Back to top

Μυϊκή αποκατάσταση μετά το Μαραθώνιο

Όπως όλοι οι δρομείς γνωρίζουμε ο μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που περιέχει έντονη μυϊκή κόπωση. Το πιο δύσκολο κομμάτι φυσικά της μυϊκής κόπωσης που αισθανόμαστε δεν είναι την ώρα του αγώνα αλλά στο τέλος και για τις επόμενες μέρες. Το βασικό ερώτημα όλων των δρομέων είναι πως αντιμετωπίζεται αυτή η μυϊκή κόπωση όσο πιο ανώδυνα γίνεται?

Με τον όρο μυϊκή κόπωση εννοούμε όλες τις φλεγμονές ( μικρές και μεγάλες) που έχουν δημιουργηθεί την διάρκεια του αγώνα. Αυτές οι φλεγμονές μπορεί να είναι ένα απλό πιάσιμο το οποίο διαρκεί μερικές μέρες ή ακόμη χειρότερα κάποιος μυϊκός τραυματισμός. Η διάγνωση( χωρίς την γνώμη κάποιου ειδικού) συνήθως γίνεται με το πέρασμα των ημερών αν ο μυϊκός πόνος επιμένει και δεν υποχωρεί.

 

Μερικοί τρόποι για να φύγει πιο γρήγορα η μυϊκή κόπωση

Αθλητικό μασάζ: όπως έχω ξανά αναφέρει το αθλητικό μασάζ υποστηρίζει την επούλωση των μαλακών μορίων σε περιπτώσεις τραυματισμού. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού στο μυοσκελετικό σύστημα. Είναι αρκετά αποτελεσματικό στην πρόληψη οξέων τραυματισμών για την αποφυγή μη φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού ιστού (π.χ. μυϊκές θλάσεις), αλλά όπως και για χρόνιους τραυματισμούς από επαναλαμβανόμενη ένταση( π.χ. τενοντίτιδες).

Κρυoθεραπεία : Η έκθεση του οργανισμού σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες έχει ευεργετική δράση για το μυϊκό σύστημα των αθλητών. Η κρυοθεραπεία συνεισφέρει άμεσα στην βελτίωση λειτουργικότητας και αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων όπως και στην αναγέννηση κυττάρων και αναστολή φλεγμονών.

Μερικά ήπια τρεξίματα τις επόμενες μέρες: το τρέξιμο χαμηλής έντασης και διάρκειας τις επόμενες μέρες βοηθάει τους μύες να ξανά αποκτήσουν μια ομαλή κυκλοφορία του αίματος η οποία θα βοηθήσει στην μείωση των φλεγμονών.

Καλές διατάσεις: ήπιες και σταδιακά πιο έντονες διατάσεις την εβδομάδα μετά τον αγώνα θα φανούν πολύ χρήσιμες στην μυϊκή αποκατάσταση.

 

Αναστάσιος Ψαρογιάννης

Ο Φυσιοθεραπευτής της Ομάδας