Back to top

Ζώνη αλλαγής: Πώς να κερδίσεις χρόνο ;

Σε κάθε αγώνα τριάθλου πέρα από την επίδοση σε κάθε αγώνισμα, κομβικής σημασίας είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί ο αθλητής για τη μετάβασή του από το ένα άθλημα στο άλλο. Κοινώς, όσο καλύτερα προετοιμάσεις τη ζώνη αλλαγής σου τόσο θα διευκολυνθείς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες βοηθητικές συμβουλές τόσο γι' αυτούς που προσπαθούν να τρέξουν για πρώτη φορά έναν αγώνα τριάθλου, όσο και για τους πιο πιο έμπειρους:

1. Βάλε σημάδι:

Ακόμη κι αν είσαι από αυτούς που προσανατολίζονται εύκολα, τη στιγμή που θα έχεις βγει από το νερό και με τους παλμούς σε υψηλά επίπεδα είναι πολύ εύκολο να χαθείς στη ζώνη αλλαγής και να χάσεις πολύτιμα δευτερόλεπτα. Πέρα από το νούμερο στο καλάθι σου, είναι καλό να βάζεις ένα σημάδι όπως πχ. τη σημαία ενός χορηγού.

2. Σεβασμός στον συναθλητή:

Ο εγωϊσμός στα αθλήματα αντοχής δε χωράει, οπότε προσπάθησε να δώσεις χώρο στους διπλανούς σου και μην απλώνεις το δικό σου εξοπλισμό πέρα του λογικού πλαισίου. Επίσης, κατά τη διάρκεια του αγώνα, ακόμη και να θες να κάνεις την πιο γρήγορη αλλαγή που μπορείς, πρέπει να κρατήσεις το χώρο σου καθαρό, φρόντισε να μην πετάξεις εξοπλισμό όπως στολή ή ποδηλατικά παπούτσια εκτός του κουτιού σου ή έστω δίπλα από αυτό. Αυτό μπορεί να δυσχεραίνει την προσπάθεια του συναθλητή σου, και σε πολλούς αγώνες η μη τήρηση των στοιχειωδών επιφέρει χρονική τιμωρία.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην παρεμποδίσεις κάποιον άλλο αθλητή την ώρα που βρίσκεσαι στη ζώνη αλλαγής. Οπότε είναι χρήσιμο να κοιτάζεις γύρω σου και φυσικά την ώρα που κάνεις αλλαγή εξοπλισμού να μην εμποδίζεις κάποιον άλλο, είτε να περάσει είτε να κάνει ο ίδιος αλλαγή. Για παράδειγμα, είναι ανθρώπινο να θελήσει κάποιος να καθίσει στο έδαφος για να φορέσει παπούτσια, αλλά αυτό πρέπει να το κάνει μπροστά ακριβώς από το δικό του χώρο κι όχι να κλείνει το χωρό των διπλανών του.

3. Βγάλε μεθοδικά τη στολή σου αν φοράς:

Όσοι επιλέγουν στολή κολύμβησης λόγω θερμοκρασίας, καλό θα ήταν να μην τη χρησιμοπιήσουν πρώτη φορά στον αγώνα. Ο τρόπος που θα τη βγάλεις είναι απλός, ξεκούμπωσε τη όταν φτάσεις σε σημείο που πλέον περπατάς, κατά προτίμηση έξω από το νερό. Βγάλε τα μανίκια και κατέβασε μέχρι τη μέση για να μπορείς να τρέξεις, αλλά παράλληλα να απελευθερώσεις και τα χέρια σου. Όταν φτάσεις στο χώρο μέσα στη ζώνη αλλαγής, κατέβασε τη μέχρι τα γόνατα και «πάτα την» μέχρι να κατέβει στον αστράγαλο. Μετά την τραβάς εύκολα και βγαίνει.

4. Προετοίμασε το ποδήλατο σου:

Η συνηθισμένη συμβουλή στους πιο μικρούς αγώνες μιας και το παρόν δεν αναφέρεται σε αγώνες επιπέδου Ironman, είναι να τοποθετείς κράνος και race belt με τον αριθμό σου πάνω στο τιμόνι. Το ένα για την ασφάλεια σου και το άλλο για να σε αναγνωρίζει η διοργάνωση σε περίπτωση που χαθεί chip ή δε γραφτεί κάποιο πέρασμα. Τα παπούτσια είτε τα έχεις μέσα στο κουτί, είτε δίπλα από αυτό μαζί με μία καθαρή πετσέτα για να τραβήξει την υγρασία από τη θάλασσα, είτε αν είσαι πιο προχωρημένος, τα έχεις πάνω στα πετάλια δεμένα με λαστιχάκι.

Φυσικά η ενυδάτωση και η διατροφή του αγώνα είναι σημαντική οπότε το παγούρι με νερό ή ισοτονικό είναι γεμάτο στην παγουριέρα σου, και τα τζελάκια που θα χρειαστείς είναι χρήσιμο να τα δέσεις με ταινία που κόβεται εύκολο πάνω στο ποδήλατο σου.

5. Προσοχή στο ανέβασμα και το κατέβασμα του ποδηλάτου:

Κάθε διοργάνωση ορίζει ένα σημείο στο οποίο ο αθλητής ανεβαίνει στο ποδήλατο για να ξεκινήσει το ποδηλατικό σκέλος κι άλλο ένα στο οποίο κατεβαίνει αφού ολοκληρωθεί το ποδηλατικό σκέλος. Εκεί, πολλές φορές παραρτηρούνται μικροατυχήματα και πτώσεις, είτε επειδή δεν κουμπώνουν γρήγορα τα πετάλια, είτε επειδή δεν ελαττώνουν έγκαιρα ταχύτητα οι αθλητές.

6. Επίλεξε σωστά τα κορδόνια σου:

Σχετικά με την αλλαγή από το ποδήλατο στο τρέξιμο, το σημείο που πρέπει να προσεχτεί είναι φυσικά αυτό των δρομικών παπουτσιών. Με κάλτσα ή χωρίς, αυτό είναι προσωπική υπόθεση. Αλλά σίγουρα με κορδόνια που σφίγγουν με μία κίνηση και έχουν λάστιχο. Είναι πολύ βολικά, τα βρίσκεις παντού και δε χρειάζεται να ανησυχείς αν θα λυθούν στη διάρκεια του αγώνα.

Αυτά είναι κάποια χρήσιμα και βασικά tips είτε πρόκειται για αρχάριο είτε για προχωρημένο αθλητή, σίγουρα όσο περισσότερη έμφαση στη λεπτομέρεια δώσει ένας αθλητής τόσο θα βελτιώνονται και οι χρόνοι αλλαγής του.

 

Κωνσταντίνος Δάινας

Κάντε triathlo με τον Κωσταντίνο