί προστατευτικά έναντι της καταπόνησης των αρθρώσεων καθώς εστιάζει στην ενδυνάμωση των μυών και των συνδέσμων αποτρέποντας τους τραυματισμούς. Ιδιαίτερα για τα δρομικά αθλήματα μεγάλων αποστάσεων, η μέθοδος του Pilates έχει συσχετισθεί με την βελτίωση της κάρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας και την ελαχιστοποίηση του μεταβολικού κόστους. Το μεταβολικό κόστος αποτιμά σε όρους μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) την ικανότητα του αθλητή να εξοικονομεί ενέργεια για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Γράφει η Ιωάννα Σωτηροπούλου

 

Wellnessfit Tailor Made Training Center

Οι trainers του Wellnessfit γράφουν για σένα.