Back to top

Ο Σεπτέμβριος είναι o .... Νέος Ιανουάριος! (Μέρος B)

Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ

  1. Δεσμευτείτε με ένα Θετικό Αυτοδιάλογο, παρά την Αντίσταση του Εγκεφάλου

Έχετε παρατηρήσει πως όταν πρόκειται να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή, είναι πιο εύκολο και συχνό να σκεφτείτε πως είναι αδιανόητο, δύσκολο, ακατόρθωτο, άπιαστο, περίπλοκο, από το να νιώθετε αισιόδοξοι, ενθάρυνση και πίστη (που θα έπρεπε). Αυτό συμβαίνει, διότι ο εγκέφαλός μας έχει εκπαιδευτεί στο να μας προστατεύει με το σκανάρισμα του περιβάλλοντος για αρνητικότητα και επισήμανση του λανθασμένου και όχι του σωστού. Καταπολεμίστε αυτό το αίσθημα της ήττας ‘παίζοντας τον δικηγόρο του διαβόλου’ με την αυτοκριτική σας και επιμένοντας σε θετικό αυτοδιάλογο.

Πχ. Συχνά σκεφτόμαστε “Δεν μπορώ να αλλάξω, είναι πολύ αργά”. Ενώ αντιθέτως θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον εαυτό σας “Υπάρχει απόδειξη ότι είναι πολύ αργά για αλλαγή;”. Γνωρίζετε ότι χρειάζονται 90 ημέρες για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια; Επομένως υπάρχει χρόνος για το οτιδήποτε!

Αν κάποιοι από εσάς έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή είστε συνεχώς αυστηροί με τον εαυτό σας, φανταστείτε ότι μιλάτε με έναν αγαπημένο φίλο αντ 'αυτού. Δεν θα λέγατε ποτέ σε έναν φίλο να εγκαταλείψει ή ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρει. Επομένως ρωτήστε τον εαυτό σας “Τι θα έλεγα σε έναν φίλο εάν ήταν στην ίδια θέση με εμένα;”.

 

  1. Να είστε Ευέλικτοι με το Στόχο σας

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτό που λειτουργεί τέλεια για ένα άτομο, ίσως να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι κάνει ένας φίλος, συνεργάτης, γνωστός κλπ. Αλλά ίσως να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορους τρόπους, να αλλάξετε στη πορεία τον τρόπο που λειτουργείτε, ώστε να εκπληρώσετε το στόχο σας. Π.χ. εάν είστε πρωινός τύπος και θέλετε να κάνετε πολλά πράγματα μέσα στη μέρα, κάποιες υποχρεώσεις, απρόσμενες καταστάσεις μπορεί να σας αγχώσουν στη συνέχεια τη μέρας, οπότε ίσως καλό θα ήταν να χαλαρώνετε προς το τέλος της μέρας και την επόμενη μέρα να ξεκινήσετε δίνοντας προτεραιότητα στο κύριο στόχο σας. Να θυμάστε πως η αλλαγή του τρόπου επίτευξης του στόχου δεν πρέπει να αλλάζει το αποτέλεσμα.

 

  1. Τηρείστε το Νόμο της Γιαγιάς

Για κάποιους ίσως να λειτουργεί καλύτερα η ύπαρξη ενός κινήτρου ή πίεσης για να επιτευχθεί ο στόχος. “Αν δεν φάς το φαγητό σου δεν έχει παιχνίδι μετά” έχουμε ακούσει από το στόμα των γιαγιάδων μας. Αν θέλετε να έχετε κίνητρα, κάντε το σκληρό / δύσκολο πράγμα πρώτα ακολουθούμενο από μια ανταμοιβή, κάτι που σας αρέσει. Πχ. “Αν πάω πρώτα στο γυμναστήριο, τότε θα παρακολουθήσω την αγαπημένη μου παράσταση μετά, ή θα κάνω κάτι που μου αρέσει”.

 

  1. Δώστε την Υπόσχεσή σας σε κάποιο φίλο ή συγγενή σας

Είναι σημαντική η πορεία προς την επίτευξη του στόχου σας. Γιαυτό θα πρέπει να είστε υπεύθυνοι ρεαλιστές και συνεπείς. Για να το πετύχετε αυτό ένας τρόπος είναι να δεσμεύσετε ένα πρόσωπο που αγαπάτε και εμπιστεύεστε και να τηρείσετε μαζί μια συμφωνία προς όφελος σας. Θα υπάρξουν αποτυχίες. Οι αποτυχίες αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας αλλαγής. Αγκαλιάστε τις ως μέρος της εξέλιξης και ανάπτυξης. Όλοι μας κολλάμε στις ρουτίνες μας και αποπροσανατολιζόμαστε όταν δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο. Συγχωρέστε τον εαυτό σας και δοκιμάστε ξανά.

 

  1. Γιορτάστε κάθε Επίτευγμα

Είναι σημαντικό να γιορτάζετε κάθε βήμα σας στην πορεία προς το στόχο, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό μπορεί να είναι αυτό το βήμα. Διότι, να θυμάστε πως εάν μπορείτε να βρείτε χαρά στο ταξίδι σας, τότε έχετε ήδη κερδίσει!

 

  1. Αντιμετωπίστε Μικροπράγματα που σας Ταλαιπωρούν

Εάν δεν έχετε σημαντικούς στόχους για να κατακτήσετε αυτό το φθινόπωρο, σκεφτείτε απλά να εξαλείψετε τα μικρά προβλήματα που μπορεί να σας κρατούν πίσω ή ταλαιπωρούν. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε κάποια μικρά πράγματα που σας ενοχλούν τακτικά. Αυτά μπορεί να είναι πράγματα όπως ένα ακατάστατο δωμάτιο με στίβες πραγμάτων, ένα σωρό χαρτιά που χρειάζονται αρχειοθέτηση ή ένας φίλος/γνωστός που σας πιέζει κλπ. Επιλέξτε ένα από αυτά τα πράγματα για να αντιμετωπίσετε μία φορά το μήνα. Η αντιμετώπιση αυτών των μικρών ενοχλήσεων μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο στρες και περισσότερη ψυχική ηρεμία.

 

  1. Βάλτε τη Κίνηση στη Καθημερινότητά σας

Είτε αποτελεί στόχος σας η αλλαγή σώματος, η ψυχική ηρεμία και ευεξία, ή η υγεία σας, είτε το κάτι παραπάνω, μην ξεχνάτε πως είναι πολύ σημαντικό το σώμα μας να είναι σε κίνηση μιας και οι περισσότεροι κάνουμε καθιστική ζωή, ενώ έχουμε φτιαχτεί για να κινούμαστε. Χρόνος αρκετός μπορεί να μην υπάρχει αλλά αν το σκεφτείτε λίγο, τον χρόνο μας μπορούμε να τον προγραμματίσουμε.

Το πρωί πριν πάτε στη δουλειά σας, ή λίγο πριν πάτε για ύπνο, περπατήστε το τετράγωνο της γειτονιάς σας για 30 λεπτά. Παρκάρετε το αμάξι σας 1 χιλιόμετρο μακριά και περπατήστε, χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για περισσότερη κίνηση και οικονομία, κάντε τις μικροδουλειές και αγορές σας (πχ supermarket, φούρνος) με τα πόδια ή με τη χρήση ενός ποδηλάτου. Συναντήστε το φίλο/φίλη σας στη καφετέρια και πάρτε το καφέ στα χέρια για περπάτημα και συζήτηση – δύο σε ένα! Πηγαίνετε βόλτα το κατοικίδιό σας. Η ελπίδα τελευταία πεθαίνει. Υπάρχει τελικά τρόπος και χρόνος να κινηθείτε!

 

Έλενα Τικταμπανίδη

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες