Back to top

Ο Σεπτέμβριος είναι o .... Νέος Ιανουάριος! (Μέρος Α)

Σκεφτόμενοι πως το καλοκαιράκι μας μόλις τελείωσε, μας πιάνει μια μελαγχολία και ένας κρύος ιδρώτας για τις υποχρεώσεις που μας περιμένουν και τις όποιες εκρεμμότητες αφήσαμε πίσω πριν την αναχώρησή μας για τις διακοπές μας. Κάθε όμορφο τέλος και μια νέα αρχή. Δεν χρειάζεται ούτε πανικός αλλά ούτε και αρνητικές σκέψεις. Ευτυχώς που εμείς οι ίδιοι ως ανθρώπινο είδος, έχουμε μάθει να προσαρμοζόμαστε σε κάθε κατάσταση - άλλοτε με γρηγορότερους ρυθμούς και άλλοτε με πιο αργούς, είναι σίγουρο πως στο τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα φωτεινό φως!

Τέλος καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου! Οι περισσότεροι έχουμε γυρίσει πίσω στις βάσεις μας. Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, οι μέρες γίνονται όλο και πιο μικρές και σύντομα τα δέντρα θα ρίξουν τα φύλλα τους. Έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις, έναν ανανεωμένο εαυτό, μια φρεσκάδα, μια όμορφη διάθεση, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας και να προγραμματίσουμε τα πρέπει μας με αποχρώσεις των θέλω μας! Διότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να το πιστέψουμε μέσα μας.

Το φθινόπωρο είναι απο τις καλύτερες εποχές του χρόνου για αναθεώρηση, δημιουργία, προγραμματισμό και εφαρμογή των στόχων. Νέα έρευνα έδειξε ότι οι αναζητήσεις που σχετίζονται με το στόχο αυξάνονται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν έμπνευση γύρω από τον προγραμματισμό στόχων (αύξηση κατά 128%), λίστες στόχων (αύξηση 101%), μεγάλοι οικογενειακοί στόχοι στο 86% και τέλος είναι οι στόχοι ζωής (life goals) που αγγίζει το 81 %.

Αυτές τις σεπτεμβριανές μέρες, υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία στο να γίνουν θετικές αλλαγές, να δημιουργήσουμε νέες λειτουργικές ρουτίνες, σε σύγκριση με την επιθυμία που υπάρχει στις αρχές του νέου έτους. Ίσως να μην μας βοηθάει και το κρύο τον Ιανουάριο να λειτουργούμε αποτελεσματικότερα, η υπερκατανάλωση γλυκών και η χαμηλή πρόσληψη λαχανικών και φρούτων.

Πώς μπορούμε λοιπόν να θέσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους μας καλύτερα αυτό το φθινόπωρο; Εδώ σας έχω μια λίστα με συμβουλές / προτάσεις (φθινοπωρινός δεκάλογος επίτευξης στόχων) που αφορούν την εποχή που διανύουμε, με τις αλλαγές του εαυτού μας και τους στόχους που θέλουμε να θέσουμε και να υλοποιήσουμε!

 

  1. Δώστε Αξία σε αυτά που Αγαπάτε (SMART approach)

Ισως να έχουν θετική επιρροή στην ψυχοσύνθεσή μας οι όμορφες καλοκαιρινές στιγμές μας που μόλις βιώσαμε με φίλους, οικογένεια, φύση, περιβάλλον, φαγητό, δροσερά cocktails, δραστηριότητες αναψυχής κλπ. Χρησιμοποιήστε τη προσέγγιση SMART (specific, measurable, attainable, relevant and timely) για τους στόχους σας, ώστε όχι μόνο να έχετε επιτυχία και βελτίωση του εαυτού σας, αλλά και προσωπική εξέλιξη, βήμα βήμα, έχοντας την αντίληψη και τον έλεγχο της προόδου σας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες αποτυχίας και το αίσθημα ανικανότητας ή χαμηλής αυτοεκτίμησης. Π.χ. ένας στόχος θα μπορούσε να ήταν “Θέλω να χάσω κιλά!”. Αυτό δεν είναι πλήρες. Θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε την πρόταση με το “Θέλω να χάσω 10 κιλά μέχρι το τέλος του έτους”. Σας προτείνω να βάζετε εβδομαδιαίους στόχους σε ο,τι σας απασχολεί (πχ. απώλεια βάρους, εξοικονόμηση χρήματος, θέματα υγείας / υγιεινής, λειτουργικές μικρές προθεσμίες κλπ) και να θυμάστε πως όταν "δουλεύετε" μέρος των στόχων σας, βήμα βήμα, θα επιτευχθεί και ο μεγάλος στόχος ή όνειρό σας.

Τip: Εμείς οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής χρησιμοποιούμε την Μερική και Ολική Μέθοδο στη διδασκαλία ενός αντικειμένου, που σημαίνει ότι είναι καλύτερα να ΄΄σπάτε΄΄ σε μερικά κομμάτια μια δεξιότητα (βραχυπρόθεσμος στόχος) παρά να την εκτελέσετε όλη μαζί (μακροπρόθεσμος στόχος) με αποτέλεσμα να μαθαίνετε και να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

  1. Η Αιώνια Μάχη του Πρέπει και Θέλω

Όταν πρόκειται για τον καθορισμό των στόχων σας, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις προθέσεις σας πίσω από αυτόν. Κάνετε μια αλλαγή επειδή την θέλετε / το χρειαζόσαστε, ή επειδή αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τη κάνετε; Αντί να ορίζετε στόχους που βασίζονται σε αυτό που νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε, ορίστε στόχους με βάση αυτό που πραγματικά θέλετε! Μια ζωή ακούμε τα πρέπει μας και ξεχνάμε τα θέλω μας. Επομένως καλό είναι για αρχή να γράψετε μια λίστα με αυτά που αγαπάτε και απαντούν στις προσωπικές σας ανάγκες καθώς και μια δεύτερη με αυτά που περιτριγυρίζουν το κεφάλι σας!

 

  1. Εστίαση σε Ένα (1) Στόχο!

Συχνά, οι άνθρωποι δεν επιτυγχάνουν τους στόχους για δύο λόγους: Πρώτον, έχουν πάρα πολλούς στόχους, με αποτέλεσμα να θολώνουν και να αποσυντονίζονται. Δεύτερον, οι στόχοι τους φαίνονται τόσο μεγάλοι που δεν είναι σίγουροι από πού να ξεκινήσουν. Ένα σπίτι για να φτιαχτεί θέλει καλή βάση, γερά θεμέλια, και σιγά σιγά να χτιστεί ένας ένας όροφος μέχρι να ολοκληρωθεί.

Θα σας πρότεινα να δώσετε προτεραιότητα σε έναν μοναδικό στόχο (το πιο σημαντικό για εσάς) και στη συνέχεια να ακολουθείσετε το επόμενο καλύτερο βήμα προς την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Η μεγαλύτερη νίκη σας θα ήταν να «δουλέψετε» αυτό το μοναδικό στόχο εδώ και τώρα! Φτιάχτε ένα δικό σας “business plan”. Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας: “Ποιο είναι το επόμενο καλύτερο βήμα που μπορώ να κάνω σήμερα για να φτάσω εκεί;”. Είναι μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία που θα σας οδηγήσει σε μεγαλύτερους στόχους γρηγορότερα και το σημαντικότερο είναι πως θα συνεχίσετε στη ζωή σας να ονειρεύεστε και να θέλετε να κάνετε το κάτι παραπάνω κάθε φορά.

Έλενα Τικταμπανίδη

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες