Back to top

Πρόληψη και Αυτοθεραπεία

Είναι πολλά τα παραδείγματα αθλητών οι οποίοι ουκ ολίγες φορές κατάφεραν να βρεθούν σε υψηλό επίπεδο φορμαρίσματος και ένας τραυματισμός τα κατέστρεψε όλα. Δύσκολες προπονήσεις, θυσίες και επιμονή σε μια δύσκολη διατροφή καθώς και στερήσεις σε πολλούς τομείς καταστράφηκαν σε μια στιγμή.

Μία κοινή απορία όλων των αθλητών είναι ‘’πως μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου από τέτοιες κακές στιγμές?’’

Η πρόληψη από τραυματισμούς είναι ίσως το βασικότερο κομμάτι για την συνεχή πορεία έως την εκπλήρωση ενός στόχου

Παρακάτω θα αναφέρω μερικούς βασικούς τρόπους πρόληψης αλλά και αυτοθεραπείας σε περίπτωση που η ενόχληση έχει αρχίσει να υπάρχει:

 

    1) ΠΑΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μετά την προπόνηση

Η παγοθεραπέια έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο ανθρώπινο σώμα και βοηθάει στην άμεση αποκατάσταση από την καταπόνηση και στην πιο γρήγορη επούλωση των τραυματισμών. Είναι καλό να πραγματοποιείται μετά από κάθε προπόνηση τουλάχιστον για 5 λεπτά την φορά.

 

    2) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ σε όλους τους βασικούς μύες του ανθρώπινου σώματος

Οι διατάσεις έχουν ευεργετική δράση στον ανθρώπινο σώμα καθώς αυξάνουν την ελαστικότητα των μυών, αλλά και την κυκλοφορία του αίματος στους μύες με αποτέλεσμα την άμεση επούλωση από φλεγμονές που δημιουργούνται

 

    3) ΑΘΛΗΤΙΚΟ – ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ

Το αθλητικό μασάζ :

Βελτιώνει τους θετικούς παράγοντες της απόδοσης και μειώνει τους αρνητικούς

Μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού του συνδετικού ιστού

Υποστηρίζει την επούλωση των μαλακών μορίων σε περιπτώσεις τραυματισμού

 

    4) ΔΙΩΡΘΩΣΗ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πολύ σημαντικός παράγοντας που διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των μυών του ανθρώπινου σώματος .

Ένας βασικός τρόπος για να το πετύχεις είναι το πελματογράφημα.

Πελματογράφημα είναι η ανάλυση των πίεσων που ασκεί το πέλμα στατικά ή δυναμικά κατά την διάρκεια της βάδισης και του τρεξίματος. Η ανάλυση αυτή, καθώς και η κλινική εικόνα του ενδιαφερόμενου που λαμβάνεται από τον φυσικοθεραπευτή, γίνεται μέσω ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται ψηφιακός πελματογράφος . Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε την εμβιομηχανική του ενδιαφερόμενου και επεμβαίνουμε με κατασκευή ορθοπτικών πάτων σε περίπτωση που χρειάζεται διόρθωση.

Ολοκληρώνοντας είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το καλό ζέσταμα, η αποθεραπεία, η σωστή διατροφή, αλλά και η ξεκούραση συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

 

Αναστάσιος Ψαρογιάννης

Ο Φυσιοθεραπευτής της Ομάδας