Βρισκόμαστε σχεδόν δύο μήνες πριν από τον μεγάλο αγώνα-στόχο πολλών δρομέων, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Όλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς, ώστε να βρεθούν στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση, είτε θα τρέξουν τον μαραθώνιο 42,195μ, είτε κάποιον από τους παράλληλους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων! Όντας ημερολογιακά σε κομβικό σημείο, μερικές χρήσιμες συβουλές για σωστότερο προγραμματισμό και οργάνωση της προπόνησής σας κρίνονται απαραίτητες.
1. Προσοχή στην υγεία σας
Kαλό θα ήταν αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να περάσετε μια "βόλτα"από ένα καρδιολόγο για μια πλήρη εξέταση με καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είσαστε υγιείς, και μπορείτε σωματικά να ανταποκριθείτε στη δοκιμασία του αγώνα.
2. Εμπιστευτείτε και Γυμναστείτε με προπονητες- γυμναστές οι οποίοι έχουν σπουδάσει και κατέχουν το αντικείμενο
Ένα πρόγραμμα προπόνησης που βρήκατε τυχαία στο διαδίκτυο και υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα, συμβουλές από εμπειρικούς δρομείς που κατευθύνουν με βάση την προσωπική τους εμπειρία και ΔΕΝ έχουν επιστημονική κατάρτιση, πρέπει να αποφεύγονται. Ο μαραθώνιος και η προετοιμασία του αποτελούν μια δοκιμασία για το σώμα του δρόμεα, γι’ αυτό πρέπει να εμπιστεύεστε ΜΟΝΟ επιστημονικά αναγνωρισμένους ανθρώπους που κατέχουν το αντικείμενο και ξέρουν να προσαρμόσουν την προπόνηση, ανάλογα με τις δυνατότητες σας, ώστε να σας οδηγήσουν σε έναν υγιή τερματισμό. Η προπονητική μπορεί να φάινεται απλή εκ πρώτης όψεως, αντίθετα όμως, αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα. Μια λανθασμένη επιλογή προπονητή, με κριτήρια όπως, οι επιδόσεις του κλπ, και όχι η επιστημονική του κατάρτιση που πιστοποιείται από τον αντίστοιχο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών, μπορεί μακροπρόθεσμα να σας ζημιώσει. Γι' αυτό κάντε τη σωστή επιλογή εξ' αρχής.
3. Προσοχή στις υπερβολές με τα χιλιομετρα και τον όγκο προπόνησης.
Οι υπερβολές πάντα κάνουν κακό, φέρνουν τραυματισμούς, επιπλέον κουραση κ.ο.κ. Δύο μήνες πριν τον αγώνα θα πρέπει να είστε αρκετά προσεχτικοί. Μην ρισκάρετε χωρίς να υπάρχει λόγος.
4. Προσοχή στις εντάσεις της προπόνησης και στο ποσό συχνά αυτές επαναλαμβάνονται.
Ο ρυθμός της κάθε προπόνησης είναι συγκεκριμένος, εξυπηρετεί κάποιο σκοπό και δεν πρέπει να παραβιάζεται. Τρέξτε σε “επιτρεπτούς” ρυθμούς με βάση έναν έργομετρικο έλεγχο και την σωστή καθοδήγηση του προπονητή-γυμναστή σας.
Επιτυχία σε όλους!