Back to top

Συνδυασμός Ήλιου και Άθλησης

Φαίνεται ότι τόσο η ηλιοθεραπεία όσο και η άσκηση έχουν εξαίρετα οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο, όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό, τα οφέλη της εκγύμνασης πολλαπλασιάζονται. H προπόνηση που γίνεται σε εξωτερικό χώρο ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες συνοδεύεται από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και του θερμού κλίματος.

Το φως του ήλιου μονοπαραγοντικά συμβάλλει στη βελτίωση του μυϊκού τόνου και της μυϊκής αντοχής ενώ παράλληλα αυξάνει και την παραγωγή τεστοστερόνης τόσο σε άρρενες όσο και σε γυναίκες. Παράλληλα προάγει την ενεργοποίηση μελανοκορτινών ορμονών, οι οποίες παράγονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και επιδρούν αφενός καταστέλλοντας το αίσθημα της όρεξης και αφετέρου ενεργοποιώντας την έκκριση μελανίνης.

" Η άσκηση με την επικουρική επίδραση του ηλιακού φωτός πολλαπλασιάζει τα ωφέλη και τις βιολογικές προσαρμογές που επιφέρει. "

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η ηλιοθεραπεία συνδυάστηκε με πρόγραμμα εκγύμνασης, η απόδοση των μετεχόντων βελτιώθηκε κατά 19 τοις εκατό, σύμφωνα με τις δοκιμασίες φυσικής κατάστασης. Επιπρόσθετα, τα άτομα που εκτέθηκαν στο υπεριώδες φως παρουσίασαν 50 τοις εκατό μείωση των κρυολογημάτων συγκριτικά με τα άτομα που δεν έκαναν ηλιοθεραπεία, και το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτουργούσε πολύ πιο ικανοποιητικά. Επίσης, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε επιπλέον ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τους χειμερινούς μήνες, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Η εκδρομή σε έναν ηλιόλουστο προορισμό τους χειμερινούς μήνες φαίνεται ότι έχει ανοσοενισχυτική επίδραση. Η καθημερινή παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε ψυχρά κλίματα, επίσης συντελεί στην ικανοποίηση των αναγκών του οργανισμού για υπεριώδες φως. Η αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης προάγει την ανάπτυξη μυϊκού τόνου.

Επιπλέον, η προπόνηση σε ζεστό περιβάλλον βελτιώνει την αντοχή στην κούραση, μειώνεται η έκκριση γαλακτικού οξέος ενώ βελτιώνει το αερόβιο καρδιαγγειακό σύστημα λόγω της ενίσχυσης της καρδιακής παροχής, η οποία είναι απαραίτητη για να μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος μέσω του δέρματος, αλλά και στους συσπώμενους μύες. Ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με την προσαρμογή του στις συνθήκες ζεστού περιβάλλοντος όσο και στις συνθήκες άσκησης. Οπότε πρέπει να προσαρμοστεί στην καλύτερη αξιοποίηση του οξυγόνου τόσο στο μυικό όσο και στο καρδιο-αναπνευστικό σύστημα. Αυτού του είδους τα εναλλακτικά μονοπάτια αιματικής παροχής και μεταβολισμού που λαμβάνουν χώρα σε συνθήκες άσκησης κατά τις ηλιόλουστες περιόδους αποτελούν και μέθοδο προπόνησης για βελτίωση αποδόσεων αθλητών.

Σαφώς πρέπει να λαμβάνονται πάντα οι κατάλληλοι, συνιστώμενοι προστατευτικοί παράγοντες από αρχάρια ή και προπονημένα άτομα ώστε να αποφεύγονται πιθανές επιπλοκές και να υπάρχει ασφάλεια του ατόμου.

 

Επιμέλεια:

Γαβαλά-Αλεξάκη Αλεξάνδρα, Απόφοιτος Ιατρικής Διαιτολογίας, Παν/μιου Αθηνών