Η μεγαλύτερη ποσότητα ιδρώτα που παρατηρήθηκε ποτέ από μαραθωνοδρόμο ήταν από τον Αλμπέρτο Σάλαζαρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι αναμένονταν να είναι από τους πιο θερμούς, τέθηκε σε ένα πρόγραμμα με στόχο να προσαρμοστεί στο τρέξιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρότι τερμάτισε στην 15η θέση, το πρόγραμμα θεωρήθηκε επιτυχημένο, διότι τα ορμονικά και θερμορυθμιστικά συστήματα του αθλητή ήταν απολύτως φυσιολογικά.
Το σώμα του Σάλαζαρ είχε αντισταθμιστεί προκαλώντας τον να ιδρώνει σε ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό - περίπου τρία λίτρα την ώρα, σε σύγκριση με το ένα λίτρο ανά ώρα για έναν μέσο αθλητή.
Οι έρευνες έχουν δείξει τις επιδράσεις της θερμότητας στις αθλητικές επιδόσεις εδώ και δεκαετίες και τα αποτελέσματά τους είναι θετικά.
Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι εκτός από την αύξηση του ποσοστού εφίδρωσης, η προπόνηση στη θερμότητα μπορεί να αυξήσει τον όγκο πλάσματος αίματος του αθλητή (που οδηγεί σε καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία), να μειώσει τη συνολική θερμοκρασία του πυρήνα, να μειώσει το γαλακτικό στο αίμα, να αυξήσει τη δύναμη των σκελετικών μυών και να κάνει ένα άτομο να αποδώσει καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, ο εγκλιματισμός στην θερμότητα μπορεί να είναι πιο επωφελής από την προπόνηση σε υψόμετρο για την πρόκληση θετικών φυσιολογικών προσαρμογών, λέει ο Santiago Lorenzo, καθηγητής φυσιολογίας στο Lake Erie College of Osteopathic Medicine και πρώην δεκαθλητής Στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
"Ο εγκλιματισμός θερμότητας παρέχει πιο ουσιαστικές βελτιώσεις στην αερόβια απόδοση από ό, τι ο εγκλιματισμός σε υψόμετρο."
Και σε αντίθεση με τη φιλοσοφία live high train low, υπάρχουν πιο γρήγορες προσαρμογές στο θερμικό στρες από ό, τι στην υποξία. Με άλλα λόγια, ισχυρίζεται ότι, η προπόνηση θερμότητας όχι μόνο κάνει καλύτερη δουλειά στην αύξηση της V02 από το υψόμετρο, αλλά κάνει τους αθλητές να αντέχουν περισσότερο σε ένα μεγαλύερο εύρος θερμοκρασιών.
Πώς να ενσωματώσετε την θερμική προπόνηση στο πρόγραμμά σας.
Όταν εγκλιματίζεστε στη θερμότητα, θα αναγκαστείτε να θέσετε σε κίνδυνο την ποιότητα της προπόνησης, λέει ο Koop. Ενώ κατανοεί τα οφέλη από τον εγκλιματισμό της θερμότητας, εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην έξυπνη προπόνηση. Αλλά αν θέλετε να ενσωματώσετε τη θερμότητα στις έντονες προπονήσεις σας, εδώ σας συστήνει πως να το κάνετε με ασφάλεια.
1. Κατ 'αρχάς, εφαρμόστε ένα πρωτόκολλο (σάουνας ή ζεστού μπάνιου) που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στην προπόνηση.
2. Συνήθως ο Koop συνιστά οι αθλητές του να χρησιμοποιούν ξηρή σάουνα αμέσως μετά το τρέξιμο. "Δεν επηρεάζει την προπόνηση όσο το τρέξιμο σε υψηλές θερμοκρασίες και τα αποτελέσματα είναι παρομοίως θετικά" αναφέρει.
Συχνά συμβουλέυει τους αθλητές του να μην πίνουν νερό κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών για να ενισχύσουν το αποτέλεσμα. Ο Koop συνιστά να δαπανώνται 20 με 30 λεπτά στη σάουνα, ανάλογα με την ανοχή του καθενός.
3. Ο Koop σημειώνει ότι όταν έχει στους αθλητές του προπόνηση σε θερμότητα προτιμάει να εφαρμόζει προπονήσεις μεγάλης διάρκειας (60’-90’) και χαμηλής έντασης. Αλλά τονίζει ότι δεν το κάνουμε αυτό σε μια μέρα αποκατάστασης, επειδή η θερμική προπόνηση είναι μια πρόσθετη επιβάρυνση στο σώμα. Ο Koop συνιστά ο αθλητής να καταναλώνει 900-1200ml ηλεκτρολύτη ανά ώρα κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών.
4. Παρά τα πλεονεκτήματα της θερμικής προπόνησης, ο Koop υπενθυμίζει στους αθλητές του ότι το τρέξιμο στη ζέστη είναι εξαιρετικά δύσκολο και συνήθως αντικαθιστά μια δύσκολη μέρα προπόνησης. "Αντικαθιστάτε ένα κέρδος για ένα άλλο", αναφέρει. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιήστε το προσεκτικά.