Back to top

Tips για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας, αγώνας στόχος για πολλούς δρομείς, πλησιάζει. Οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει το σημαντικότερο στάδιο της προετοιμασίας τους και φροντίζουν να ξεκουραστούν πριν τον μεγάλο αγώνα της Κυριακής.

Με αφορμή, λοιπόν, τον επερχόμενο αγώνα και για να μην υποπέσετε σε λάθη της τελευταίας στιγμής που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τελική σας απόδοση, παραθέτω τις εξής συμβουλές.

 

1. Φτάνω στον αγώνα έτοιμος.

Από το προηγούμενο βράδυ, έχω προετοιμάσει την τσάντα μου, με τα ρούχα που θα τρέξω, τον αριθμό συμμετοχής, το chip χρονομέτρησης και ό,τι κρίνω απαραίτητο.

Την ημέρα του αγώνα φροντίζω να φτάσω στην εκκίνηση αρκετή ώρα πριν την έναρξη, ώστε να μην τρέχω τελευταία στιγμή για το οτιδήποτε χρειαστεί.

 

2. Δεν κάνω πειράματα την ημέρα του αγώνα.

Ακολουθώ πιστά τη δοκιμασμένη ρουτίνα μου, ώστε να μην βρεθώ προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Για παράδειγμα, φοράω παπούτσια και ρούχα που τα έχω δοκιμάσει στην προπόνηση και ξέρω ότι δεν με ενοχλούν.

Τρώω το συγκεκριμένο πρωϊνό που ξέρω ότι δεν με ενοχλεί στην προπόνηση, και την κατάλληλη ώρα με βάση την προγραμματισμένη ώρα εκκίνησης του αγώνα.

 

3. Καλό ζέσταμα πριν τον αγώνα.

Το ζέσταμα πριν τον αγώνα πρέπει να περιλαμβάνει τρέξιμο 10’-15’, διατάσεις, δρομικές ασκήσεις και λίγα ανοίγματα, δηλαδή 60-80 μέτρα τρέξιμο με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Η συνολική διάρκεια υπολογίζεται στα 30’ περίπου. Επιλέγω, σωστά το πότε θα ξεκινήσω το ζέσταμα, με βάση την ώρα εκκίνησης του αγώνα. Αν υπάρχει καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα, φροντίζω να κρατηθώ “ζεστός” με ανοίγματα και δρομικές ασκήσεις.

 

4. Μετά τον τερματισμό αλλάζω ρούχα.

Αμέσως μετά τον αγώνα πρέπει να αντικαταστήσω τα βρεγμένα ρούχα με ζεστά, συμπεριλαμβανομένων και των καλτσών. Τα βρεγμένα ρούχα δεν επιτρέπουν τη σωστή αποκατάσταση και μπορεί να οδηγήσουν σε κρυολόγημα.

 

Επιτυχία σε όλους!

 

Κώστας Βασιλάκης

Tips από τον Κώστα