Back to top

Ο Eliud Kipchoge περιγράφει την προετοιμασία του (Μέρος 4)

Γεια σας,

Σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας μου, είναι πολύ σημαντικό το σώμα να αντιδρά θετικά στις επιβαρύνσεις που δέχεται, και είμαι χαρούμενος διότι έτσι συμβαίνει.

Πρόσφατα σε μια δημοσίευση μου στο Instagram, είχα σχολιάσει πως σε ένα πρόσφατο long run είχα δει μεγάλη βελτίωση. Πράγματι, η συγκεκριμένη προπόνηση ήταν ευχάριστη, και πραγματοποιήθηκε μόλις στο 60% των δυνατοτήτων μου.

Οι ανάσες μου ήταν καλές, οι μύες μου ήταν ταυτόχρονα δυνατοί και ξεκούραστοι, και ένιωθα τα πόδια μου να κινούνται άνετα. Είναι πολύ ευχάριστο και ελπίζω να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση και τις επόμενες έξι εβδομάδες πριν τον αγώνα.

Κάποιοι μου ζητάνε να συγκρίνω την τωρινή προετοιμασίας μου, σε σχέση με άλλους μαραθωνίους, αλλά είναι κάτι που δεν μπορώ να κάνω. Για κάθε μαραθώνιο ακολουθώ διαφορετική προετοιμασία, εξατομικευμένη, και μη ξεχνάμε ότι ο στόχος του επερχόμενου αγώνα είναι διαφορετικός από τις άλλες φορές.

Ένα κομβικό στοιχείο του αγώνα στη Βιέννη είναι οι pacemakers.Με δύο από αυτούς το Victor Chumo και τον Augustine Choge, έχουμε κάνει πολλές προπονήσεις στο στίβο, καθώς μου δίνουν ρυθμό.

Αυτό με βοηθάει πολύ γιατί όταν τους ακολουθώ, το τρέξιμο μου γίνεται ανάλαφρο και τα πόδια μου κινούνται με αυτούς, στον ίδιο ρυθμό και στην ίδια ταχύτητα.

Είμαι, επίσης, πολύ χαρούμενος που ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 1500μ. στην Αθήνα το 2004 και παγκόσμιος πρωταθλητής το 2007 στα 1500μ. και 5000μ. Bernard Lagat θα είναι ένας από του pacemakers. Ο Bernard μπορεί να αγωνίζεται με τα χρώματα της Αμερικής, ωστόσο γενήθηκε σε έαν γειτονικό χωριό στην Κένυα και έτσι γνωριζόμαστε πολύ καλά. Έχει μεγάλη εμπειρία από τους αγώνες σε στίβο και πλέον αγωνίζεται σε μαραθωνίους. Ο Bernard θα βοηθήσει και τους άλλους pacemakers, έχοντας μεγάλη γνώση πάνω στο άθλημα.

Ο κατάλογος των pacemakers που έχει ανακοινωθεί είναι εντυπωσιακός. Είναι τα αδέρφια Ingebrigtsen από την Νορβηγία, που έχουν πετύχει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Επιπλέον, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης στα 5000μ. Paul Chelimo και ο κάτοχος του ευρωπαϊκού ρεκόρ ημιμαραθωνίου Julien Waners (59:13).

Είναι μια ηθική τόνωση να έχω όλους αυτούς δίπλα μου την ημέρα του αγώνα. Είμαι ευγνώμων που αποδέχθηκαν να είναι pacemakers. Η ευχή μου είναι να πετύχουν τους στόχους τους ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ντόχα και μετά να γράψουμε μαζί ιστορία.

Πρόσφατα επισκέφθηκα το διατροφολό μου, Armand Bettonviel, στο προπονητικό camp στη Κaptagat. Η διατροφή είναι εξίσου ένα σημαντικό κομμάτι του αγώνα. Εφαρμόζουμε στην προπόνηση τη διατροφή που θα έχω στον αγώνα, προσπαθώντας να βρούμε την ιδανική λύση.

Έξω από τη ζωή στο camp, νιώθω τον ενθουσιασμό και το πάθος που οι φίλοι μου έχουν για τον αγώνα. Από το Nairobi μέχρι το Eldoret, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων βλέπω συνεχώς αυτοκίνητα, λεωφορεία και σπίτια να έχουν τα αυτοκόλλητα του INEOS 1:59 Challenge. Είμαι σίγουρος ότι όλη η χώρα θα παρακολουθήσει ζωντανά την προσπάθεια μου τον Οκτώβριο.

Νιώθω ότι ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου αθλητισμού προσμένει την προσπάθεια μου και αυτό με κάνει χαρούμενο.

Η ελπίδα μου είναι ότι θα τα καταφέρω και με τον τρόπο μου θα τους εμπνέυσω..

Ο Eliud Kipchoge περιγράφει την προετοιμασία του (βίντεο) 

Ο Eliud Kipchoge περιγράφει την προετοιμασία του (Μέρος 2)

Ο Eliud Kipchoge περιγράφει την προετοιμασία του (Μέρος 3)

 

Από την συνέντευξη στον Steve Landells

[Πηγή: ineos159challenge]