Back to top

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πελματογράφημα

Γιατί να κάνω πελματογράφημα?

Κάθε αθλητική εταιρεία χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο καλούπι για την κατασκευή κάθε μοντέλου της. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή του παπουτσιού στο «μέσο» πέλμα. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που η μορφολογία του πέλματος παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες ή στην περίπτωση που υπάρχουν ανατομικά ή άλλης φύσεως προβλήματα;

 

Τι είναι πελματογράφημα

Πελματογράφημα είναι η ανάλυση των πίεσων που ασκεί το πέλμα στατικά ή δυναμικά κατά την διάρκεια της βάδισης και του τρεξίματος. Η ανάλυση αυτή, καθώς και η κλινική εικόνα του ενδιαφερόμενου που λαμβάνεται απο τον φυσικοθεραπευτή, γίνεται μέσω ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται ψηφιακός πελματογράφος, .

 

Τι είναι ο ψηφιακός πελματογράφος

Ο ψηφιακός πελματογράφος είναι ένα σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος και επιπλέον της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση, τη βάδιση και το τρέξιμο. Η απεικόνιση αυτή γίνεται μέσω χιλιάδων αισθητήρων που ανιχνεύουν τις διάφορες πιέσεις του πέλματος και τις παρουσιάζουν με 3D μορφή σε ειδικό υπολογιστή.

Παθήσεις στις οποίες ενδείκνυται να πραγματοποιηθεί πελματογράφημα για την κατασκευή ορθωτικών πάτων

1.Πόνοι στη φτέρνα (άκανθα φτέρνας)

2. Κοιλοποδία, πλατυποδία, ραιβοποδία, κλπ.

3. Τενοντίτιδες

4. Πόνοι στο μετατάρσιο

5. Κάλοι

6. Ανισοσκελία

7. Οσφυαλγία

8. Πελματιαία απονευρωσίτιδα

9. Σκολίωση

10. Νεύρωμα Morton

11. Παραμορφωτική αρθρίτιδα

12. Παρατεταμένη ορθοστασία.

 

Ειναι απαραίτητη η προληπτική εξέταση των πελμάτων?

Φυσικά και είναι καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι διάφορες παθήσεις του άκρου πόδα δεν ανιχνεύονται με γυμνό μάτι. Ειναι γεγονός ότι αρκετοί από τους τραυματισμούς των αθλητών και κυρίως των δρομέων, οφείλονται σε λανθασμένη εμβιομηχανική του σώματος. Γι' αυτο τον λόγο, η κατασκευή ορθοτικών πάτων διορθώνει την λανθασμένη εμβιομηχανική και προλαμβάνει τους τραυματισμούς.

Αναστάσιος Ψαρογιάννης

Ο Φυσιοθεραπευτής της Ομάδας