Back to top

Προετοιμασία για το IRONMAN 70.3, Costa Navarino (part2)

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, θα εξετάσουμε τι πρέπει να προσέξουμε στις προπονήσεις μας για το κολυμβητικό μέρος του αγώνα. Τεχνική, τακτική και ένταση.

Προπονηθείτε στο να διατηρήσετε έναν σταθερό ρυθμό. Είναι μια πολύωρη προσπάθεια και όπως έχουμε αποδείξει σε όλους τους αθλητές στα τριαθλητικά camp που διοργανώνουμε, όλα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι αριθμών. Όποιος ξεκινήσει καλύτερα από τα νούμερα του επειδή μπορεί να παρασυρθεί ή οτιδήποτε άλλο, είναι θέμα χρόνου να αδειάσει ενεργειακά. Θέλει υπομονή. Συνεπώς σταθερό ρυθμό στις κολυμβητικές επαναλήψεις σας.

Προπονηθείτε στο να έχετε διάρκεια. Το ζητούμενο δεν είναι να βγείτε γρήγορα από το νερό. Το ζητούμενο είναι να βγείτε γρήγορα και ξεκούραστα. Συνεπώς, οι προπονήσεις σας θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της διάρκειας σε έναν εφικτό ρυθμό. Θυμηθείτε, τα μικρά στοπ είναι μια καλή επιλογή και τα 50αρια μια κακή!

Προπονηθείτε στις αλλαγές κατεύθυνσης. Ένα πολύ καλό σημείο που γίνεται χαμός, είναι οι σημαδούρες στροφής. Σε όλους έχει πει ο προπονητής να πιάσουν την πιο κλειστή γωνία, να βγάζουν κεφάλι και να κάνουν και καμία ποδιά προσθίου αν έχουν άλλον κοντά τους... ΟΧΙ! Δεν το προτείνω!!! Οι σημαδούρες δεν είναι γωνία του ρινγκ! Μαθαίνουμε να σεβόμαστε τον διπλανό μας και την προσπάθειά του. Συνεπώς, σε αυτό το σημείο το μόνο που μπορείτε να συμβουλευτείτε είναι η εμπειρία κάποιου προπονητή ο οποίος να έχει δοκιμάσει τους 5-6 τρόπους που υπάρχουν να γυρίζουμε και να έχει καταλήξει στον καλύτερο για εσάς (να τους έχει δοκιμάσει ο ίδιος σε αγώνες θα ήταν το ιδανικότερο).

Ήρεμο ξεκίνημα. Πολύ συχνά παρατηρώ ότι οι αθλητές επειδή είναι ξεκούραστοι στην αρχή ξεκινούν με μεγάλη αισιοδοξία, πιο γρήγορα από όσο αντέχουν να κολυμπήσουν και στην πορεία αρχίζει η καμπύλη απόδοσης να πέφτει κατακόρυφα. Στην κολύμβηση δεν είναι τόσο απλό όσο π.χ. στο τρέξιμο να ελέγχεις το ρυθμό σου με κάποιο ρολόι που χρησιμοποιείς. Αν σταματήσεις λίγο να κολυμπάς για να κοιτάξεις, χάνεις χρόνο και το πιθανότερο μέσα στο νερό το ρολόι θα δείχνει λάθος ρυθμό. Συνεπώς πρέπει να εξασκηθούμε στο να ξεκινάμε συγκρατημένα.

Αυτά είναι τα βασικότερα στοιχεία που θα μπορούσα να συμβουλέψω έναν φίλο μου, εάν με ρωτούσε τι να κάνει στην προπόνηση του για αυτό τον αγώνα. Με περισσότερες λεπτομέρειες ακριβώς όπως τα έχω βιώσει τα βλέπω με τους αθλητές του SwimmingClub.gr, τα αναλύουμε και τα προσαρμόζουμε πάνω στον καθένα ξεχωριστά. Στο επόμενο και επίσης χρήσιμο άρθρο θα αναλύσουμε τον εξοπλισμό για τη συγκεκριμένη απόσταση.

Νικόλαος Σημαντήρας

Κολυμπήστε με τον Νίκο