Back to top

Τα καλοκαιρινά μπάνια βοηθούν στην αποκατάσταση τραυματισμών

Το καλοκαίρι έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του και οι αθλητές βαίνουν προς τις τελευταίες αγωνιστικές υποχρεώσεις πριν τελειώσει η σεζόν και ξεκινήσουν οι διακοπές. Ωστόσο υπάρχουν και τραυματίες οπού είναι μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να αναρρώσουν από διάφορους τραυματισμούς ώστε να μπουν στην επόμενη σεζόν πιο δυνατοί.

 

Πως μπορούν οι τραυματίες να εκμεταλλευτούν τις καλοκαιρινές διακοπές?

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσουμε τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς να υποχωρήσουν είναι το κολύμπι στην θάλασσα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μορφή άσκησης όπου οι αρθρώσεις έχουν μειωμένες τριβές και φορτία, γεγονός που βοηθάει τους μύες να γυμνάζονται χωρίς να επιβαρύνονται αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια που τις περιβάλλουν.

 

Παραδείγματα μυοσκελετικών παθήσεων

Ένα από τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα που βελτιώνονται με τα καλοκαιρινά μπάνια είναι η οσφυαλγία (πόνος στην μέση από διάφορα αίτια). Αυτό οφείλεται στο ότι οι βασικότεροι μύες που βρίσκονται σε συνεχείς τάση κατά την διάρκεια της κολύμβησης είναι οι ραχιαίοι μύες. Πιο συγκεκριμένα η κολύμβηση βοηθάει τους περιφερικούς μύες της σπονδυλικής στήλης να δυναμώσουν και να την στηρίζουν καλύτερα.

Περίπου με τον ίδιο τρόπο βοηθάει τραυματισμούς όπως αρθρίτιδα, κακώσεις συνδέσμων και μηνίσκων του γόνατος, οστικό οίδημα, κάταγμα κόπωσης, χειρουργημένους ασθενείς να ξανά αποκτήσουν κινητικότητα πιο γρήγορα και με ασφάλεια, όπως επίσης και ανθρώπους με νευρολογικά προβλήματα.

Σε κάθε παραπάνω τραυματισμό οι περιφερικοί μύες του σημείου της πάθησης δυναμώνουν και στηρίζουν καλύτερα την άρθρωση η το σημείο όπου υπάρχει η φλεγμονή με αποτέλεσμα να βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής.

 

Βασικό είναι η διάρκεια και η ένταση στην κολύμβηση να αυξάνεται σταδιακά και όχι να γίνονται υπερβολές, επίσης αν ο τραυματισμός είναι σε πρώιμα στάδια καλύτερα να αποφεύγεται η κολύμβηση και κάθε είδος άλλης άσκησης που τον επηρεάζει. Πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό και φυσικοθεραπευτή που μας παρακολουθεί.

 

Να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι.

 

Αναστάσιος Ψαρογιάννης

Ο Φυσιοθεραπευτής της Ομάδας