Στην σειρά των άρθων με θέμα το ορεινό τρέξιμο, έχουμε ήδη αναλύσει τα κριτήρια επιλογής αγώνα, μιλώντας για τα υψομετρικά μιας διαδρομής, και έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην προπόνηση και τα μυστικά της για την βέλτιστη προετοιμασία πριν από έναν αγώνα.
Στις απορίες που μου στέλνετε, αρκετά συχνά με ρωτάτε για τον εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος στο ορεινό τρέξιμο και αυτό είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο.
Το πιο σημαντικό απ'όλα στον εξοπλισμό είναι τα παπούτσια. Σε αντίθεση με τους αγώνες δρόμου και τον στίβο που υπάρχουν λίγες κατηγορίες παπουτσιών (αγωνιστικά, προπονητικά, spikes), για το βουνό υπάρχουν πολλά είδη που μπορεί να επιλέξει κάποιος, ανάλογα με την διάρκεια του αγώνα, τις συνθήκες και το τερέν της διαδρομής. Υπάρχουν παπούτσια απ' όλες τις εταιρίες για γρήγορους αγώνες 20 χιλιομέτρων και κάτω, ultra για 40 χιλιόμετρα και πάνω, παπούτσια για λάσπη, ολισθηρά εδάφη με πέτρες, με λάσπη ή στεγνό και δρομικό μονοπάτι, με μεγαλύτερα γρκιπ, παπούτσια gordex για να μην περναέι το νερό, όπως και παπούτσια μαλακά και σκληρά ως προς την απορρόφηση κραδασμών. Ο αθλητής λοιπόν, πριν την αγορά υποδημάτων, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα ορεινού τρεξίματος και να κάνει τις αγορές του συμβουλευόμενος τους ειδικούς. Ένα λάθος παπούτσι στο βουνό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, γι' αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον ενδυματολογικό μας εξοπλισμό. Φοράμε τα ανάλογα ρούχα που νιώθουμε άνετα πάνω μας, κοντό, μακρύ κολάν ή σορτσάκι εφαρμοστό, Τ-shirt ή συμπιεστικά μπλουζάκια και σίγουρα ψηλές κάλτσες πάνω από τον αστράγαλο για να εμποδίσουμε την είσοδο σε πέτρες και χώμα. Αν το υψόμετρο του αγώνα φτάνει αρκετά ψηλά και η περίοδος που διεξάγεται είναι φθινόπωρο ή άνοιξη καλό θα ήταν να έχουμε και ένα αντιανεμικό μαζί μας στο σακίδι, όπως επίσης, ένα παγουράκι με νερό, ηλεκτρολύτες, τζελάκια ή energy bars, ανάλογα με την απόσταση και την διάρκεια του αγώνα.