Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούω τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με το τρίαθλο είναι αυτή του εξοπλισμού και των δαπανών που χρειάζεται να γίνουν για τη συμμετοχή στο τρίαθλο. Η απάντηση διαφέρει και πάντα όταν απαντάω σε αυτή την ερώτηση ξεκινάω με το «εξαρτάται». Παρακάτω λοιπόν θα αναφέρουμε τι χρειάζεται ένας αρχάριος αθλητής, ο οποίος για να κάνει την ελάχιστη απαραίτητη προετοιμασία για να συμμετάσχει στον πρώτο του αγώνα, και βέβαια τον εξοπλισμό για την ημέρα του αγώνα.
Οδηγός επιβίωσης για το κολύμπι
Ξεκινώντας από το θεμέλιο λίθο του τριάθλου, την κολύμβηση. Τα απαραίτητα για την ημέρα του αγώνα είναι σίγουρα κολυμβητικό μαγιό, σκουφάκι (που το δίνει συνήθως ο διοργανωτής) και φυσικά γυαλάκια. Για να φτάσεις όμως ως τον αγώνα θα πρέπει να έχεις γράψει κι ένα βασικό αριθμό προπονήσεων, για να βελτιώσεις δύναμη, αντοχή, τεχνική και πλευστότητα. Οπότε τα βασικά που θα χρειαστείς για να προπονηθείς κυρίως στην πισίνα είναι σανίδα για ασκήσεις ποδιών και μία σειρά άλλων ασκήσεων, pool buoy (βαρελάκι) κυρίως για να κρατιούνται τα πόδια ψηλά στο νερό και να μάθει τη σωστή θέση σώματος ο αθλητής, και χεράκια για τη βελτίωση της «χεριάς» (πώς να τραβάει πιο δυνατά, πώς να βάζει το χέρι στο νερό), καθώς και για να δυναμώσουν τα χέρια και η πλάτη. Στα πιο extra για να βελτιωθεί η πλευστότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μαγιό neoprene είτε wetsuit στον αγώνα, εφόσον το επιτρέπει η διοργάνωση.
Ακόμη όσοι επιλέγουν προπονήσεις στη θάλασσα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν στον εξοπλισμό τους το safety buoy που λειτουργεί ως δείκτης θέσης για να τους προστατέψει από σκάφη, surf και κανό.
Με κύριο γνώμονα την ασφάλεια χρειάζονται τα απολύτως απαραίτητα στο ποδήλατο, κι όσο το επίπεδο ανεβαίνει προστίθενται κι άλλα.
Στο ποδήλατο μπορούν να γραφτούν πολλά για το βασικό εξοπλισμό, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι μιλάμε για αρχάριο και το ελάχιστο δυνατό budget θα αναφέρουμε τα απολύτως απαραίτητα. Ξεκινάμε από το πολύ βασικό το κράνος για την ασφάλεια και βέβαια φωτάκια και γιλέκο ασφαλείας ώστε να μας διακρίνουν τα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια προφανώς είναι το ποδήλατο, για αρχή ένα απλό ποδήλατο δρόμου, η λεγόμενη κούρσα με σκελετό αλουμίνιο, κανονικές ρόδες και γενικά τον πολύ απαραίτητο εξοπλισμό. Θα χρειαστεί επίσης γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών από ήλιο, αέρα και ιδρώτα. Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως το σκασμένο λάστιχο που συμβαίνει συχνά χρειάζεται οπωσδήποτε μία μικρή τρόμπα και μία ρεζέρβα-σαμπρέλα.
Τώρα με την προϋπόθεση ότι κατά την περίοδο της προετοιμασίας υπάρχει κάποια εξοικείωση, ο αθλητής μπορεί να προσθέσει σχαράκια στα πετάλια και κουμπωτά παπούτσια. Αυτό θα προσθέσει ταχύτητα αλλά και άνεση στην κίνηση. Καθώς μπορεί να σπρώχνει στην πρώτη φάση της πεταλιάς και να τραβάει στη δεύτερη φάση της. Ένα άλλο προαιρετικό αξεσουάρ στο ποδήλατο είναι οι αερόμπαρες στο τιμόνι, που μπορούν να προστεθούν κάνοντας τη θέση πιο αεροδυναμική, άνετη αλλά και να βελτιώσουν το χρόνο του αθλητή.
Σε ρουχισμό για να αποφευχθούν ενοχλήσεις, πόνοι και αίσθημα δυσφορίας στη βουβωνική χώρα, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί ποδηλατικό κολάν με pads ή ακόμη καλύτερα τριαθλητική στολή (trisuit). Στην περίπτωση του trisuit ο αθλητής μπορεί να ξεκινήσει και να τερματίσει έναν αγώνα ή μία προπόνηση φορώντας μόνο αυτό.
Τέλος, θα πρέπει να προστεθούν παγουροθήκες ώστε να τοποθετείται το παγούρι με το νερό ή τον ηλεκτρολύτη για τη σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του αγώνα και των προπονήσεων.
Τα απολύτως απαραίτητα είναι αρκετά για το τρέξιμο
Είτε για αγώνα είτε για προπόνηση αυτό που λέγεται συχνά στο τρέξιμο είναι «φόρα τα παπούτσια» σου και τρέξε. Έτσι και στο τρίαθλο ένα ζευγάρι καλά παπούτσια τρεξίματος είναι αρκετό. Σίγουρα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι πέλματος για να επιλεγεί το σωστό ζευγάρι παπουτσιών. Ένα μικρό tip είναι να υπάρχουν ελαστικά κορδόνια δεσίματος που σφίγγουν και ξεσφίγγουν με μία κίνηση. Αυτό διευκολύνει να φορεθούν γρήγορα στη ζώνη αλλαγής του αγώνα.
Σημαντικό επίσης είναι και το καπέλο τόσο για την προστασία από τον ήλιο όσο και για να μην επιτρέπει στον ιδρώτα να κατέβει στα μάτια.
Γενικά αξεσουάρ
Πέρα από όσα αναφέρθηκαν ένα επιπλέον χρήσιμο αξεσουάρ είναι το racebelt ώστε να φοράει τον αριθμό συμμετοχής τους εύκολα ο αθλητής χωρίς να χρειάζεται να τρυπάει την μπλούζα με παραμάνες, απλά περνάει το bib number στις υποδοχές της ζώνης και φοράει τη ζώνη μετά το κολύμπι. Σε πολλές περιπτώσεις το racebelt αποτελεί δώρο στους αγώνες.
Τέλος και ίσως σημαντικότερο από όλα είναι το τριαθλητικό ρολόϊ. Για να μπορεί να μετρήσει κάποιος καρδιακή συχνότητα, ταχύτητα καθώς και πολλές άλλες ενδείξεις για να ορίσει το ρυθμό του αγώνα αλλά και των προπονήσεων. Είναι ένα ακριβό αξεσουάρ, αλλά απαραίτητο για όλα τα επίπεδα αθλητών είτε προπονούνται μόνοι τους είτε με προπονητή.