Back to top

Ο Eliud Kipchoge περιγράφει την προετοιμασία του (Μέρος 2)

Γεια σας,

Βρισκόμασε δυόμισι μήνες πριν από τον αγώνα, και τις τελευταίες εβδομάδες με την εισαγωγή των προπονήσεων σε στίβο, έχουμε μπει στο πιο κρίσιμο στάδιο της προετοιμασίας.

Όπως πιθανόν να γνωρίζεται, παλίοτερα συμμετείχα σε στιβικά αγώνισματα (παγκόσμιος πρωταθλητής 5000μ. στο Παρίσι το 2003). Από τότε όμως που αποφάσισα να επικεντρωθώ στον μαραθώνιο, κάνω προπονήσεις στο χωμάτινο στίβο του Eldorat.

Οι προπονήσεις σε στίβο, που γίνονται κάθε Τρίτη, είναι πολύ σημαντικές για την φυσική μου κατάσταση. Επιπλέον, ενεργοποιούν το σώμα μου να συνηθίσει το τρέξιμο σε υψηλό ρυθμό, το οποίο είναι ουσιαστικής σημασίας στην προσπάθεια μου να σπάσω το δύωρο στον μαραθώνιο.

Κάθε φορά που επιστρέφω στον στίβο έχω ένα ευχάριστο συναίσθημα. Οι προπονήσεις πάνε καλά, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι το σώμα μου αποκρίνεται θετικά, το οποίο με γεμίζει αυτοπεπόιθηση. Αυτή η περίδος είναι και η πιο έντονη καθώς πλησιάζουμε τον αγώνα.

Σημαντικής σημασίας είναι και η αποκατάσταση μου μετά από τις προπονήσεις. Όπως έχω ήδη αναφερθεί στην προηγούμενη μου ανάρτηση, έχω προσθέσει δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις κορμού.

Επιπλέον, κάνω τρεις φυσικοθεραπείες την εβδομάδα με τον φυσικοθεραπευτή μου Peter. Δύο φορές την εβδομάδα κάνω ice bath, κυρίως την Πέμπτη μετά το long run και το Σάββατο μετά την προπόνηση fartlek. Αν και δεν είναι ιδιαίτερο ευχάριστο, με βοηθάει στην αποκατάσταση και στην μείωση των φλεγμονών.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι και η δουλειά που γίνεται με δύο από τους ανθρώπους που θα με βοηθήσουν να κρατήσω ρυθμό κατά την διάρκεια του αγώνα, τον Augustine Choge που είναι συγκάτοικος και φίλος μου και το Victor Chumo.

Οι “λαγοί” θα παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου, καθώς δεν θα με βοηθήσουν απλά να μέινω σταθερός στον ρυθμό, αλλά θα με προστατεύουν και από τον άνεμο.

Και o Augustine και ο Victor, έχουν γνώση της σημαντικότητας του ρόλου τους και είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί. Σε κάποια κομμάτια στο στίβο αλλά και σε κάποιες fartlek προπονήσεις εξασκούνται στο να μου δίνουν ρυθμό, σαν πρόβα πριν τον αγώνα

Η δουλεία που κάνουμε μαζί έχει βελτιώσει την συνεργασία μας και αυτό θα αποδειχθεί ένα κρίσιμο κομμάτι της προσπάθειας μου να τρέξω κάτω από 2 ώρες τον Μαραθώνιο.

 

 

Από την συνέντευξη στον Steve Landells

[Πηγή: ineos159challenge]